Teamspeler op het veld, achter de schermen en in zijn bedrijf

Rohda-man Marc Klein Douwel is nog nooit weggelopen voor een stukje verantwoordelijkheid

Welke amateurvoetballer uit Salland kan nu zeggen dat hij ooit heeft gespeeld tegen een team dat onder leiding stond van Marco van Basten. Dat hij klop heeft gekregen van Barcelona en oud-bondscoach van Spanje Luis Enrique als directe tegenstander had. En mocht dienen onder de legendarische interim-coach Fritz Korbach. Marc Klein Douwel kan gemakkelijk een avond vullen met bijzondere anekdotes uit zijn voetbalcarrière. Dat hadden er nog wel meer kunnen zijn. “Achteraf bekeken ben ik als begin dertiger misschien wel te vroeg gestopt”, stelt hij vast.

Stoppen is in dit geval dus bij het eerste elftal. “Ons eerste kind kondigde zich aan en het leek me beter om dan niet elke zondag bijna een hele dag van huis te zijn. Een keuze voor het gezin dus”, verklaart hij. “Maar, ik was nog best wel fit en wilde wel blijven voetballen. Eerst even in het derde, maar al snel daarna in het tweede waar we een mooie mix hadden van oudgedienden en jeugdige talenten. We haalden de bekerfinale voor reserve eersteklassers en promoveerden naar de hoofdklasse. Dat seizoen eindigden we heel knap als tweede achter HSC.” Marc Klein Douwel en Rohda Raalte, het is een tandem die al 41 jaar functioneert. Zonder dat er ook maar een vorm van smeerolie aan te pas hoeft te komen. Je zou bijna denken dat hij al de pensioengerechtigde leeftijd nadert, maar hij telt ‘slechts’ 46 lentes. “Ik ben op mijn vijfde lid geworden en heb de club niet meer verlaten.”

Karaktervoetballer

De Rohda-man in hart en nieren omschrijft zichzelf als een dienende speler. De linksback van weleer had meerdere kwaliteiten, maar eentje sprong er toch echt wel uit. “Art Langeler, één van de trainers, vertelde dat ik heel goed wist wat ik wel en niet kon. Dat was ballen veroveren en ze weer inleveren bij de opbouwende spelers. Ik ben een echte karaktervoetballer. Nooit opgeven. Tegenstanders roepen ook wel eens dat ze mij wel twee keer moesten passeren, ha ha.” Een dienende speler, dat was hij ook altijd bij zijn werkgever Assink-Weustink Elektro. Als controller leverde Klein Douwel jarenlang een belangrijke bijdrage aan het financiële welzijn en het toekomstperspectief van de onderneming. Inmiddels staat hij te boek als mede-eigenaar en zwaait hij met Wilco Gol de scepter over het bedrijf dat een breed palet aan diensten aanbiedt op het gebied van onder andere elektrotechniek, beveiliging, (duurzame) energie, communicatie en domotica. “We vinden elkaar in de ambitie om samen met de medewerkers echt iets neer te zetten. Wilco en ik vullen elkaar goed aan, maar kunnen elkaar ook goed de waarheid zeggen.” De parallellen tussen zijn dagelijkse werk en zijn leven als speler (nu bij de veteranen) c.q. vrijwilliger bij de plaatselijke voetbaltrots liggen voor het oprapen. Hij loopt niet weg voor z’n verantwoordelijkheden, is een echte teamspeler en is zowel op het voetbalveld als binnen het elektrotechnisch bedrijf op technisch gebied niet de meest begaafde die er rondloopt. Ook heeft de Raaltenaar bij zowel Assink-Weustink Elektro als bij Rohda Raalte het gevoel in een wam bad te stappen. “Tobi Ellenbroek – zijn bedrijf hebben we in 2021 overgenomen – bracht het bij zijn afscheid heel mooi onder woorden. Hij gaf aan hier bij een familie terecht te zijn gekomen. Dat kan ik onderschrijven. Ook bij Rohda. Daar vind je dat echte familiegevoel.”

Marc Klein DouwelStöppelhaene

De Klein Douwels hebben rood en geel bloed door de aderen stromen. “Mijn opa is zelfs op het voetbalveld overleden…” Niet alleen op de groene mat staan ze hun mannetje, ook op andere fronten binnen de vereniging zijn ze actief. Zo is Marc een aantal jaar actief geweest als trainer van de jeugd. Eerst de leeftijdscategorie onder 13 en later als coördinator van de F-league. “Stond ik op woensdag met wel tachtig jongens van 5 en 6 jaar op het veld. Gelukkig was er hulp, maar dat was best pittig.”

Na een uitstapje van een jaar in de technische commissie raakte hij betrokken bij de financiële commissie. Niet heel gek gezien zijn achtergrond. “Dat was net in de periode van de voorbereiding nieuwbouw kantine. Dan praat je mee over zaken als financiering, kostenbeheersing en sponsoring. Leuk en interessant!” Ondanks de veranderde verantwoordelijkheid binnen Assink- Weustink Elektro blijft Klein Douwel zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen. Zowel bij Rohda Raalte als bij Stöppelhaene waar hij al jaren actief is als penningmeester. “Er liggen nog voldoende uitdagingen.”

SOM’s passie

Niets ten nadele van mensen die in loondienst arbeid verrichten, maar ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een 36-urige werkweek, daar lachen ze om. 40 uur is standaard en meestal wordt het wel 50 of 60 uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we iedere editie het geheim van de smid: hoe maakt de ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd leeg? Marc Klein Douwel, mede-eigenaar van Assink-Weustink Elektro B.V., doet dit bij voorkeur bij Rohda Raalte. En dan niet alleen op de grasmat.

Delen:

Deel dit artikel!