“Mensen snappen soms niet hoe het kan, tegen de wind in zeilen”

Joost Derks heeft graag de wind in de zeilen

Joost Derks tekent het uit met pen en papier. Een boot, een mast, een bodem met een kiel, de wind, hoe het werkt als de wind in, of schuin tegen, de zeilen blaast. “Mensen snappen soms niet hoe het kan, tegen de wind in zeilen. Maar het zeil werkt als een vliegtuigvleugel. Aan de ene kant van het zeil ontstaat onderdruk. Zo wordt de boot door de wind heen ‘getrokken’.”

“Mijn ouders komen uit Haarlem, waar mijn opa destijds eigenaar was van een walsenfabriek die direct naast de Haarlemsche Jachtwerf lag”, vertelt Joost over boten, zijn ouders, en een paplepel. “Mijn ooms bouwden daar een motorboot, dat was de boot van de familie. Daar kwam ook een zeilboot bij, een Schakel, zo’n houten boot van vier meter zeventig, met een v-vormige bodem. Veel later, we woonden inmiddels in Heino, wilden mijn ouders weer een boot en kochten wederom een Schakel. Daarin heb ik als klein jochie leren zeilen. Op het Sneekermeer met honderden van die bootjes. Vond ik prachtig.” 

Stromingsleer

Aerodynamica is een ingewikkelde tak van de stromingsleer. Een vliegtuig blijft in de lucht als de liftkracht op de vleugels even groot is als de zwaartekracht op het vliegtuig. “Zo werkt zeilen ook”, legt Joost uit. “Het vleugelprofiel van het zeil wekt ‘lift’ op en ondervindt wrijving, ‘drag’. Hoog aan de wind zeilen is alleen mogelijk door de vleugelwerking van het zeil.” Leuker is loeiharde wind recht ín de zeilen. Toch? “Nee, niet. Weinig wind vind ik juist hartstikke mooi. Moeilijker ook. Bij harde wind kan iedereen zeilen. Bij weinig wind moet je moeite doen om te varen. Balans vinden. De wind zoeken en de zeilen efficiënt gebruiken. De techniek beheersen. Bedenken hoe het moet.” Dus heb je liever wind of geen wind?  “Maakt me niets uit. Het weer is een gegeven. Ik ben áltijd enthousiast. Hup, de haven uit. Varen. Gáán. Risico’s inschatten, balans houden, samenwerken. Je moet het hoofd koel houden. Bij windstilte, harde wind of bij vlagerige wind. Geen paniek. Rustig blijven en je aanpassen aan de situatie. Die situatie is ongrijpbaar. Dus moet je focus houden. Op het water, op de wind, op de boot, op elkaar, de golven inschatten. Fascinerend. Het geeft mij de ultieme ontspanning in mijn hoofd. En door mijn kennis van de watersport heb ik marketingklanten in die branche, zoals Arcona Benelux”, zegt hij, wijzend op de foto. “Daardoor kan ik soms ook op zo’n high performance zeiljacht varen. Dat is echt heel tof.”

Water

Door zijn bijzondere sport had Joost destijds zijn vrienden niet in de buurt, zoals bijvoorbeeld bij een lokale voetbalclub. “Mijn zeilvrienden zitten overal in het land. Ik heb geen eigen boot, ik zeil altijd met anderen mee. Het is een keuze om mijn hobby te kunnen doen. Tijdens mijn studie ging ik, buiten de zeilkampen om, overal heen met mijn OV-studentenkaart om samen met vrienden te zeilen. Dat doe ik nu eigenlijk weer. Met de vrienden van toen.” Het is vaste prik op dinsdagavond. “Stap ik na mijn werkdag in de auto en rijd ik anderhalf uur naar Durgerdam. Dan vaar ik drie kwartier met de boot naar het startpunt bij Pampus. En dan zeilen we een wedstrijdje. Heerlijk. Anderhalf uur. Tegen twaalven ben ik dan weer thuis. Dat doe ik het hele seizoen, dat loopt van mei tot oktober. Ja, geweldig, als ik het water zie begin ik al te grijnzen. Maar ook de mensen met wie ik zeil. Samen. De vriendschap. Ik geniet er volop van..” “Zeilen is eigenlijk net als ondernemen. Teamwork. In een zeilwedstrijd wil je snel zijn en moet je veel manoeuvreren, anders verlies je snelheid. Maar soms kun je beter iets minder bewegen om niet compleet stil te vallen. In je bedrijf moet je soms ook kansen laten glippen omdat het risico te groot is. Kun je beter je basissnelheid behouden, niet willen versnellen. Maar als je té voorzichtig bent, dan heb je niks te zoeken bij het wedstrijdzeilen. Dat zijn de toerzeilers. Dat ben ik niet. Ik zoek altijd wel de uitdaging.”

SOM’s passie

Niets ten nadele van mensen die in loondienst arbeid verrichten, maar ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een 36-urige werkweek, daar lachen ze om. 40 uur is standaard en meestal wordt het wel 50 of 60 uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we iedere editie het geheim van de smid: hoe maakt een ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd leeg? Heinoër Joost Derks, eigenaar van Schakel Marketeers, gaat liefst in een zeilboot het water op.

Delen:

Deel dit artikel!