Samen werken smaakt naar meer bij Kari’s Crackers

Heino’s bedrijf biedt de overtreffende trap van sociaal ondernemerschap

Een Syrische man heeft de grootste lol als hij zijn Nederlandse collega’s tijdens de koffiepauze hoort struikelen over woordjes uit zijn moedertaal.

Even later zijn de rollen én de hilariteit omgedraaid. Het zijn van die spontane cadeautjes zoals Erik Vermeer (jobcoach en personeelszaken) en Hugo Geurtse (marketing en sales) ze regelmatig meemaken bij Kari’s Crackers.

Op het eerste gezicht is het Heinose bedrijf er één uit duizenden. Met aandacht voor productie, marketing, omzet en groei. Het bijzondere is dat al die onderdelen worden gekoppeld aan sociaal ondernemerschap. Een medewerker met een niet aangeboren hersenafwijking staat hier schouder aan schouder met een statushouder crackers in te pakken. En even verderop is iemand actief die in zijn vaste baan is vastgelopen maar ook weer niet thuis kan zitten. “We bouwen hier samen een ritme op en kijken daarbij heel goed naar de belastbaarheid. Uiteindelijk draait het allemaal om de balans tussen werk en rust.” Sommige medewerkers blijven plakken en worden aangenomen bij Kari’s Crackers. Het merendeel draait mee om (weer) in te stromen in het reguliere arbeidscircuit. En juist daarmee willen Erik en Hugo in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt wat meer op de trom slaan. “We hebben hier een prachtige vijver om in te vissen. En het plan is dan ook om meer de verbinding te zoeken met het regionale bedrijfsleven. We gaan zelf de boer op, maar nodigen ze zeker ook uit om met ons contact op te nemen.”

Ontdekkingsreis

Krijgt Kari’s Crackers daarmee ook de status van uitzendbureau? Nee, zeker niet! Maar het bedrijf is wel in staat om goede krachten af te leveren aan de Sallandse arbeidsmarkt. Het echte unieke zit ‘m in de wederkerigheid. In Heino kunnen ze namelijk ook een (tijdelijke) nieuwe werkplek bieden aan jouw uitgevallen personeelsleden. 

“Wat je in de praktijk vaak ziet, is dat het niet altijd beter gaat als mensen thuis komen te zitten. Juist wanneer je in het dagelijkse werk immer met de ratio bezig bent, kan het een genot zijn om af en toe met de handen te werken. En je krijgt hier alle ruimte. Lukt het even niet, dan doen we niet moeilijk. Wil je even praten, geen probleem! Het is gewoon fijn om weer even onderdeel te zijn van een team. Eén van de mooiste momenten bij Kari’s is de dagstart. Iedere ochtend krijgen medewerkers de kans om iets in en tegen de groep te zeggen. Daar leren wij allemaal heel veel van.” De jobcoach en de marketing- annex salesman zien tijdens de re-integratie mooie dingen ontstaan. Dat medewerkers bepaalde skills ontwikkelen waardoor de twee beter kunnen duiden waar de specifieke kwaliteiten liggen. “We omschrijven dit proces dan ook graag als de persoonlijke ontdekkingsreis. Waar het eindigt? Nou, het kan maar zo zijn dat we hier een werknemer hebben rondlopen die heel goed is in het magazijnwerk en dat een ander Sallands bedrijf net iemand zoekt. Dan schrijven we met heel veel plezier een mooie aanbevelingsbrief. Dus, we spelen geen uitzendbureautje, maar hebben misschien wel een businessmodel te pakken.”

Advocaat van de duivel

Hoewel Kari’s Crackers een hele mooie, uitgebreide, professionele en gevarieerde lijn van 100% biologisch(e) crackers en knekkebrød op de markt heeft gebracht, wordt dus vooral geïnvesteerd in de mens. “We zetten de mens op 1. Absoluut! We bakken crackers om mensen mee te laten doen en niet andersom. In het begin zie je soms weinig zelfvertrouwen. Denken ze dat geen enkel bedrijf op ze zitten te wachten. En later weten ze gewoon dat ze er weer toe doen. Je ziet echt een ander mens ontstaan. Dat is bijzonder om mee te maken. Telkens weer!”

Als we even advocaat van de duivel zijn, dan zou je kunnen zeggen dat geen enkele werkgever zit te wachten op arbeidskrachten met een rugzak. Erik en Hugo voelden ‘m waarschijnlijk aankomen, want het antwoord ligt ze voorin de mond. “Risico’s zijn er eigenlijk niet. We kunnen samen heel goed aangeven wat de kaders zijn waarbinnen iemand goed functioneert. Op de reguliere arbeidsmarkt moet je nog maar afwachten hoe iemand presteert. Als ondernemers meer willen weten, een kijkje willen nemen hoe wij sociaal ondernemen of vragen hebben over het plaatsen van een medewerker zijn ze van harte welkom.”

Kari’s Crackers
De Weerd 4
8141 BT HEINO
0572 745 621
info@kariscrackers.nl
www.kariscrackers.nl

Delen:

Deel dit artikel!