Ondernemers, het moet anders! Eerst vitaliteit en daarna leefstijl

Natuurlijk juicht vitaliteitsprofessional Christi Jansman het toe als werkgevers hun medewerkers stimuleren meer te bewegen, beter te eten en te stoppen met roken. Ze krijgt alleen vreselijk de kriebels als het wordt gekoppeld aan het woord vitaliteit. “Dit soort programma’s hebben meer te maken met leefstijl. Je moet eerst samen werken aan vitaliteit. Pas daarna komt de leefstijl om de hoek kijken. Met alle respect, maar je krijgt het arbeidsverzuim niet omlaag door in te zetten op leefstijlverandering. Dikke mensen die zichzelf kunnen zijn, zich begrepen en gewaardeerd voelen, verzuimen minder dan dunne mensen die hier niet aan voldoen. Zij zijn lichamelijk fit, maar verre van vitaal.”

Als ondernemer voel je de behoefte of misschien zelfs een beetje maatschappelijke druk om iets te doen aan de conditie en het welzijn van jouw werknemers. Dat is heel begrijpelijk en hartstikke goed. Er wordt dan vaak gekeken naar de BRAVO-factoren: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. En het vertaalt zich in zaken als een sportaanbod, fruit op het werk en allerlei challenges. De grote vraag is echter of je dan wel de mensen bereikt die het eigenlijk het hardst nodig hebben. Christi denkt dat het vaker niet dan wel het geval is. “Motivatie voor leefstijlverandering moet vanuit de werknemer zelf komen, terwijl de groep die het hard nodig heeft in de overleefstand zit en echt niet bezig is met gezondheid.”

Gratis scan

Het is dus tijd voor een ouderwets stukje omdenken. Eerst maar eens de factoren boven tafel krijgen die de aanhoudende klachten en het arbeidsverzuim in stand kunnen houden. “Het kan ‘m heel goed zitten in de relatie werkgever-werknemer. De sfeer die een leidinggevende creëert, is van directe invloed op de gemoedstoestand van een medewerker. En natuurlijk speelt ook de thuissituatie een belangrijke rol. Als er sprake is van een moeizaam gezinsleven of relatieproblemen, dan neem je dat mee naar de werkvloer. Als vitaliteitstherapeut probeer ik daarom eerst de klachten in beeld te brengen. Zowel lichamelijk als geestelijk.”

Christi Jansman weet dat het voor sommige bedrijven nog wel een drempel is om in zee te gaan met een vitaliteitstherapeut. Ze biedt de Sallandse ondernemers daarom een gratis scan aan. Die kan gelden voor een individu, maar ook voor een heel bedrijf. “Daar komt een bepaalde score uit op het gebied van lichamelijk en geestelijk welzijn en daar gaan we dan verder mee aan de slag. Zo kan er uit rollen dat we aan de slag moeten met een programma voor leidinggevenden of juist een vitaliteitstraject voor de individuele werknemer.”

Ze zegt het nog even heel nadrukkelijk: “Ik wil niet op de stoel van welke specialist dan ook gaan zitten. Ik richt me op een waardig leven en niet op genezen, gezondheid en leefstijl. Het liefst trek ik samen op in een team met bijvoorbeeld een bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en HR-professional. Mijn rol is dan om individuele werknemers te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden waardoor zij weer kunnen leven en werken in harmonie met zichzelf en de omgeving.”

Christi Jansman Vitaliteitsprofessional
Vlasakker 32
8141 JB Heino
info@christijansman.nl
www.christijansman.nl

Delen:

Deel dit artikel!