Ouwe rockers der lage landen verenigd in Rock’n Roll Business Club

Herman Nijland en Roland Koerhuis voelen zich thuis in zakelijk muzieknetwerk

Het eerste concert dat ze in hun jeugdjaren meemaakten, staat ze nog helder voor de geest. Herman Nijland hield het dicht bij huis. Zowel geografisch (Stöppelhaenetent) als qua muziekstijl (de boerenrock van Normaal). Compagnon Roland Koerhuis moest verder het land in voor zijn kennismaking met de makkers van Saxon. Hoewel de muzieksmaak dus nog wel iets uiteen loopt, gaan de eigenaren van Klink Nijland in Raalte wel samen naar de Rock’n Roll Business Club.

Je hebt ondernemersverenigingen, je hebt netwerkborrels, je hebt Business Clubs en je hebt muziekconcerten. Voeg dat allemaal samen, gooi er een Sallands doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg sausje overheen en je hebt de Rock’n Roll Business Club. “Dit is voor ons echt een uitje. Niet voor niets nemen we in principe altijd onze vrouwen mee”, vertellen Nijland en Koerhuis voorafgaand aan een nieuw optreden. Dit keer staat de band No Wow op de bühne bij café de Herberg in Ommen.

Ze vormen een bont gezelschap, de 42 leden van de Rock’n Roll Business Club. Ze zijn o.a. afkomstig uit Ommen, Hellendoorn, Nijverdal, Zwolle, Raalte en Heino. “Het geheim is dat elk lid muziekliefhebber is en dat je met collega-ondernemers een leuke tijd hebt in een ongedwongen sfeer. We hebben niet voor niets een wachtlijst”, geeft voorzitter Paul Ruiter aan.

Hoewel Koerhuis en Nijland het vooral zien als een mooi, doordeweeks uitje tussen alle stressvolle verplichtingen van het eigen ondernemerschap houden ze hun oren en ogen natuurlijk wel open om een klus binnen te halen. “We richten ons momenteel vooral op waar we goed in zijn en dat is straatwerk. Ook hebben we veel onderhoudswerk bij gemeenten. De Rock’n Roll Business Club heeft inderdaad wel eens een klus opgeleverd en andersom hebben wij ook wel iets uitbesteed aan een ander lid. Zoiets kun en ga je niet afdwingen. Het gaat allemaal op een relaxte manier. Onder het genot van een drankje praat je voorafgaand aan het concert op een andere manier met elkaar.” We zijn allemaal ondernemers, weten hoe het spelletje werkt en dan kom je vanzelf wel eens over het bedrijf te praten.”

Van allerlei pluimage

Het ongedwongen karakter is iets dat prima past bij de eigenaren van Klink Nijland. En het grote voordeel is dat ze hier niet op hun hoede te hoeven zijn met welke uitspraken ze doen, want binnen de Rock’n Roll Business Club bevindt zich geen vergelijkbaar bedrijf. “Natuurlijk heb je wel wisselingen, maar ze slagen er wel in om het een club te houden met mensen van allerlei pluimage. Van een accountant tot een tuinder en van een tandarts tot de directeur van een verpakkingsbedrijf.”

De ledenlijst is dus bijzonder divers en dat kan zeker ook worden gezegd van de concerten die de Rock’n Roll Business Club jaarlijks bezoekt. Dat varieert van wereldtoppers als Metallica en Guns N’ Roses tot kleinere Nederlandse bandjes als The Kik en de Duitse studentenband No Wow. Over het algemeen staat de stevige muziek centraal en de setting is iedere keer anders. Dat loopt uiteen van het Gelredome in Nijmegen en AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall) in Amsterdam tot zaaltjes als Hedon in Zwolle en Paradiso in Amsterdam tot regionale cafés als Budde in Nijverdal en de Herberg in Ommen.

Dat je in één seizoen Rock’n Roll Business Club zowel grote stadions als kleine zaaltjes bezoekt, is echt een pluspunt vinden Nijland en Koerhuis. “De intieme setting van bijvoorbeeld Hedon in Zwolle vind ik zeker net zo mooi als dat we naar Amsterdam gaan voor Brian Adams. Mooi dichtbij en je kunt gemakkelijk een biertje halen”, aldus Nijland.

Niet met de neus omhoog

De band No Wow staat inmiddels klaar voor een intiem optreden. “We zijn ze ergens tegengekomen en het leek ons wel wat om ze wat langer aan het werk te zien”, vertelt Ton Groot Beumer, één van de nestoren van de Rock’n Roll Business Club en natuurlijk voorzitter van Ribs & Blues. Daar heeft Klink Nijland ook wel wat mee, want het bedrijf heeft zich een paar jaar geleden opgeworpen als één van de belangrijkste sponsoren. “Dan moet je niet denken dat we de gehele Pinksterdagen met de neus omhoog lopen”, zeggen de twee ondernemers lachend. “Het is een mooie manier om ons te laten zien en relaties uit te nodigen. En we vinden het gewoon belangrijk dat zo’n festival in de benen blijft.”

“Een paar uurtjes minder slaap, dat is het meer dan waard!”

Het heeft er alle schijn van dat Klink Nijland voorlopig dus nog wel bij de Rock’n Roll Business Club aangesloten blijft. De feestjes zijn te gezellig, de muziek is te goed en de gesprekken zijn te mooi om het los te laten. “Het is een geweldige hobby. En als we een keer wat later wordt, dan schudden we de volgende dag maar een keer extra met de kop. Een paar uurtjes minder slaap, dat is het meer dan waard!”, zeggen ze tot besluit.

Delen:

Deel dit artikel!