De mensport als spiegel voor de ondernemersziel

Het is gewoon niet te missen. Als je het knusse kantoor van ImpriMedia aan de Achterkampsweg – in Raalte, maar bij Lemelerveld – binnenstapt, sta je oog in oog met een joekel van een beker. Zelfs de beker van de Champions League valt in het niet bij deze cup met de grote oren. Het is de hoofdprijs van de Twente Cup (categorie enkelspan pony), een reeks van indoor menmarathons. “Tja, zo fanatiek ben ik ook wel weer. Als ik meedoe, wil ik winnen”, benadrukt Marije Willemsen.

In het dagelijks leven is ze oprichter en samen met haar zus Josine eigenaar van zowel ImpriMedia als Fabbees. ImpriMedia houdt zich bezig met de vormgeving van magazines, kranten en folders en het creëren van huisstijlen en logo’s. Het klantenbestand telt inmiddels een imposant aantal bedrijven, voornamelijk afkomstig uit Salland, het Vechtdal en Twente. Fabbees is een online verkoopkanaal voor exclusieve geboortekaartjes.

Soms komt ze die relaties tegen bij menwedstrijden in de regio, want ze geeft aan regelmatig ondernemers te treffen. Als belangstellende maar verrassend genoeg ook vaak ook als deelnemer. “Het is inderdaad niet de goedkoopste sport”, reageert ze op de suggestie dat ondernemers wellicht beter in staat zijn de sport te kunnen betalen. “Maar dat veel menners ook ondernemer, heeft volgens mij meer te maken met de overeenkomst tussen managen en mennen. Je moet namelijk in control zijn, een team vormen met paard en groom, snel kunnen schakelen en het vergt concentratie en doorzettingsvermogen. Dat geldt ook voor het ondernemerschap. Een paard houdt je een prachtige spiegel voor en reageert direct op jouw stemming of gevoel. Met andere woorden: wat je er in stopt, krijg je gelijk terug. Eén ding is zeker: na afloop ben je altijd vrolijk. Ik zeg dan ook niet graag af. Alleen als het echt niet anders kan omdat qua werk iets af moet, dan laat ik het een keer schieten.”

Suffig imago

Ze heeft altijd iets gehad met de paardensport. Van jongs af aan was ze bezig met pony’s en een jaar of tien geleden gaf een oom haar bij de Lierdermenners in Lierderholthuis een inkijkje in de mensport. “Hij nam me mee op een buitenrit. Eerst zat ik achterop de wagen en later mocht ik het zelf ook proberen. Daarna heb ik een les genomen en had ik de smaak te pakken”, aldus Marije die de vooroordelen over de mensport wel kent. “Een paard voor de wagen heeft een wat suffig imago, maar het is juist een stoere en uitdagende sport. En kijk je naar het deelnemersveld bij wedstrijden, dan zie je juist heel veel jonge menners.”

Het suffige karakter van de mensport wordt in onze ogen misschien in stand gehouden door een onderdeel als dressuur, maar volgens haar wordt hier juist veel gevraagd van mens en paard. De rust, eenheid en beheersing van de techniek die je in de dressuur nodig hebt, is zelfs een belangrijke basis voor de overige onderdelen van de mensport.

Bij het kegeltjesparcours komt het aan op elementen als snelheid, vaardigheid, leiding geven en behendigheid. Helemaal spectaculair wordt het met de marathon waarbij je met paard en wagen door de blubber snijdt, hobbels overwint, zo hard mogelijk door het water gaat en soms op een haar na een rij bomen mist. “Het mennen biedt een prachtige gelegenheid om buiten werk en gezin mijn eigen ding te kunnen doen. De combinatie van buiten zijn, met dieren werken en fysieke inspanning maakt het voor mij het ultieme middel om het hoofd leeg te maken. Sinds maart ben ik aangesloten bij menvereniging Het Aangespannen Paard in Heeten en daar krijg ik les van Jan de Boer. Voormalig wereldkampioen en momenteel tweede van de wereld bij de vierspannen. Na zijn les kun je me echt opvegen en stap ik met een voldaan gevoel onder de douche.”

Puntjes sprokkelen

Marije houdt er niet van om haarzelf op de borst te kloppen. Toch durft ze op basis van uitspraken van kenners wel te beweren dat ze best gevoel heeft voor het mennen. Betekent dit ook dat we haar binnenkort tijdens Studio Sport van de beeldbuis zien spatten? “Pfff, ik begin net met het sprokkelen van de eerste officiële puntjes die moeten zorgen dat ik een treetje hoger kom. Momenteel train ik twee keer in de week en heb ik ongeveer eens per maand een wedstrijd. Wil ik echt iets bereiken in deze sport, dan is dat gewoon te weinig. Ga ik er echt serieus mee bezig, dan weet je natuurlijk nooit waar je uitkomt, maar voorlopig is het alleen al leuk om door te groeien naar een hogere klasse”, stelt de Raaltese die het mennen blijft benaderen als een prachtig tijdverdrijf. En ImpriMedia en Fabbees als de plek waar ze haar ondernemersgeest en creatieve brein kwijt kan. “Als je geld wilt verdienen, dan kun je de mensport beter als hobby houden”, weet ze.

Delen:

Deel dit artikel!