Ondernemersgeest van Bülent Köse is niet te stuiten; van zolderkamer naar industrieterrein

Raalter pionier maakt naam met handel in LED verlichting

Ondernemer Bülent Köse is soms verbaasd dat zijn bedrijven Wantix LED en Prolutix LED Fotoframen de laatste tijd zo goed worden opgemerkt. “We zitten nu op een A-locatie en zijn beter zichtbaar”, heeft hij gemerkt. Sinds afgelopen zomer werkt hij vanuit zijn nieuwe bedrijfspand aan de Barkstraat.

Alle verlichting gaat vanzelf aan als je binnenkomt. “Overal zitten sensoren, hoef je niets aan te doen”, lacht Bülent, die trots een rondleiding geeft door zijn bedrijf. Met showroom, oftewel een spreekkamer, om iets te kunnen presenteren. “Daar had ik nooit de ruimte voor. Vind ik geweldig.” Bülent Köse, geboren en getogen in Raalte, zat ooit in de bouwwereld, werkte rond 16 jaar bij timmerfabrieken als werkvoorbereider en calculator. Totdat rond 2006 de bouwcrisis begon. “Ik heb toen een klein jaar bij familie in de visgroothandel gewerkt in Spakenburg”, vertelt Bülent. “Daarnaast begon ik met een webwinkeltje. Thuis, op zolder. Met vooral tuinverlichting. Het was nieuw, ik moest stekkers ombouwen. Ik wist niet of dat goed ging, of het kwalitatief goed was. Ik probeerde het gewoon. Nam risico. Het was een leerproces.” 

Bedrijfspand

Zijn ondernemersgeest draaide intussen overuren. Hij had geleerd om te handelen, te verkopen, te bouwen en te fabriceren. “De bouw lag plat. Dus wat moest ik? Ik ben twee jaar niet op vakantie geweest. Maar het begon wel te lopen met die verlichting.” Na een maand of vier verkaste hij van zijn zolder naar een huurpand, en verhuisde daarna nog een paar keer intern naar een grotere ruimte. En nu, bijna vijftien jaar later heeft hij naam gemaakt met ledverlichting, en heeft hij zijn eigen bedrijfspand, geschikt voor groei. 

Bülent Köse is eigenaar van Wantix LED en Prolutix, én is mede-eigenaar van de Prolutix-fabriek in Turkije. Elke twee à drie maanden gaat hij zelf naar Turkije voor vergaderingen en- of vernieuwingen.  “De designers zitten daar dagelijks achter de computer en werken heel snel, waardoor we het hier ook snel kunnen leveren.” Prolutix richt zich op het ontwerpen en maken van verlichte textiel fotoframes, wanddecoratie, fotoplafonds. Wantix LED levert ledverlichting. “Dat is heel breed, we leveren van A tot Z”, zegt Bülent.  “Van de opname van de klus, een lichtplan, energieberekening, regie van de installatie, de levering. Nee, we hebben geen buitendienst, we werken samen met installatiebedrijven of vakkundige ZZP’ers bij de uitvoering. We leveren aan scholen, bedrijfshallen, praktijkruimtes. De ene keer sta ik in een luxe kantoor, de andere keer in een stal. Overal heb ik een oplossing voor. Grote en kleine projecten. Alles bereiden we hier tot in de puntjes voor. Of het nu verlichting is voor een showroom, een magazijn of voor buiten, we hebben de specifieke producten vaak op voorraad en leveren op maat. Onze producten zijn allemaal plug en play, dus op de locatie is het een kwestie van aansluiten en klaar. Er zijn superveel LED-bedrijven in Nederland, maar ik denk dat wij daar uniek in zijn.”

Wantix LED/Prolutix
Barkstraat 2b
Raalte
0572 794027
info@wantix.nl
www.wantixzakelijk.nl
www.prolutix.nl    

Delen:

Deel dit artikel!