Pensioen opbouwen als ondernemer

Volgens het CBS bouwen slechts weinig ondernemers pensioen op. Als ondernemer ben je daar vaak zelf verantwoordelijk voor. Maar wat kun je precies regelen voor jouw pensioen?

Waarde van het bedrijf

Het opbouwen van pensioen is meestal niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om te rekenen op de waardeontwikkeling van jouw bedrijf. Door op bepaalde gebieden te investeren, kan de waarde van jouw bedrijf meer toenemen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een bedrijfspand.

Lijfrente

Wanneer je niet veel waarde opbouwt binnen jouw bedrijf of als je niet wilt dat het pensioen alleen afhankelijk is van de waarde van jouw bedrijf, dan is een lijfrente een alternatief. Met een lijfrente zet je geld opzij voor later via een bankrekening of verzekering. De inleg is fiscaal aftrekbaar, maar de uitkeringen worden vanaf jouw pensioendatum bij jouw inkomen opgeteld. 

Sparen of beleggen

Je kunt eenmalig of periodiek inleggen op lijfrente. Vervolgens kun je zelf bepalen of je met dit vermogen wil sparen of beleggen. Vanwege de huidige lage rente gaat de voorkeur vaak uit naar beleggen. Wanneer je belegt, zorg er dan wel voor dat je dit op een manier doet die bij je past. 

Hypotheek

Het aflossen van de hypotheek is ook een manier om te sparen voor later. Als je geen hypotheeklast meer hebt, heb je ook minder inkomen nodig om prettig te leven. Daarnaast zijn er als gepensioneerde steeds meer mogelijkheden om de overwaarde van jouw woning te benutten.

Aan de slag

De belangrijkste reden om direct naar jouw pensioen te kijken, is voor jouw nabestaanden. Als je geen pensioen opbouwt, is er namelijk ook geen nabestaandenpensioen. Een drempel voor veel ondernemers is vaak dat het pensioen complex is. Roep daarom de hulp in van jouw financieel adviseur en stel samen een pensioenplan op.

 

Hendrik Kooijmans
vanbruggenadviesgroep.nl/raalte

Delen:

Deel dit artikel!