Startende ondernemer en een hypotheek nodig?

‘Startende ondernemer en een hypotheek nodig, dat is geen goede combinatie’, hoor ik vaak. Als financieel adviseur bij Rabobank Salland adviseer ik veel ondernemers in Salland die een eigen huis willen kopen. En dat zijn er steeds meer want de groep ondernemers wordt steeds groter. Maar of je nu een vast dienstverband, een flexibel contract of een eigen bedrijf hebt, je droom is hetzelfde. Je wilt dat ene huis kopen waar je je toekomst op kunt bouwen. En dat kan. Ook als startende ondernemer, want bij de Rabobank hoeft dat geen probleem te zijn.

Bestendig inkomen

De wet schrijft voor dat de hypotheekverstrekker een toetsinkomen vaststelt om te kunnen beoordelen of de hypotheek verantwoord is. Cruciaal daarbij is bestendigheid. Om een ‘bestendig inkomen’ vast te stellen kijken we naar inkomsten uit het verleden en maken we een inschatting van de toekomstige verdiencapaciteit van de aanvrager. Dat betekent dat startende ondernemers niet bij voorbaat uitgesloten worden van een hypotheek. Het is geen vereiste dat je drie jaarrekeningen kunt overleggen; één boekjaar aangevuld met een prognose van minimaal een jaar is voldoende voor een oriëntatiegesprek.

Goede voorbereiding vereist

Een huis kopen doe je niet zomaar. En een hypotheek afsluiten ook niet. Je gaat een financiering aan voor de rest van je leven. Meer nog dan bij iemand met een vast dienstverband is een goede voorbereiding dus een vereiste. Hoe verloopt het traject als je contact opneemt met Rabobank Salland?

 • We beginnen met een oriëntatiegesprek waarin we kennismaken en ik je de te nemen stappen uitleg. Ik zal je vooraf vragen om zoveel mogelijk gegevens aan te leveren zoals:
  • de jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren
  • een prognose van de verwachte inkomsten voor het komende jaar als je geen jaarcijfers van de laatste drie kalenderjaren hebt
  • je werkzaamheden als ondernemer
  • of je het risico op overlijden en arbeidsongeschiktheid hebt afgedekt
  • of je je inkomen hebt geregeld voor tijdens je pensioen
 • Uiterlijk de dag na ons gesprek vul je online het Rabobank Hypotheekdossier in. Hierin vragen we onder andere naar de aanschafprijs van het huis, je inkomen, bezittingen en schulden en je eventueel huidige hypotheek. Deze gegevens gebruik ik om een advies voor je op te stellen.

Snel duidelijkheid

Je hoeft niet lang te wachten op duidelijkheid. Als je vandaag belt, kan er morgen een kosteloos oriëntatiegesprek plaatsvinden. Zeker als je meteen jouw gegevens uploadt in het Rabobank Hypotheekdossier; dat mag eventueel ook na afloop van het gesprek. Bijkomend voordeel: je krijgt korting op de advieskosten als je het hypotheekdossier vooraf volledig invult.
Naast het contact met de ondernemer vind ik het ook belangrijk om de zakelijke accountmanager te betrekken bij het hypotheekgesprek. Wanneer je ook zakelijk bij de Rabobank bankiert is er vaak een accountmanager die jouw bedrijf al kent en samen zorgen we dan ook voor een op maat gesneden adviesgesprek. Door samen met de zakelijke accountmanager de aankoop van een nieuwe woning te begeleiden borgen wij dat alle aspecten goed in beeld zijn bij zowel ons als de ondernemer.

(Startende) ondernemer en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ik maak graag een afspraak met je via onderstaand telefoonnummer.

Janiene de Ruiter-Meijer
Financieel Adviseur
Telefoon (06) 23 46 25 80

Rabobank Salland
Domineeskamp 3
8102 CC RAALTE
E-mail: financieeladvies.salland@rabobank.nl
www.rabobank.nl/salland

Delen:

Deel dit artikel!