Raalte koestert de marketingwaarde van het Witte Goud uit Salland

Grote toeristische spin-off verwacht van nationale opening aspergeseizoen

“Het is één van onze allerbelangrijkste streekproducten.” Wethouder Jacques van Loevezijn weet het honderd procent zeker: de asperge heeft door de jaren heen een belangrijke bijdrage geleverd om Raalte in het hele land op de kaart te zetten. Dan is het natuurlijk een prachtige waardering voor de telers van het Witte Goud als op 12 april de nationale opening van het aspergeseizoen in deze regio wordt gehouden. Met dank aan de inspanningen van Salland Aspergeland, Salland Marketing, Vechtdal Marketing en de gemeente Raalte.

Daarmee komt ook een lang gekoesterde wens uit voor Willy Haarman, voorzitter van Salland Aspergeland. De nationale opening vond tot op heden namelijk altijd plaats in het westen van het land. En dat terwijl we in Limburg én Salland over de lekkerste asperges beschikken. Des te knapper is het dus dat het in 2018 wel is gelukt!

Het huidige succes is te danken aan de samenwerking binnen Salland Aspergeland (met telers uit Salland en het Vechtdal) en de aantrekkingskracht van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Dat is namelijk de toplocatie waar het landelijke journaille in eerste instantie met alle egards wordt ontvangen. “Met minder nemen we geen genoegen”, geven Van Loevezijn, Haarman, teler Herman Ogink en Ruurd Klaver medewerker economische zaken bij de gemeente Raalte lachend aan. “Een groot deel van de landelijke media komt over de vloer. Niet alleen schrijvende pers, radio en televisie, maar ook bloggers, vloggers en culinaire recensenten. Misschien dat zelfs het Stan Huygens journaal (de populaire societyrubriek in de Telegraaf, rb) wel tot de afgevaardigden behoort.”

Je mag de landelijke opening van het aspergeseizoen in dit deel van Nederland gerust omschrijven als een beloning voor de vijf telers die samen werken binnen Salland Aspergeland: twee in Deventer, twee in het Vechtdal en Ogink Asperges in Raalte. Met bijna on-Sallandse bravoure zijn ze de strijd aangegaan met hun collega’s uit Limburg, dé aspergeprovincie van Nederland. En met succes, want culinaire recensenten vallen over elkaar heen om de loftrompet te steken over onze Sallandse asperges.

Het is mooi dat Herman Ogink bij het gesprek in de Librije aanwezig is, want we krijgen meteen de gelegenheid te vragen of hij een tipje van de sluier wil oplichten. Sterker nog: hij ontrafelt zelfs het geheim van de smid. Of aspergeteler zo u wilt. “De smaak wordt bepaald door het grondwater. In de omgeving Raalte kunnen we beschikken over schoon, helder water dat wij op een diepte van dertig meter aan de bodem onttrekken”, aldus de tweede generatie van het familiebedrijf dat al sinds 1963 een vooraanstaande rol speelt in het telen en promoten van de Sallandse asperge.

De Oginks – inmiddels hebben dochter en schoonzoon het heft in handen – hebben zich zelfs een positie verworven als hofleverancier van De Librije. En een driesterrenrestaurant gaat natuurlijk niet over één nacht ijs bij de keuze van z’n streekproducenten. “De AAA-asperges gaan naar Jonnie Boer”, stelt Herman Ogink. “Hij heeft ze ooit eens meegenomen voor een culinaire trip naar Italië. Daar keken ze echt hun ogen uit. Ze hadden nog nooit zulke dikke asperges gezien.” Matthias Nieuwland, operations manager bij De Librije, benadrukt dat het in eerste instantie gaat om kwaliteit, maar dat er zeker ook een klik moet zijn. “Jonnie werkt graag met streekproducenten. Hij heeft de visie dat de mensen om hem heen het restaurant aanzien geven. En je kunt niet op dit niveau acteren als je geen vertrouwen hebt in jouw leveranciers.”

Koningsdag

Nieuwland beschouwt de nationale opening van het aspergeseizoen als een mooi vervolg op de samenwerking die in 2016 tijdens de viering van Koningsdag in Zwolle gestalte kreeg. De Librije mag dan misschien het uithangbord zijn geweest, maar bij het thema ‘regio & food’ is destijds heel duidelijk de regio centraal gesteld. Verschillende streekproducenten, waaronder Ogink Asperges uit Raalte, waren prominent aanwezig om hun producten te etaleren en hun verhaal te vertellen.

Ook Haarman stelt tevreden vast dat de samenhang tussen Zwolle en de regio steeds hechter en sterker wordt. Niet voor niets is daarom ook gekozen voor een combinatie van de opening (onder leiding van dagvoorzitter André van der Zee) bij De Librije en een rondrit in klassieke auto’s langs de vijf aspergetelers in de regio.

In de huidige tijd van vluchtige communicatie is het een logische vraag wat er blijft hangen nadat de stofwolken van het vertrekkende journalistenkorps zijn opgetrokken. Zeker is in ieder geval dat het toeristisch seizoen in Salland en het Vechtdal al half april van start gaat. Hotels en andere overnachtingslocaties bieden dan namelijk al asperge-arrangementen aan met fietsroutes en/of een bezoek aan een teler.
Wethouder Van Loevezijn van de gemeente Raalte is in ieder geval positief gestemd over de toeristische spin-off. “Deze nationale opening is een prachtige etalage voor al het moois en lekker dat Salland en het Vechtdal te bieden hebben.”

Delen:

Deel dit artikel!