Uitbreiding bedrijventerrein Blankenfoort belangrijke stap voor ondernemend Heino

“Vrijwel alle kavels zijn verkocht óf in optie”

Met potlood stond Blankenfoort 2 al heel wat jaren ingetekend, maar lange tijd werd het plan om het bedrijventerrein in Heino uit te breiden niet concreter dan dat. En dat terwijl heel veel Heinose ondernemers juist smachtten naar doorgroeimogelijkheden. Tijd voor actie, zo vonden ondernemersvereniging Heino Aktief en de gemeente Raalte. Zij sloegen de afgelopen jaren daarom de handen ineen. En met succes! De eerste kavels op het nieuwe bedrijventerrein zijn inmiddels officieel verkocht. 

“Komt er in Heino nog eens ruimte om ergens een nieuw bedrijfspand te kunnen bouwen?” Het was één van de vragen die Bram Steijn, voorzitter van Heino Aktief, de afgelopen jaren regelmatig van medeondernemers kreeg. “Zij gaven aan graag door te willen groeien, maar op hun huidige kavel die ruimte niet te hebben. Een nieuwbouwpand op een andere locatie zou daarin uitkomst bieden, maar die ruimte was er in Heino niet”, zo legt Bram uit. “Omdat die vragen bleven komen, hebben wij een werkgroep gestart om eens te peilen of er serieuze belangstelling zou zijn voor de uitbreiding van het bedrijventerrein. Nou, dat bleek want we kregen een overweldigend aantal reacties. Heel veel ondernemers gaven aan graag te willen instappen als die kans zich voordeed.” 

Heino Aktief stapte vervolgens naar de gemeente Raalte en samen richtten ze een commissie op om te kijken naar de haalbaarheid van het plan. Geïnteresseerden kregen van de ondernemersvereniging de vraag om een intentieverklaring te tekenen. “Je kan nu wel iets roepen, maar hoe serieus is dat? Die verklaringen gaven een stuk meer duidelijkheid. En aan de hand daarvan konden we samen met de gemeente kijken hoeveel ruimte er daadwerkelijk nodig zou zijn”, zo vertelt Bram. “De gemeente heeft ontzettend goed met ons meegedacht, maar we waren het zeker niet altijd met elkaar eens. We hebben echt wel strijd gehad en pittige gesprekken gevoerd. We bleven echter altijd met elkaar in gesprek. Ik zeg altijd maar zo: als je kampioen wil worden met elkaar hoef je elkaar niet altijd leuk te vinden, je moet alleen goed kunnen samenwerken. En dat is wat we deden.”

Wethouder Alexander Kreule knikt: “Dat deze uitbreiding is rondgekomen, is mede te danken aan Heino Aktief. Ze hebben onzettend veel initiatief genomen. Ze zeiden niet: gemeente los het maar op, maar: we lossen het samen op. Dat is best uniek.” Marlon Hallink, vakspecialist grondzaken bij gemeente Raalte, is het daar helemaal mee eens: “Als gemeente mag je natuurlijk niet zomaar een bedrijventerrein toevoegen, daarvoor moesten we met een goed verhaal richting de provincie. Dankzij die intentieverklaringen konden wij daar echter heel goed onderbouwen dat er echt behoefte was aan deze uitbreiding. Dat heeft ontzettend geholpen.”

Maatschappelijke functie

In totaal wordt bedrijventerrein Blankenfoort uitbreid met 16 kavels verdeeld over zo’n 3,5 hectare grond. Deze ruimte werd eerst beschikbaar gesteld aan Heinose ondernemers, zo benadrukt de gemeente. “Bij de verdeling van de kavels kregen de ondernemers die al een intentieverklaring hadden getekend natuurlijk voorrang”, zo vertelt Marlon. “Zij konden als eerste aangeven hoeveel grond ze wilden en in wat voor type kavel ze interesse hadden. Vervolgens kregen andere Heinose bedrijven de kans om zich in te schrijven. Op basis van al die voorkeuren zijn wij gaan puzzelen. Met een twee-tal proefverkavelingen zijn we toen teruggegaan naar de ondernemers. Op een paar kleine details na was iedereen blij en zijn we kavels gaan toewijzen.” Inmiddels zijn vrijwel alle kavels verkocht óf in optie en is het terrein bouwrijp. De hoofdweg ligt erin en een aantal bedrijven zal de komende maanden de eerste palen in de grond slaan. Alexander: 

“Dat het al bijna vol is, geeft wel aan hoe groot die behoefte was. Voor de bedrijven natuurlijk, maar deze uitbreiding is belangrijk voor het hele dorp. Het is namelijk een vicieuze cirkel: ondernemers bieden immers werkgelegenheid, maar zijn tegelijkertijd ook sponsor van de lokale sportvereniging en staan ’s avonds als voetbaltrainer op het veld. De uitbreiding van Blankenfoort gaat daarom ook over de leefbaarheid, saamhorigheid en de maatschappelijke functie van Heino. Je houdt hiermee het dorp aantrekkelijk.” Bram knikt instemmend. “We zijn daarom heel trots dat het uiteindelijk gelukt is. Dit plan zat al jaren in de pen, dus we zijn ontzettend blij dat we deze belangrijke stap nu eindelijk hebben kunnen zetten.”

Er zijn op het nieuwe bedrijventerrein nog een paar kavels vrij, dus heb je interesse? Neem dan contact op met de gemeente via info.bouwkavels@raalte.nl  

Delen:

Deel dit artikel!