‘Ondernemer van Morgen’ is kruisbestuiving in optima forma

“Tja, dit is wel een verbeterpuntje”, constateren dagvoorzitters Paul Maas en Bram Steijn aan het eind van het event ‘Ondernemer van Morgen’ terwijl ze even achterom kijken. Daar hebben zich alle workshopleiders opgesteld. Allemaal mannen! “Het lijkt het kabinet wel”, is een grap die al snel door de zaal gaat. We kunnen er dus zeker van zijn dat het vrouwelijke geslacht bij de tweede editie met minimaal twee workshopleiders is vertegenwoordigd.

Het is slechts een vlekje in de verder vlekkeloze organisatie van het evenement in het Hoftheater in Raalte. Zo’n tweehonderd bezoekers uit het bedrijfsleven en het ambtelijk apparaat van de gemeente Raalte genoten op 16 november onder andere van spreker Kevin Weijers. Zijn belangrijkste lessen: durf te experimenteren en probeer eens een e-maildieet (max. drie tot vijf mails per dag beantwoorden). Zijn boodschap kwam goed over, zowel door de inhoud als de vorm (toegankelijk, boy next door).

Net voor het buffet begint, grijpen we de kans om van gedachten te wisselen met Ellis Fleer van interieurspecialist Nijboer in Mariënheem. Ze steekt niet onder stoelen of banken wat op deze dag voor haar het belangrijkst is. “Natuurlijk is het inhoudelijke programma van toegevoegde waarde, maar ik kom vooral voor het netwerken. Wat mij betreft, is het een geslaagd initiatief. En zo te zien is er breed gehoor aan gegeven.”

Andere wind

‘Ondernemer van Morgen’ komt volgens haar op een prima moment. Het is goed elkaar te ontmoeten en te spreken. Met elkaar bedoelt ze zeker niet alleen ondernemers onderling, maar ook ondernemers en ambtenaren van de gemeente Raalte. “Want er is sprake van een andere opstelling in het gemeentehuis. Met bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor lokale aanbesteding.”
Dat er een andere wind waait, merkt ook Martijn Holterman van Hannink Makelaars. “De gemeente is commerciëler gaan denken en is meer bereid naast de ondernemer te staan. Men denkt tegenwoordig in kansen en oplossingen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de aanstelling van ruimtecoach Vincent Breen.” “Klopt”, zegt Estelle Steen, teammanager Ontwikkeling & Projecten van de gemeente. ‘Sinds enige tijd zet de gemeente stevig in op versterking van haar accountmanagement richting ondernemers. “Vandaar ook de aanstellingen van accountmanager bedrijven Pieter Nijland en Economisch verbinder Ruurd Klaver.”

Holterman kwam in eerste instantie naar ‘Ondernemer van Morgen’ om relaties te spreken en nieuwe mensen te ontmoeten, maar hij was naar eigen zeggen verrast door het complete en gevarieerde aanbod aan workshops. “Het is goed om te kijken naar nieuwe trends en ontwikkelingen en wat je er zelf mee kunt. De presentatie over blockchain vond ik bijzonder interessant. Een nieuwe techniek waarvan ik veel verwacht en dat in meerderde sectoren is toe te passen.”

Koe bij de horens

In de aanloop naar de eerste editie van ‘Ondernemer van Morgen’ gaven ondernemers aan vooral behoefte te hebben aan kennisuitwisseling en netwerken. De eigenaar van Hannink Makelaars geeft aan dat de twee tijdens zo’n dag prachtig in elkaar kunnen overlopen. Zolang je de gouden tip van Gerard Timmermans van GT Interim Management & Consultancy (workshop netwerken) maar op het netvlies houdt: ‘Zorg ervoor dat je niet weer aan een tafel met bekenden gaat staan, maar zoek het contact met onbekende ondernemers’. “Het is leuk om eens een kijkje in de keuken van een andere sector te nemen. En te vernemen hoe ze met hun bedrijf bezig zijn”, besluit Holterman.
De borrel staat op het punt van beginnen en dan worden veel ondernemers nerveus. Maurice Tijs van PCA Mobile neemt echter rustig de tijd om zijn visie op het event te geven. Hij werd als deskundige ingevlogen om de workshop ‘Cloud Technology’ in goede banen te leiden. “Positief”, vat hij het gevoel na afloop samen. De opzet met een spreker, workshops, buffet en netwerken is wat hem betreft voor herhaling vatbaar.
Hij beaamt dat het een goede manier is om ondernemers en gemeente op een ontspannen wijze bij elkaar te brengen. Al geeft hij aan in de dagelijkse praktijk geen direct contact te hebben met de gemeente Raalte. “Ik hoor ondernemers wel praten over een andere houding in het gemeentehuis. Dat ze niet alleen zeggen dat het anders moet maar ook daadwerkelijk de koe bij de horens vatten.”

Als iemand kan meepraten over het ‘koe bij de horens vatten’, is het Henri Lantink. Teammanager Ruimte bij de gemeente Raalte en lid van de taskforce waarbij ambtenaren en ondernemers samen kijken naar het verbeteren van de dienstverlening. “We maken een slag naar de samenleving en daarin past ook het upgraden van de samenwerking met het bedrijfsleven. Ik vind het belangrijk om hier aanwezig te zijn. Je proeft de meerwaarde van ondernemers bij elkaar en ik vind het belangrijk te horen wat er speelt.”
De Raaltenaar is blij dat ondernemers en gemeente sinds een jaar intensief samen optrekken. “Dat voelt aan alle kanten prettig. Betekent ook dat we ons als ambtenaren kwetsbaar moeten opstellen. Dat we de rollen eens omdraaien. Bij een vergunningaanvraag om te bouwen niet meteen vragen om alle gegevens aan te leveren, maar vragen aan de ondernemer hoe hij het zelf graag geregeld ziet.”

www.ondernemervanmorgen.nl

Delen:

Deel dit artikel!