Spijker in Dalfsen biedt interieurbouw, inrichting én decoratieschilderingen

Creatievelingen moet je zoveel mogelijk los laten. Geef ze de vrije hand en dan komen ze met de mooiste ontwerpen. Bart Spijker en Caroline Rijnen van Spijker Interieurbouw in Dalfsen voelen zich dan als een vis in het water. Eerst goed luisteren naar de klant en dan samen de vertaalslag maken naar een uniek ontwerp. Daarna mogen timmerman Bart en zijn team van vaklieden zich uitleven in de werkplaats. En gaat Caroline aan de slag met inrichting en prachtige decoratieschilderingen. Samen bieden ze dus een compleet pakket. “Wie ons bellen? Mensen die iets aparts willen!”

Ze vertellen honderduit over de projecten die ze in de loop van de jaren hebben verzorgd. In de regio, maar zeker ook verder in het land (tot aan Terschelling aan toe) en zelfs het buitenland (Kopenhagen). De opdrachtgevers lopen niet alleen geografisch uiteen, ook het aanbod varieert.

Het gaat van theater tot kinderdagverblijf, van café tot winkel en van vakantiewoningen tot decorbouw voor festivals. En nu in coronatijd ook barretjes voor mancaves… “Het begint overal hetzelfde. Met heel goed luisteren naar het verhaal en de achtergrond van de klant. Je moet de mensen echt leren kennen om ze mee te nemen in de stappen die je gaat zetten.” 

Spijker Interieurbouw bevindt zich op het snijvlak van ambachtelijk vakmanschap en creatieve behendigheid. Maar maak niet de fout om het tot kunst te verheven. “We maken kunstzinnige dingen, maar we zijn een werkplaats. Geen atelier”, geven Bart en Caroline heel duidelijk aan. “Naar aanleiding van het klantgesprek hebben we een idee in welke vorm we het willen gieten zodat zowel de klant als wij een goed gevoel hebben. Het geeft enorm veel energie om iemands droom te mogen verwezenlijken.”

Waar het ambacht en creativiteit betreft, zie je vaak dat het gaat om kleine bedrijven. Meestal eenpitters. Soms met z’n tweeën met eventueel enkele freelancers achter de hand. Bij Spijker Interieurbouw was dat niet anders. Twintig jaar geleden begon Bart alleen in z’n boerenschuur, maar met Caroline en een aantal vaste medewerkers aan z’n zijde groeien de ambities. “We zijn eigenlijk langzaam gegroeid in het proces om ondernemer te worden. Nu er veel werk op ons af komt, hebben we besloten dat we wel groter willen worden. Waar we over tien jaar staan, weten we niet, maar het dwingt je wel om af en toe pas op de plaats te maken en na te denken hoe het bedrijf er voor staat. Wel vinden we het belangrijk om de balans goed te houden. En leuke dingen te kunnen blijven maken, ook voor kleinere klanten”, aldus de twee die zowel in het zakelijk- als in het dagelijks leven een koppel vormen. “We vullen elkaar geweldig aan. Het timmerwerk en de afwerking met het decoratieschilderwerk zijn bij ons zeker geen twee losse processen. Al bij de uitwerking van het idee komt het bij elkaar.”

Met karakter

We schreven al dat ze het meest blij worden als ze de vrije hand krijgen om een metamorfose te creëren zoals in de horeca vaak het geval is. Interieuradvies, het ambachtelijke timmerwerk en de inrichting; ze kunnen het allemaal regelen. Tot aan de gordijnhaakjes en de inrichting aan toe. “We verzorgen het hele proces behalve het installatiewerk”, geven ze aan terwijl we de prachtige foto’s van het interieur van ’t Kraantje in Zwartsluis (zie de inzetjes op deze pagina’s) onder ogen krijgen. Een restaurant, schitterend gelegen in de haven, waar het nautische thema tot in detail is doorgevoerd en prachtig is verweven met het stoere uiterlijk van massief hout en leer. 

Waar mogelijk vinden ze het geweldig om producten een tweede leven te geven. Zoals bij restaurant ’t Kraantje waar de klep van de sluisdeur uit de haven van Antwerpen is verwerkt tot tafelblad. En waar de deuren van een oude zeecontainer nu dienst doen als toiletdeuren bij restaurant ’t Kraantje. “Zo kun je balken ook prima hergebruiken. Na behandeling krijg je ze als nieuw, maar het karakter blijft behouden”, glundert Bart die de grens trekt bij tropisch hardhout (“Daar ga ik van stuiteren, dat kan echt niet meer!”) en steigerplanken (“Ik heb nog nooit een meubel gemaakt van steigerhout. In mijn ogen ben je dan geen interieurbouwer meer.”)

Spijker Interieurbouw & Decoratie
Wannestraat 1
7722 RT Dalfsen
0529 431 700
info@spijkerinterieurbouw.nl
www.spijkerinterieurbouw.nl

Delen:

Deel dit artikel!