“Economische agenda kan in de prullenbak”


Raalte is aan handen en voeten gebonden, maar zoekt wel de grenzen op in coronatijd


Het doet enigszins onwerkelijk aan. Zelfs op een zondag staan meer geparkeerde auto’s bij het gemeentehuis dan vandaag het geval is. We zien slechts één auto. Dat de coronacrisis ook bij de gemeente Raalte z’n sporen nalaat, is dus zichtbaarder dan ooit. “Van de ene op de andere dag zijn de prioriteiten compleet overhoop gegooid”, omschrijft wethouder Dennis Melenhorst in één pakkende zin de nieuwe werkelijkheid. 

We hebben het nog even geprobeerd. Kunnen we voor deze editie een ander thema aansnijden dan corona? Maar, dat was onbegonnen werk. Het beheerst namelijk voor  het overgrote deel de werkzaamheden van de portefeuillehouder economie. Wel schuift Paul Maas aan. Als spreekbuis van het lokale bedrijfsleven en natuurlijk ook om de verbondenheid tussen ondernemers en gemeente (letterlijk) in beeld te brengen. “Vanuit alle ondernemersverenigingen is respect voor de wijze waarop de gemeente zich door deze crisis loodst”, stelt de voorzitter van de Kring Raalter Werkgevers resoluut.

“Mooi om te horen”, vindt Melenhorst. “We krijgen inderdaad vooral begrip. Dat we te maken hebben met landelijk beleid. En dat we dus niet alles kunnen doen wat we misschien wel zouden willen. Soms kan er iets meer en pak je die ruimte, soms word je teruggefloten.” Maas: “Ha, dat vind ik wel mooi. Een gemeente die de grenzen opzoekt.”

Net als iedereen in Nederland en eigenlijk een groot deel van de wereld zijn ze in afwachting van het einde van de coronatijd. En of het einde dan ook echt wel het einde is. Om dan eindelijk weer eens spijkers met koppen te kunnen slaan. “Het zou nu bijvoorbeeld moeten gaan om de thema’s van de economische agenda, maar de hele economische agenda kan door de corona in de prullenbak”, sipt Melenhorst die wordt bijgevallen door Maas. “Het is de aanzet tot een andere economie.”

Blijf sparren!

Een groot deel van de ondernemers heeft alle reden om verdrietig te zijn. Toch willen de twee er geen huilverhaal van maken. De wethouder wil daarom graag benadrukken dat hij onder de indruk is hoe inventief en innovatief ondernemers zijn en worden. En hoe mooi het is dat de consument weer oog heeft voor het belang van lokaal kopen. De voorzitter van Raaltes grootste ondernemersvereniging is vooral blij met (tijdelijke) samenwerkingsverbanden die je nu ziet ontstaan. Zijn boodschap is dan ook helder: “Zoek elkaar als ondernemers zoveel mogelijk op. Blijf sparren om te zoeken naar waar je elkaar kunt versterken, want de onzekerheid blijft nog wel even.” “Want”, zo stelt de wethouder, “als je het afpelt, zie je dat een groot deel van de economie gewoon doordraait. En tegelijk constateren we dat de bedrijfsmatige investeringen wel een flinke knauw hebben gekregen.”

Als het aan Melenhorst en de accountmanagers ligt, gaan ze er meer op uit om het lokale bedrijfsleven een hart onder de riem te steken, maar het besmettingsgevaar zorgt er voor dat het lastig is om individueel contact te hebben. Het contact loopt dus met name via de diverse ondernemersverenigingen waar ook vragen en ervaringen worden verzameld en gedeeld. “We hebben onze leden gevraagd aan te geven als ze buiten de financiële regelingen tegen knelpunten aanlopen. Door te delen, kunnen we eventueel in samenwerking met de gemeente kijken naar oplossingen. Wonderen kunnen we natuurlijk niet verrichten, maar een luisterend oor en advies misschien wel.”

Frustrerend

Waar ze aan de ene kant veel begrip ontvangen (“we zitten allemaal in hetzelfde schuitje”) is er natuurlijk ook chagrijn. Dat heeft vooral te maken met de regelgeving. Of beter gezegd het gebrek aan duidelijkheid en eensgezindheid dat soms ontstaat. Neem het protocol voor de horeca. De ene dag lijkt de branche in overleg met het Rijk iets (meer) te kunnen om een dag later van hetzelfde Rijk te horen dat het toch niet mogelijk is. Of de regionale verschillen in dezelfde branche als het gaat om de openstelling van de terrassen. “Hoe flexibel kun je als ondernemer dan nog zijn”, vraagt Maas zich hardop af. “Ik snap dat het uitermate frustrerend kan zijn”, valt Melenhorst hem bij. “Als gemeente Raalte proberen we in de verordeningen zo ruimhartig mogelijk te zijn, maar soms bieden de bestaande kaders gewoon geen ruimte. De commentaren en kritiek spelen we uiteraard wel door naar de verantwoordelijke instanties zoals een Veiligheidsregio. Wat wij als gemeente nu vooral doen, is faciliteren. Daar waar mogelijk! De economie is een ongelooflijk belangrijke factor, maar de coronacrisis raakte de totale leefbaarheid.”

Delen:

Deel dit artikel!