Traineeship Salland: De beste plek voor jong talent

“Je vult je rugzak met ervaringen, maar ook met kennis over jezelf”

Salland zit bomvol met mooie, grote en innovatieve bedrijven. We leiden hier prachtige, jonge talenten op, maar een deel van hen vertrekt uiteindelijk uit Raalte. Enorm zonde, toch? Raalte geeft Ruimte en Innovatiehub Salland lanceerden daarom Traineeship Salland. “Jongeren krijgen zo de mogelijkheid om waardevolle praktijkervaring op te doen, maar ze hebben ook alle ruimte om hun eigen talenten en ambities te ontdekken en ontwikkelen.”

“Raalte geeft Ruimte staat o.a. voor het binden, boeien en behouden van talenten”, zo vertelt Breun Breunissen, wethouder van de gemeente Raalte. “We willen onze talenten daarom heel graag laten zien dat je helemaal niet weg hoeft uit onze gemeente, dat we hier prachtige bedrijven hebben die op nationaal én internationaal niveau aan de top staan. Vandaar ook dat we Traineeship Salland hebben gelanceerd. Dit initiatief richt zich speciaal op afgestudeerde mbo’ers. Waarom? Omdat het ons opviel dat er wél allerlei mogelijkheden zijn voor hbo- en wo-studenten, maar niet voor mbo’ers. Een gemiste kans, iets dat wij graag anders willen doen. We hebben daarnaast ook heel bewust gekozen om de samenwerking te zoeken met Innovatiehub Salland. Zij bieden al stages, afstudeerplekken en banen aan voor mbo’ers, hbo’ers, wo’ers en trainees, dus zij hebben alle kennis en ervaring op dit gebied in huis. Maar het is bovenal een groep met enthousiaste, jonge talenten die de taal spreken van de trainees.”

Iris Wittenhorst van Innovatiehub Salland knikt enthousiast: “Traineeship Salland past perfect bij onze ambitie, maar daarnaast herkennen we ook het beeld dat veel jongeren totaal geen idee hebben over de vele mooie bedrijven die we hier hebben. Eerlijk is eerlijk: ik kom zelf uit Raalte, maar ik zie het ook pas sinds ik bij de Innovatiehub werk. Daarnaast zien we ook veel mbo’ers die hun diploma halen en denken: help, wat nu? De wereld ligt aan je voeten, maar je bent nog zó jong. Hoe fijn zou het dan zijn om in alle rust bij drie totaal verschillende bedrijven te kunnen kijken? Om uit te zoeken wat écht bij je past, waar je je goed voelt en waar je talenten en ambities liggen.”

Gevulde rugzak

De eerste groep trainees gaat in februari 2024 officieel van start. In anderhalf jaar tijd gaan zij in periodes van zes maanden bij drie werkgevers naar keuze aan de slag. “Dit kan echt van alles zijn”, zo vertelt Iris daarover. “Van accountmanager tot winkelmedewerker en van werken bij de gemeente tot in de bouw. Zo kunnen trainees alles proeven en ervaren. Ze werken vier dagen in de week en op de vrijdag volgen ze een breed ontwikkelprogramma gericht op persoonlijke én professionele ontwikkeling. We geven trainingen, workshops, masterclasses, maar organiseren ook bedrijfsbezoeken. Je moet het zien als een rugzak die je vult met ervaring, maar ook met kennis over jezelf. Tegelijkertijd zie je óók nog eens wat er hier in de regio allemaal voor moois is. Win-win, toch?”

Wethouder Breunissen sluit zich resoluut bij die woorden aan: “Zeker! Met de huidige personeelstekorten is dit ook voor bedrijven een mooie kans. Al wil ik wel graag benadrukken dat het altijd om de trainee draait. Dit is geen wervingstool. Tuurlijk is het fantastisch als je iemand graag in dienst wil nemen, maar dan wel ná het afronden van het traineeship. Bedrijven die zich aansluiten, geloven in de kracht van leren door ervaren, ze willen samenwerken met anderen en stimuleren trainees om ook op andere plekken te gaan kijken.” Iris: “Om het onze trainees zo makkelijk mogelijk te maken, zijn we momenteel bezig met het opzetten van een vacaturebank. Hierin staan bedrijven die hun commitment hebben gegeven en openstaan voor trainees, maar jongeren mogen zeker ook zelf bedrijven benaderen.” 

Goed om te weten: geïnteresseerde trainees kunnen zich nog altijd aanmelden en ook bedrijven zijn nog steeds van harte welkom! Iris: “Samen werken we aan één duidelijk doel: we willen laten zien dat Salland de beste plek is voor jong talent. We hopen dat jongeren weten dat ze hier niet weghoeven, omdat er prachtige kansen liggen. In samenwerking met o.a. de gemeente Raalte en Landstede creëren we zo een toekomstbestendige en bruisende arbeidsmarkt.” Breunissen vult aan: “We hopen natuurlijk dat Traineeship Salland hier in Raalte een groot succes wordt, maar stiekem dromen we ook al verder. We hebben inmiddels namelijk ook contact met regio Zwolle. Zij zijn erg enthousiast over het concept, dus we hopen dit initiatief in de toekomst verder uit te rollen.” 

Delen:

Deel dit artikel!