Personeel werven? Fix Recruitment leert bedrijven hoe ze dit zélf kunnen doen

“Veel bedrijven hebben geen idee hoe ze zelf vacatures invullen”

Precies een jaar geleden sprak Sander Westenberg een duidelijke wens uit: hij wilde zijn Fix Recruitment verder uitbreiden én zijn eerste werknemer aannemen. Nou, dat is gelukt! Met Shanne Braspennincx bestaat team-Fix inmiddels uit twee mensen en wordt er hard gewerkt aan een compleet nieuwe dienst. “We hebben een methode ontwikkeld om bedrijven te leren hoe zij zélf personeel kunnen werven en behouden.”

Als bedrijven geen hulp meer nodig hebben bij het zoeken naar medewerkers, dan maak je jezelf als recruitmentbureau toch totaal overbodig? Klopt helemaal! “Met deze nieuwe dienst ga ik inderdaad in mijn eigen vaarwater zitten”, zo lacht Sander breed. “Dit plan is ontstaan door wat ik zag gebeuren in de recruitmentwereld. Er zijn namelijk te veel recruiters en bureaus die als haaien te werken gaan en helemaal niet bezig zijn met het maken van een goeie, oprechte match. Zij willen vooral zo snel mogelijk scoren en gooien zonder aandacht cv’s over de schutting. Helaas hangt er door dit soort recruiters een enorm stigma rondom ons vak en ben ik mezelf steeds weer aan het verantwoorden: ‘Nee, ik mail je niet om de haverklap en nee, ik stuur je ook niet steeds ongevraagd cv’s. Zo werk ik niet.’ Het irriteerde me mateloos en ik begon me af te vragen of ik op deze manier nog doorwilde met werving en selectie.”  

Organisatieadvies  

Naast de toename van de cowboy-recruiters, viel Sander nóg iets op in de markt. Hij zag bij andere recruitmentsbureaus namelijk veel en vaak vacatures voorbijkomen waarvan hij dacht: waarom wordt hiervoor een bureau ingeschakeld en kan een bedrijf dit niet zelf? “Ik zie werving en selectie als tool die kan worden ingezet als bedrijven er écht niet zelf uitkomen. Bijvoorbeeld bij hele specifieke vacatures waarvoor je een specialist met een netwerk nodig hebt. Maar ik kwam al snel tot de conclusie dat bedrijven totaal geen idee hebben hoe ze zelf vacatures invullen. Vaak hebben ze geen recruiter in dienst, doet een HR-adviseur het er een beetje bij. In deze krappe arbeidsmarkt is dat echt niet genoeg. Als je nu een vacature online zet en achteroverleunt, kan je heel lang wachten.
En dus schakelen bedrijven voor veel geld een bureau in. Zonde, want er zijn zoveel manieren om dit slimmer aan te pakken! Vanuit die gedachte ontstond Fix Organisatieadvies.”  

Win-win

Het plan zat al een tijdje in Sanders hoofd, maar hij had simpelweg niet genoeg handjes om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Totdat er een LinkedIn-bijdrage van Shanne langskwam! “Ik kondigde aan te stoppen met mijn topsportcarrière als baanwielrenner en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging”, zo vertelt Shanne. “Ik had nog geen idee wat ik precies wilde, totdat ik een berichtje kreeg van Sander. Ik heb managementwetenschappen en commerciële economie gestuurd, dus hij dacht: hé, wellicht kunnen we iets voor elkaar betekenen. We hebben een aantal gesprekken gevoerd en dat klikte meteen. Voordat ik het wist waren we aan het sparren en vlogen de ideeën over tafel. Sinds vorige week ben ik hier officieel in dienst als branding- en organisatieadviseur. Samen hebben we Sanders idee uitgewerkt tot concrete methode.”

Shanne en Sander geloven dat zij met Fix Organisatieadvies bedrijven kunnen helpen die moeite hebben met het aantrekken van nieuw personeel, maar ook bedrijven die te maken hebben met een hoog verloop of een gebrek aan betrokken en loyale medewerkers. “Voor bedrijven is dit hét moment om in recruitment te investeren. We weten allemaal dat de arbeidsmarkt krap is, maar deze wordt de komende tijd alleen maar krapper. Daarnaast kost het verloop van personeel en het inschakelen van werving en selectiebureaus enorm veel geld. Als je zelf personeel kan werven en behouden kun je met minder budget méér resultaat behalen. En je hebt recruitment ook nog in eigen beheer. Win-win, toch?” 

Hoe Fix Organisatieadvies te werk gaat? Alles begint met een nulmeting waarin markt-, concurrentie- en cultuuranalyse wordt gedaan. “Als werkgever is het belangrijk dat je precies weet waar je staat in de (arbeids)markt en wat je kan bieden aan werknemers. Wellicht heb je hiermee al voldoende handvatten om zelf aan de slag te gaan, maar wij kunnen ook helpen om je marketing-, HR- en recruitmentafdeling zo in te richten dat je de strijd om personeel nu en in de toekomst gaat winnen. Je hebt geen werving en selectiebureaus meer nodig voor die ‘simpele’ vacatures. Dit fix je voortaan helemaal zelf.”

 

Fix Recruitment     |    Vrieswijk 1   |   Raalte   |   06 4850 8600   |    info@fixrecruitment.nl     |   www.fixrecruitment.nl   

Delen:

Deel dit artikel!