Perfectie op de vierkante centimeter natuursteen

Frank en Jantine Looyé: vakmensen, kunstenaars én ondernemers

“Heb je het gemakkelijk kunnen vinden?” Frank en Jantine Looyé vragen het bijna aan iedereen die voor het eerst op bezoek komt bij Natuurlijk Graniet. Ze weten dat hun bedrijf in Haarle niet in aanmerking komt voor de hoofdprijs in de categorie best bereikbare ondernemers. Maar, hebben ze het nodig om overal zicht- en vindbaar te zijn? Blijkbaar niet, want de gemiddelde werkweek bestaat momenteel al uit zeven dagen…

Toch hebben ze al wel een ‘podium’ gevonden om hun levenswerk aan een groot publiek te tonen. “We hebben het oude pand van Boerhof in Heeten gehuurd. Een ruimte van 1300 vierkante meter die vele mogelijkheden biedt. We betalen al een jaar lang huur, maar hebben alleen nog geen tijd gehad om het te in te richten…”

Je bent geneigd om te denken dat ze dan helemaal geen showroom nodig hebben, maar daar denken ze zelf anders over. Weliswaar stromen de opdrachten momenteel uit alle delen van de wereld binnen, maar in de eigen regio Salland/Twente/Vechtdal zijn de mensen blijkbaar helemaal nog niet zo bekend met het werk van Natuurlijk Graniet

Frank en Jantine verwerken diverse soorten natuursteen (graniet, hardsteen, marmer, composiet, leisteen en kwartsiet) voor diverse doeleinden. Van bijzonder grafwerk tot aanrechtbladen, van vloeren tot een brug bij een landgoed, van de spoelbakken bij Rituals tot de klokkenhuizen van een horlogefabrikant uit de categorie Rolex en Cartier en natuurlijk ook de ‘gewone’ producten als gevelbekleding, raamdorpels en vensterbanken. “In deze regio heersen enkele hardnekkige vooroordelen. Dat natuursteen altijd zwart moet zijn, terwijl er zoveel andere mogelijkheden zijn. En dat het duur is, terwijl de prijs van natuursteen al jaren niet is verhoogd. Zelfs niet met de komst van de euro.”

De ontstaansgeschiedenis van Natuurlijk Graniet leest als een jongensboek. Frank is werkzaam in de wereld van exclusieve auto’s als hij in aanraking komt met een bedrijf uit Polen dat producten van natuursteen op de Nederlandse markt wil brengen. “Toen dacht ik op een gegeven moment ‘dat kan ik zelf ook wel’. Ervaring had ik niet en daardoor ging de productie natuurlijk niet altijd van een leien dakje, maar door schade en schande word je wijs. Zeker toen we in 2007 de overstap maakten van handmatig naar bewerking met een CNC-machine hebben we echt een voorsprong genomen. Voor veel steenhouwers is automatisering nog steeds een vorm van vloeken in de kerk.”

Mens en machine
Het gebruik van een CNC-frees betekent enerzijds minder materiaalverlies voor de producent en anderzijds meer precisie en kwaliteit in de afwerking voor de klant. “Je visualiseert het eindproduct in 3D en vertaalt het vervolgens naar het AutoCAD-programma. Het mooie is wel dat de mens achter de machine nog wel wat in de melk te brokkelen heeft. Ik ga graag net een stapje verder dan de machine. Lieg de machine soms zelfs een beetje voor”, geeft Frank lachend aan dat Natuurlijk Graniet het beste van mens en machine laat samensmelten. “Het zou alleen mooi zijn als we er wat handjes bij konden krijgen. We kunnen gewoon niet aan werkvolk komen.”

Natuurlijk Graniet
Eekteweg 5
7448 PN Haarle
0548 54 62 15
info@natuurlijkgraniet.nl
www.natuurlijkgraniet.nl

Delen:

Deel dit artikel!