Mike Rikken geeft professie en creativiteit expansieruimte

Fotograaf verhuist van zijn kelder naar bedrijfspand op Nijverdals industrieterrein

Mike Rikken uit Nijverdal was verkoper van beroep. Kon hij goed. Werkte in verschillende branches. Werkte veel en hard. En toen werd verkoper Mike 40 jaar. “Trigger! Ik besloot dingen te gaan doen die ik écht leuk vind. Fotograferen!” Aan het woord de winnaar van de MPN Bronze Award 2023.

“Ja, dat was wel een besefmoment. Ik wilde iets doen wat ik écht leuk vind. Mijn hobby. Fotografie. Maar ja, dat is nogal een stap.” Mike werkte fulltime. Hij deed ooit via het UWV een test of hij geschikt zou zijn als ondernemer. “Wat denk je? Uit die test bleek dat ik een geboren ondernemer ben, haha. Toen ging voor mij de rem er af, ik móest het gaan doen. Het was 2010, dikke crisis, iedereen verklaarde me voor gek. Maar ja, ik dacht: de enige die het tot een succes kan maken ben ik zelf. Ik keek in de spiegel. Moet lukken. Ik had natuurlijk al apparatuur aangeschaft en al wat trouwerijen geboekt. Ik ben gewoon keihard aan het werk gegaan.”

Na zijn opleiding MDS in Zwolle en na verschillende dienstbetrekkingen, werd Mike Rikken, daar waar hij ooit zijn eerste stage liep, bedrijfsleider van een fotozaak. “In de winkel praatte ik met iedereen over fotografie, over materiaal, over apparatuur, over de techniek. Ja, inderdaad, besmet met het fotografievirus. Toen iemand een nieuwe camera kocht, wilde ik zijn tweedehands fotoapparatuur wel kopen. Deed de fotovakschool en zo begon ik met fotograferen op bruiloften. Prachtig, tussen de mensen. Nog op de analoge manier hè. Het was begin jaren negentig. Ouderwets licht meten, schieten met filmrolletjes. Door alles wat er in de winkel gebeurde, vergaarde ik kennis. Probeerde ik nieuwe dingen. Ik vond het superinteressant. En grappig, de klanten begonnen mij te zien als een expert. Ze gingen míj de vragen stellen.”

Mike Rikken

Mike leerde veel, fotografeerde in zijn vrije tijd veel en vaak, en werkte zich een slag in de rondte als verkoper. “Ik werkte 55 tot 60 uur per week voor mijn werkgever. Het werkte steeds minder goed dat ik vrij moest vragen om in opdracht te gaan fotograferen. Ik wilde mijn tijd in een eigen bedrijf steken, maar wanneer neem je zo’n stap? Nou, op mijn veertigste dus.’’

Zo werkte Mike dertien jaar lang vanuit zijn huis. “Vanuit mijn kelder, met een klein kantoortje, printertje en een piepkleine fotostudio. Ik werd lid van businessclubs, liet me overal zien met mijn Canon en bouwde zo aan een mooie klantenkring. Ik heb van alles gefotografeerd, evenementen, producten, bedrijven en processen, zakelijke portretten, festivals. Ik geef fotocursussen voor de particulieren maar ook smartphone fotografie workshops voor B2B. Het is een geweldig vak en ik heb me kunnen ontwikkelen als fotograaf, als ondernemer. Ik ben met alle moderne innovaties meegegroeid. Er staan nu drie cirkels in mijn logo: ik werk voor particulier, voor bedrijfsleven en ik verzorg workshops. Daar ben ik hartstikke trots op.”

Eigen kantoor

Mike heeft het vertrouwen om nu, op zijn 53ste, zijn carrière een nieuwe boost te geven in een nieuw bedrijfspand op industrieterrein ’t Lochter in Nijverdal, vlak naast de N35. “Gaaf hè! Ik en mijn vrouw Resy hebben uitgebreid alle mogelijkheden overwogen.” Trots laten ze getweeën de nieuwe, sfeervolle, grote fotostudio zien, met comfortabel bankstel, overweldigende foto’s aan de muur, ruim kantoor, een fotogallery en een ruimte met plaats voor wel vijftien cursisten voor workshops. “Ik miste de creatieve expansiemogelijkheid in mijn keldertje. Deze ruimte voelt als een enorme aanmoediging. Hier kan ik productfoto’s schieten, zakelijke profielfoto’s en groepen fotograferen zoals ik altijd heb gewild.”

“Mijn stijl? Tja, als ik bij een tandartspraktijk fotografeer, is het eerder wit en steriel. Fotografeer ik in een staalbedrijf, is het misschien ruig en industrieel. Een kameleon? Ja, zo voel ik me! Ik pas me altijd en gemakkelijk aan en val niet op. Ik ben bescheiden als ik op locatie ben tijdens een opening, mensen zullen me niet snel hinderlijk in de weg zien lopen maar eerder zien als medegast. Voeg daarbij mijn mensenkennis. Ik kan vaak wél heel dicht bij de mensen komen, en ik maak daardoor de mooiste beelden. In mijn fotostudio kan ik mijn creativiteit nog verder te ontplooien.”

“Ik ben nog steeds dezelfde gebleven”, relativeert Mike als we aan tafel schuiven voor een goeie cappuccino. “Geld is nooit mijn eerste drijfveer geweest. En dat blijft zo. Ik wil de passie voor het fotovak gebruiken in mijn beelden en wil mijn kennis graag delen. Ik ben niet op zoek naar snel succes, maar wil een warm hart voor mijn bedrijf en mijn klanten zijn. Mijn focus ligt nu veel meer op bedrijfsfotografie en het geven van workshops, ook omdat we nu zelf ook op een industrieterrein zitten. ‘Wat kost dat?’ vragen ze me dan. ‘Eerst een kop koffie’, zeg ik dan. Kennismaken. Ik wil horen, zien en vooral voelen wie of wat er achter de opdrachtgever zit. Dan kan ik mij beter inleven en foto’s leveren die verrassend zijn. Ik wil een boodschap doorgeven met de door mij gemaakte beelden.”

Fotografie Mike Rikken
Baruch Spinozastraat 18-12
Nijverdal
0548 620126
info@fotografiemikerikken.nl
www.fotografiemikerikken.nl

Delen:

Deel dit artikel!