Nieuwbouw Bepacom is symbool van innovatie, continuïteit en duurzaamheid

Willy en Herwin Kemper zijn trots op het eerste energieneutrale bedrijfspand van Raalte

De eerste voorzichtige schetsen voor de nieuwbouw zijn al gemaakt in het voormalige onderkomen aan de Spitsstraat. Ook is daar nog gekeken of uitbreiding op locatie een reële optie was. Willy en Herwin Kemper van Bepacom hebben zelfs nog gekeken of verhuizing naar Deventer logistieke of commer-ciële voordelen zou kunnen opleveren. Je kunt dus stellen dat de eerste en tweede generatie niet over één nacht ijs zijn gegaan voordat de beslissing is gevallen ten faveure van nieuwbouw aan de Barkstraat in Raalte.

Ze zitten er deze middag rustig bij en dat mag best opvallend worden genoemd. Het is nog een kleine maand voordat de officiële opening plaatsvindt. Je zou verwachten dat de stressbarometer dan aardig in het rood schiet, maar niets is minder waar. “De bouw heeft geen tegenvallers opgeleverd. Het gaat nu om enkele restklusjes. Hier en daar een likje verf, dat soort zaken”, vertellen vader (Willy) en zoon (Herwin).

Als je dit artikel leest, hebben ze de opening reeds achter de rug. En jij hebt misschien ook al de kans gekregen een kijkje te nemen in een bijzonder pand. Het is de moeite waard, want het staat symbool voor een nieuwe tijd. Voor het bedrijf zelf, maar ook voor ondernemend Raalte. Het nieuwe pand van Bepacom gaat namelijk de boeken in als het eerste energieneutrale bedrijfspand in Raalte. “En daarnaast wekken we zelf onze energie op. Zo’n 100.000 kilowatt per jaar”, stellen de Kempers vol trots. “Als je het pand in de toekomst zou willen verkopen en het is niet energieneutraal, dan zal het erg lastig worden.”

Zo’n drie tot vier jaar geleden vormde zich het idee voor nieuwbouw. De reden is even simpel als verhelderend: ruimtegebrek. En als je dan de stap neemt, moet je ook niet te benauwd zijn, dus de bedrijfsoppervlakte van de Barkstraat is ongeveer drie keer zo groot (van 1200 naar 3550 vierkante meter) geworden. Het geeft de gelegenheid om zaken anders aan te pakken, vooral op het gebied van logistiek. “Zo is een splitsing aangebracht tussen montage en de materialen voor de buitendienst. Voorheen liep dat door elkaar en moest eerst van alles aan de kant worden geschoven om één besturingskast naar buiten te krijgen. Ook heeft elk bedrijfsonderdeel nu z’n eigen werkstation met een eigen kleur (visueel management) zodat niemand naar gereedschappen hoeft te zoeken omdat een collega iets heeft gepakt.”

CNC-machine

Daarmee is Bepacom en met name ook de tweede generatie – Willy draagt in principe over een jaar of drie à vier het stokje over – klaar voor de toekomst. Hoewel Herwin al vanaf z’n achtste in het bedrijf rondloopt, is hij pas vanaf 1 augustus echt in dienst als operationeel manager. Zijn bijdrage startte al eerder, want zijn afstudeerscriptie – het lean inrichten van een bedrijfshal – was natuurlijk een prachtige blauwdruk voor Bepacom 2.0. “Met een groep van zes, een engineer, werkvoorbereider, drie monteurs en ik, zijn we om tafel gegaan om een andere manier van werken bespreekbaar te maken. Dat heeft onder andere geleid tot het visueel management, een andere inrichting en de aanschaf van een CNC-machine die volautomatisch uitsparingen en boorgaten in de besturingskasten maakt. Voorheen gebeurde dat handmatig en nu dus computergestuurd. Het is een belangrijke slag op het gebied van ruimte, kwaliteit en logistiek.”

Bepacom zorgt dat machines en processen functioneren

In de basis is Bepacom een elektrotechnisch bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de besturingstechniek. “De verlichting in ons nieuwe pand? Nee, dat hebben we niet aangelegd. Daar hebben we geen verstand van”, zeggen Willy en Herwin Kemper.

Bepacom is vooral actief in de markt van klimaatinstallaties en industriële automatisering. “Soms nemen we een deel van de installering voor onze rekening, maar in principe bouwen we de besturing en de besturingskasten om de machines en processen goed te laten functioneren. Los van het daadwerkelijke bouwen, gaat het dan ook om advies, ontwerp, service en onderhoud. Vooral het advies is erg belangrijk. We willen in het voortraject proactief meedenken om later efficiënter te kunnen bouwen.”

Bepacom BV
Barkstraat 4
8102 GV Raalte
0572 36 33 68
info@bepacom.nl
www.bepacom.nl

Delen:

Deel dit artikel!