Ontwikkeling door opleiding geeft meer…waarde aan individu en bedrijf

Human Capital Agenda geeft impuls aan zelfontplooiing werkgevers en -nemers

Elke ondernemer doet er goed aan. Neem eens de tijd voor zelfreflectie en bepaal waar jouw bedrijf over vijf of tien jaar moet staan. En wat je nodig hebt om dat doel te bereiken. Waarschijnlijk droom je over bedrijfspanden en vraagstukken als duurzaamheid, mobiliteit en bereikbaarheid. Natuurlijk mag ook de groei van de orderportefeuille niet ontbreken. Maar, hoe zit het eigenlijk met het personeel? “Het gebeurt heel vaak dat de ontplooiing van werknemers niet op de juiste waarde wordt geschat”, weten Jacques van Loevezijn, Meike Schrijver, Luc Lenferink en Paul Maas.

Het kwartet schuift in deze editie van SOM aan om te spreken over de zogenaamde Human Capital Agenda. Van Loevezijn (wethouder) en Schrijver (strategisch beleidsadviseur) namens de gemeente Raalte. En Lenferink (bestuurslid MKB Regio Zwolle) en Maas (voorzitter Kring Raalter Werkgevers) als spreekbuis van ondernemend Raalte. Een imposant gezelschap en zeker passend bij het belang van het gespreksonderwerp. 

Het doel van de Human Capital Agenda is het ontwikkelen van een sterke en flexibele arbeidsmarkt waar werkgevers en werknemers hun talenten ontplooien. Ontwikkelkansen zijn namelijk in het belang van het bedrijfsleven en dus ook goed voor de vitaliteit van Raalte en omstreken. Niet voor niets is de Human Capital Agenda binnen de Regio Zwolle uitgeroepen tot prioriteit nummer 1. 

Subsidie voor ontwikkeling
Om opleiding en ontwikkeling van ondernemers en werknemers te stimuleren, is een Ontwikkelfonds gecreëerd. Dit is een belangrijk onderdeel van de Human Capital Agenda. Via dit Ontwikkelfonds Regio Zwolle is het mogelijk een financiële bijdrage te ontvangen voor scholing en training. “We kunnen elke werkgever aanraden van deze subsidie gebruik te maken. Doordat je werknemers zich ontwikkelen, ontwikkelt jouw bedrijf ook mee.”

Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van de Kring Raalter Werkgevers is al aandacht besteed aan het Ontwikkelfonds Regio Zwolle. De gesprekspartners zetten in op het onder de aandacht brengen van deze subsidie. Wat hier bij helpt, zijn de succesverhalen van collega-ondernemers. Zoals Klink Nijland die met behulp van het Ontwikkelfonds een aantal medewerkers een mooie opleiding heeft kunnen bieden. “Op dit moment is Raalte koploper als het gaat om aanvragen richting het Ontwikkelfonds”, aldus Van Loevezijn, Schrijver, Lenferink en Maas. “Natuurlijk blijven we elk moment aangrijpen om het op de agenda te zetten en te houden.”

Lokale vertaling
“De Human Capital Agenda is een regionale agenda met regionale doelen en speerpunten, dus we vragen ons wel af in hoeverre dit overeenkomt met de agenda in onze gemeente. Daarom gaan we aan de slag met een lokaal actieplan. Dit geeft ons de kans te kijken naar wat er in onze gemeente speelt. We kiezen voor een actieplan, omdat we het belangrijk vinden dat het niet alleen bij praten blijft, maar dat we het vooral ook gaan doen. Het belangrijkste uitgangspunt is dat iedereen moet kunnen meedoen. Ook al heb je weinig vooropleiding, je kunt jezelf altijd ontwikkelen in je huidige baan.”

Onderwijs
Naast ondernemers en overheid is het onderwijs een belangrijke speler als het gaat om de Human Capital Agenda. Van Loevezijn, Schrijver, Lenferink en Maas verwachten dat daar nog veel winst valt te behalen. “We zien dat er zowel lokaal als regionaal al veel beweging is op het vlak van onderwijs. Onderwijs en bedrijfsleven leggen steeds vaker en beter de verbinding. Lokaal willen we dit blijven stimuleren zodat theorie en praktijk goed op elkaar aansluiten.” 

De gemeente Raalte gaat deze zomer aan de slag met het lokale actieplan van de Human Capital Agenda. Wil jij op de hoogte blijven of met ons meedenken? Stuur dan een mail naar meike.schrijver@raalte.nl.

Benieuwd naar de mogelijkheden van het Ontwikkelfonds Regio Zwolle voor jouw bedrijf? Kijk dan eens op: www.upgradejezelfregiozwolle.nl of neem contact op met Meike Schrijver: meike.schrijver@raalte.nl

Regio Zwolle zorgt voor groter speelveld
Regio Zwolle is een samenwerkingsverband van 21 gemeenten waartoe ook Raalte behoort. Soms wordt de Regio Zwolle gezien als een ver van mijn bed show, maar dat is onterecht. 

De regionale samenwerking zorgt juist voor het grotere speelveld dat je soms nodig hebt. Binnen Regio Zwolle is afgesproken dat elke gemeente naar rato een bedrag bijlegt. Voor Raalte betekent dit een jaarlijkse bijdrage van 66.000 euro. Dit bedrag wordt verdubbeld door de provincie Overijssel. Ook draagt het Rijk in het kader van de Regiodeal financieel bij.

Delen:

Deel dit artikel!