Prinsjesdag

Op Prinsjesdag heeft het kabinet zijn plannen voor het komende jaar aangekondigd. Graag informeer ik je over enkele wijzigingen op financieel gebied. Bekijk of de aangekondigde wijzigingen effect hebben op jouw situatie. Een gewaarschuwd mens telt immers
voor twee.

Vrijstelling vermogensbelasting

De vrijstelling voor de vermogensbelasting gaat in 2021 omhoog naar € 50.000,- per persoon, terwijl dat dit jaar ‘slechts’ € 30.846,- was. Een koppel mag in 2021 dus € 100.000,- vermogen hebben zonder vermogensbelasting te hoeven betalen. Voor degenen die wel vermogensrendementsheffing moeten betalen gaat het tarief wel iets omhoog van 30% naar 31%. 

Overdrachtsbelasting

Per 1 januari 2021 gaat de overdrachtsbelasting voor zowel starters als doorstromers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar naar 0%. Dus ook de jonge bestaande eigenaar van een koopwoning mag gebruik maken van deze eenmalige vrijstelling. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting heeft waarschijnlijk vooral in het lagere segment een prijsopdrijvend effect. Veel starters zetten naar verwachting de besparing op de overdrachtsbelasting in om een hoger bod uit te brengen.  De overdrachtsbelasting voor een woning, die niet wordt gebruikt als eigen hoofdbewoning, gaat omhoog naar 8%. Dus als je plannen hebt om een recreatiewoning in Nederland te kopen, dan loont het om nog in 2020 de aankoop en de overdracht bij de notaris te regelen.

Minder hypotheekrenteaftrek

Voor de hogere inkomens gaat de maximale hypotheekrenteaftrek omlaag van 46% naar 43%. Dus heb je een hoog inkomen en heb je oversluitplannen? Dan kan het interessant zijn om dat nog in 2020 te doen. Wil je meer weten over jouw situatie of de maatregelen die zijn aangekondigd? Neem gerust contact op of neem een kijkje op onze website.

Hendrik Kooijmans
vanbruggenadviesgroep.nl/raalte

Delen:

Deel dit artikel!