Slim energie besparen met intelligente verlichting

De klok tikt door en dus komen voor het MKB de deadlines van energielabel C in 2023, energielabel A in 2030 en energieneutraal in 2050 steeds dichterbij. In mijn vorige column constateerde ik al dat deze energietransitie nog best ingewikkeld is. Bij het begin beginnen is de beste aanpak en dus vraag ik: heeft u uw huidige energielabel al vastgesteld? En bent u al bekend met de subsidies en fiscale regelingen voor energiebesparende maatregelen?

Ook adviseer ik te googelen op ‘activiteitenbesluit bijlage 10’ met per sector energiebesparende maatregelen, waaruit u met uw huidige energielabel als vertrekpunt kunt kiezen. Neem de sector kantoren waar onder het kopje ruimte- en buitenverlichting diverse maatregelen te vinden zijn om snel energie te besparen. Voor de hand liggend is het uitgangspunt: niet verlichten is altijd besparen. Het loont dus de moeite om te kijken in welke ruimten het licht vaak onnodig brand.

Lichtbronnen & besparing
Neem ook de armaturen en lichtbronnen kritisch onder de loep. Zeker met het eind van de afschrijvingsperiode in zicht. Maakt u gebruik van tl-verlichting? Een overstap naar ledverlichting levert al gauw een besparing van vijftig procent op. Reken maar uit: 100 armaturen van 36 naar 7 Watt is een besparing van 29 Watt en dat keer zo’n 3000 branduren. Online zijn diverse tools te vinden die de terugverdientijd van de door u gekozen verlichting berekenen.

Energie & productiviteit
Gaat het licht met één knop aan en uit? Denk dan eens aan intelligente verlichting. Voorkom met een tijdklokschakelaar dat de buitenverlichting overdag blijft branden. Verdeel de verlichting binnen in meerdere groepen voor optimale afstemming op de aanwezigheid van uw medewerkers. Of stem het licht qua kleur en dimbaarheid op de individuele werkplekken af. Zo draagt intelligente verlichting bij aan de besparing van energie én de productiviteit van medewerkers. Wat wilt u nog meer?


Hugo Willemsen
www.willemsen-installatie.nl

Delen:

Deel dit artikel!