Van afstand tot de arbeidsmarkt naar gewaardeerde multitasker

Mens & Zo en het Sallandse bedrijfsleven laten unieke talenten tot bloei komen

Je verwacht het misschien niet, maar de Zweedse keten IKEA en Azerty uit Raalte hebben meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Los van de voor de hand liggende antwoorden maken ze beide namelijk gebruik van de diensten van de EEGA Groep. En dan specifiek het bedrijfsonderdeel Mens & Zo, het bureau voor loopbaanbegeleiding. “Het goede is dat de begeleiding veel verder gaat dan alleen de zorg voor arbeid”, aldus Francisca Peters  van Azerty

De HR-manager slaat de spijker op z’n kop, want er zijn in Nederland niet veel partijen te vinden die zo’n breed palet aan diensten aanbieden. Gericht op de mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. “Dat begint al met training van de werkzoekenden en het vinden van een geschikte werkkring door de jobcoaches. Maar ze ondersteunen bijvoorbeeld ook bij begeleid wonen. Dat is toch wel heel bijzonder.”

De warme band tussen de EEGA Groep en Azerty is tien jaar geleden ontstaan toen het Raalter bedrijf een werkervaringsplaats bood. “Je moet er voor open staan om talent te vinden en te ontdekken. En soms hebben ze een klein beetje mest nodig om tot bloei te komen. Daar leveren we graag een bijdrage aan. We vinden het dermate belangrijk dat we inclusie (het integreren van achtergestelde groepen) zelfs onderdeel van onze bedrijfscultuur hebben gemaakt.”

Medewerker Patrick is het levende bewijs dat mensen kunnen groeien als je ze in hun kracht zet. Via een werkervaringsplek is hij bij Azerty begonnen als inpakker en inmiddels staat hij te boek als multitasker die ook al reparaties voor zijn rekening neemt. “Hij is nu actief in een kleinere omgeving en dat heeft hem goed gedaan. Het is dus belangrijk om zowel vakinhoudelijke (teamleider) als sociale (personeelszaken) begeleiding te bieden.”

Poortwachter

Azerty is één van de vele bedrijven waarmee Mens & Zo een succesvolle samenwerking heeft. “We zijn gestart in Twente en we groeien als kool. Inmiddels loopt ons basisgebied van Twente tot Zwolle”, stelt directeur Sietze Henstra van de EEGA Groep tevreden vast. Om er meteen aan toe te voegen dat de orderportefeuille in Salland nog wel wat achterblijft. Dat is natuurlijk ook reden om het succesverhaal van Azerty eens voor het voetlicht te brengen.

Mens & Zo is actief voor het bedrijfsleven, overheden en verschillende organisaties zoals het UWV. Het gebeurt dus ook regelmatig dat men wordt ingeschakeld als een werknemer uitvalt. “Als eerste komt dan een bedrijfsarts in beeld die kan vaststellen dat iemand niet meer in zijn oorspronkelijke functie kan terugkeren. Op dat moment is de werkgever in het kader van de Wet verbetering poortwachter verplicht om de medewerker zo snel mogelijk aan het werk te helpen. Is het niet binnen het bedrijf, dan in ieder geval ergens anders.”

Dan komt Mens & Zo in beeld. Geliefd vanwege de bundeling van kennis en ervaring op vele terreinen. “Het draait bij ons niet louter om de re-integratie”, stelt Henstra. “We bieden een aaneenschakeling van disciplines die de werknemer kunnen helpen. Dan moet je denken aan een psycholoog, gedragscoach, een sportbegeleider en een opleidingscoach. Een compleet pakket. Op elk gewenst moment kunnen we de juiste persoon invliegen. Dit spreekt ondernemers aan. Zij willen actie in combinatie met die praktische blik!” Het is een soort van natuurlijk moment wanneer Mens & Zo wordt ingeschakeld, maar Henstra benadrukt graag dat het ook een stuk eerder kan. “Sommige zaken, zoals burn out klachten, kun je zien aankomen. Als je eerder en in ieder geval voldoende aandacht aan je personeel schenkt en dus voordat het een probleem wordt. Waarom onderhoud je het machinepark wel en doe je dat niet met je mensen?”

Als je weet dat de EEGA Groep zo’n 75 mensen in dienst heeft,  kun je gemakkelijk denken dat de organisatie alleen klaar staat voor de grotere bedrijven. Niets is minder waar! “Bij een onderneming van 5 personen is de uitdaging nog groter als iemand uitvalt. Je hebt dan namelijk geen reservebank waar je even snel iemand van af kunt plukken.” 

EEGA Groep 
Zutpenseweg 33 
7418 AH Deventer 
0570 638 470 
info@eegagroep.nl 
www.eegagroep.nl 

Delen:

Deel dit artikel!