"Twee bakken koffie en een hoop duidelijkheid"

Een man aan de lijn, een veertiger schat ik. “Mag ik u wat vragen? Jullie kennen de arbeidsmarkt goed en hebben veel contacten. Ik overweeg om een andere baan te zoeken en zou daar graag met u over praten. Doen jullie dit soort gesprekken? En oh ja. Ik kan niet beloven dat jullie mogen bemiddelen.”

Duidelijk. Nadat ik hem verteld had dat een kennismakingsgesprek bij ons altijd kosteloos en vrijblijvend is, maakten we een afspraak. Hij stak gelijk van wal. “Eigenlijk heb ik het best naar mijn zin op mijn werk. En toch kriebelt het. Steeds vaker voel ik dat ik iets anders moet gaan doen. Maar ik werk hier al bijna twintig jaar, moet ik nu nog een nieuwe uitdaging aangaan? En dat terwijl ik niet overloop van zelfvertrouwen. Kortom, ik kom er niet uit.”

Herkenbaar? Ik denk dat velen deze twijfel herkennen. En dat heb ik hem ook verteld. Daarna hebben we gesproken over zijn intrinsieke motivatie. Waar komt dit gevoel vandaan? Lees of spreek je veel over het veranderen van baan? Zoek je actief op jobboards? Zijn er urgente redenen om te switchen of is het veel meer een verlangen? En daarna: welke vrijheid heb je om te switchen? Spelen de thuissituatie, de privé-werkbalans of het ‘huishoudboekje’ een belangrijke rol?

Lang verhaal kort. Na nog wat wikken en wegen, kwamen we tot de conclusie dat er best nog mogelijkheden zijn bij zijn huidige werkgever. Hij gaat vragen of hij een opleiding mag volgen en door kan groeien in zijn functie. “Hij wil daarin investeren als de onderneming hem die kans geeft.”

Hoe het afloopt? Dat is nog even afwachten. Maar dit kan een mooie oplossing zijn. De man heeft zijn uitdaging met perspectief én zijn vertrouwde omgeving. De werkgever behoudt een medewerker met een prachtige staat van dienst, die ook nog eens gemotiveerd is om door te groeien. Win-win.

 

André Duteweert Uitzendbureau Salland

Delen:

Deel dit artikel!