Met een commerciële bril kijken naar de charme van het platteland

Het Wapen van Wesepe: van vergaderen tussen de koeien tot themadiners

Als je geboren bent in Wesepe, je hebt horecabloed door de aderen stromen en je krijgt dan de kans om dé horecagelegenheid van het dorp over te nemen… Tja, dan hoef je misschien niet lang na te denken. En Jelle Vloedgraven? Die is in 2021 niet over één nacht ijs gegaan en hij maakte daardoor een weloverwogen beslissing. Met gevoel voor het dorpse wil hij wel duidelijk die commerciële bril opzetten. 

Het Wapen van Wesepe is gelegen op een locatie die tekstschrijvers uitnodigt om het woord idyllisch (bij deze!) te gebruiken en schilders inspireert tot een prachtig landschappelijk tafereel. Bomen, weilanden, rust, een kerk en een kroeg; wat hebben we nog meer nodig in het leven om gelukkig te worden? “Het is hier zo mooi…”, mijmert Jelle die zelf is opgegroeid in het dorp. “Maar, op een gegeven moment wordt het gewoon en zie je het niet meer.” Wat hij wel zag, was de enorme horecapotentie van de locatie. Voor hem reden om twee jaar geleden het ongewisse ondernemersavontuur aan te gaan en het huurcontract te tekenen. “Natuurlijk begrijp ik dat je een sociale functie hebt richting het dorp”, doelt hij op het verenigingsleven. “Dat blijft allemaal intact, maar op andere fronten vlieg ik het dus wel commerciëler aan.”

Je staat er vooraf niet bij stil, maar als Jelle vertelt hoeveel mensen hij tegelijkertijd kan herbergen, dan vallen je de schellen van de ogen: vijfhonderd!! Je wilt het bij wijze van spreken wel van de daken schreeuwen, want in Salland zijn niet zoveel horecagelegenheden meer te vinden waarbij je zulke aantallen kwijt kunt. Uiteraard verdeeld over meerdere zalen. “We zijn dan ook al ontzettend druk met allerlei feesten, partijen en activiteiten. Vele bruidsparen, feestgangers en bedrijven weten ons al te vinden.” Eén van die zalen/zaaltjes is de ‘Oale winkel’. Als je vanaf de parkeerplaats naar de ingang van het Wapen van Wesepe loopt, dan zie je ‘m al. Verrezen op de plek waar ooit een kruidenierswinkel heeft gezeten  “Wel mooi dat ze dit erbij hebben getrokken. Ideaal voor gezelschappen tot ca. vijftig man.” 

Dus prima geschikt voor dat intieme verjaardagsfeest van oma of een vergadering van een bedrijf dat met de medewerkers eens op een andere plek bij elkaar wil komen. Eventueel in combinatie met een lunch, diner en/of frisse neus wandeling in de omgeving. Als we dan toch zalen benoemen, verdient ook de Molenzaal speciale aandacht. Genoemd naar een beeldbepalend element, lokaal beter bekend als de molen van Dieperink, waaraan een dramatisch oorlogsverhaal kleeft. “Het goede nieuws is dat de molen in de oude luister wordt hersteld en dat het energie gaat opwekken. Vanuit onze Molenzaal heb je een prima uitzicht op de vorderingen”, vertelt Jelle enthousiast.

Met het verhaal van vroeger en nu erbij wordt de Energiemolen misschien wel een nieuwe toeristische attractie. En wordt het opgenomen in de volgende wandel- en/of fietsroute die langs Het Wapen van Wesepe voert. Soms gaat dat vanzelf. Op een ander moment moet je er zelf hard aan trekken, weet de uitbater inmiddels ook. “Maar, we hebben ‘m binnen. We zijn officiële trouwlocatie geworden. Dus bruidsparen kunnen hier terecht voor hun ceremonie. De grap is dat je op een paar meter eigenlijk alles kunt doen. De kerkelijke inzegening, de foto’s in een prachtige groene omgeving en het feest. In het westen van het land zijn ze dol op dit soort locaties.” 

Tussen de koeien

De mogelijkheden bij Het Wapen van Wesepe zijn bijna eindeloos. Van een voorstelling van de plaatselijke toneeltoppers tot een groot personeelsfeest. Van het afzakkertje voor de sporters uit het dorp tot een heerlijke lunch voor fietsers en wandelaars. En van een wekelijkse ontbijtsessie van een netwerkclub tot themadiners (b.v. rondom de jacht of voorjaarsgroenten). “Jaaaa”, zegt hij lachend. “Je kunt met ons alle kanten op. We zijn ook niet te beroerd om out of the box te denken. Wil een bedrijf vergaderen aan een lange tafel tussen de koeien? Gaan we dat regelen!” Al voor de opening van twee jaar geleden, heeft hij het Wapen van Wesepe volledig verbouwd en gerenoveerd. Overigens met veel hulp van ouders, familie en vrienden. Daarmee is hij zonder enige twijfel klaar voor de komende jaren. Bij Jelle bruist het dus al weer. “Voor 2024 staan al nieuwe activiteiten op het programma. Maar, we doen alles wel stap voor stap. Dat is echt iets wat ik van huis uit heb meegekregen.”

 

Het Wapen van Wesepe   |   Ds. E. Kreikenlaan 8   |   Wesepe   |   085 799 23 92   |   info@hetwapenvanwesepe.nl   |   www.hetwapenvanwesepe.nl

Delen:

Deel dit artikel!