“Pak de regie over je eigen arbeidssituatie”

Rieneke van Twillert van Proteus Coaching adviseert werkgever en medewerkers

“Ik zie dat vooral kleine bedrijven zich niet zo goed raad weten met een medewerker die niet lekker in z’n vel zit en daardoor niet uit de verf komt. Een situatie wordt niet aangepakt, verzuim wordt gedoogd of mensen zijn bang om hun baan te verliezen wanneer problemen worden aangekaart. Dat is jammer, medewerkers en werkgevers hoeven moeilijke situaties niet te laten lopen en kunnen gericht actie ondernemen”, zegt Rieneke van Twillert van Proteus Coaching (gevestigd in PAAL5) in Heino.

Vaak is er veel winst te behalen als een medewerker of werkgever hulp durft in te schakelen. Heeft het dan met durf te maken? Rieneke: “Het is soms moeilijk om de cultuur in een bedrijf te doorbreken. Mensen voelen zich bijvoorbeeld niet veilig genoeg om lastige thema’s aan de orde te stellen. Of een werkgever aarzelt om naar de privésituatie te vragen uit angst de privacy te schenden.” 

Dit is het moment om Rieneke van Twillert in te schakelen. Als werkcoach weet zij raad met dreigend of frequent verzuim, met problemen die invloed op het werk hebben of met een werkhouding die uit balans is. “Soms zijn mensen te perfectionistisch, kunnen ze geen grenzen stellen of ervaren ze veel te veel stress. Als het werk hieronder te lijden heeft, kun je als werkgever of medewerker actie ondernemen en de regie weer pakken. Dat is soms een moeilijke stap, maar in onderlinge afstemming kunnen we samen op zoveel manieren de situatie verbeteren.”

Eigen aandeel

De werksituatie verbeteren, dat is altijd het uitgangspunt voor Rieneke die haar sporen heeft verdiend als bedrijfsmaatschappelijk werker bij diverse bedrijven, als arbeids- en organisatieadviseur bij een arbodienst en als trainer en coach in een opleidingscentrum. “Ik richt mij op wat je zelf kunt veranderen in een situatie. We kijken daarbij zeker ook naar je eigen aandeel hierin en hoe je soms ook zelf een situatie in stand houdt. Heel belangrijk is het om proactief te zijn in jouw arbeidssituatie. Doe je nog het goede en wat heb je nodig om beter te functioneren?”

Tekst gaat hieronder verder

Hoe de situatie ook is, Rieneke kan daarop snel en zonder wachttijd inspelen met maatwerk. “Soms hebben we voldoende aan een paar gesprekken, soms hoef ik alleen maar mee te denken en mogelijk is er meer nodig en wordt een training als ‘Werken vanuit je talent’ of ‘Krachtig denken’ ingezet. Steeds betrek ik alle partijen hierbij, dat is ook het meest effectief. Ik ben neutraal en ben dus niet voor de een of de ander. Alle partijen beschouwen dit als bemoedigend, ik sta naast hen en help hen met hun eigen rol, of je nu leidinggevende of medewerker bent.”

Proteus Coaching  |   Paalweg 5    |   8141 RT Heino  |  06 21 58 88 74  |   info@proteuscoaching.nl   |   www.proteuscoaching.nl

Delen:

Deel dit artikel!