Meer erkenning en geld voor familiebedrijven

Soms bestaan ze al langer dan een eeuw en staat momenteel de derde, vierde of zelfs vijfde generatie aan het roer: de familiebedrijven. Altijd hard werken, maar hoe is het met de erkenning en het verdienmodel? Misschien niet altijd goed en daar moet verandering in komen.

Een aantal partijen in Overijssel heeft zich daarom bereid verklaard meer begeleiding en ondersteuning te bieden. Het gaat om de provincie Overijssel, gemeenten, maatschappelijke partners, kennisinstellingen en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De samenwerking wordt vastgelegd in de zogenaamde MKB-deal die in februari 2020 definitief zijn beslag krijgt. Zeker is in ieder geval dat de regering en provincie elk 400.000 euro bijdragen. Ook komt er nog financiële ondersteuning van onderwijs en brancheorganisaties.

De bedoeling is onder meer dat ervaren ondernemers als coach worden ingezet. Niet volgens een standaard protocol, maar het is juist de vraag van de familiebedrijven die centraal staat. Gedeputeerde Eddy van Hijum uit Laag Zuthem is blij met de steun voor de familiebedrijven. “Zeventig procent van de Overijsselse ondernemingen is familiebedrijf. Het is de kurk waarop de regionale economie drijft. Voor de continuïteit is het belangrijk dat deze bedrijven inspelen op actuele maatschappelijke opgaven en technologische uitdagingen. Denk daarbij aan duurzaamheid, digitalisering en robotisering.”

Delen:

Deel dit artikel!