Van de tekentafel naar volledig 3D, maar de kwaliteit en service zijn niet veranderd

Assink-Weustink bestaat veertig jaar, maar het feestje wordt nog even uitgesteld

Assink-Weustink Elektro en jubilea, het lijkt geen gelukkige combinatie. Het 25-jarig bestaan kon niet worden gevierd omdat de vorige eigenaar Riens Cornel enkele dagen ervoor overleed. En nu, in het jaar dat men eens goed wilde uitpakken in het kader van het 40-jarig bestaan, gooide corona roet in het eten. “We willen graag een feestje vieren, maar het moet dan ook wel een feestje kunnen zijn. Maar”, stellen eigenaar Herman Tibben en bedrijfsleider Wilco Gol duidelijk: “wat in het vat zit, verzuurt niet!”

Het is een inkoppertje om te vragen wat er in veertig jaar tijd is veranderd, maar we doen het wel, want het levert voldoende gespreksstof op. Vooral Herman Tibben (al vijftig jaar actief is in de elektrotechniek) en Wilco Gol moeten zich bij tijd en wijle in de ogen wrijven. “We werken nog steeds met kabels, goten en snoeren, maar tegenwoordig draait het om de integratie van alles dat computergestuurd is.”

Des te knapper is het dat ze nieuwe ontwikkelingen op de voet volgen en altijd bij blijven. Dat geldt voor zowel bedrijfsleiding als medewerkers. Tibben en Gol spreken graag oprecht hun trots en waardering uit voor het team van Assink-Weustink. In de wetenschap dat de hele samenleving schreeuwt om goed technisch personeel is dat natuurlijk een prima gebaar.

Niet aan de zijlijn

Overigens heeft het Raalter bedrijf besloten niet langer aan de zijlijn te staan, maar zelf het heft in handen te nemen. “We staan al bekend als mooie stageplek en proberen nu ook in het basisonderwijs voet aan de grond te krijgen. Dat doen we door mee te liften op het initiatief om meer mensen uit het bedrijfsleven te betrekken bij het onderwijs. Het doel van onze technieklessen is vooral om leerlingen te motiveren iets met techniek te gaan doen. Dat er ondanks een lagere score in de CITO-toets toch een wereld voor je kan opengaan in de praktische scholing. En dat je daarmee heel ver kunt komen in het bedrijfsleven.”

Assink-Weustink is bij uitstek het bedrijf voor om deze lessen op te pakken. Het hart klopt sneller als het gaat om (elektro)techniek en er is een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Bovendien toont het aan dat de onderneming overloopt van ambitie. “Het is geen geheim dat we willen blijven groeien”, stellen Tibben en Gol. “En voor groei hebben we technisch personeel nodig.”

In veertig jaar tijd is ongelooflijk veel veranderd en dat beeld zal de komende jaren niet wijzigen. Het is daarom onmogelijk de blik meer dan enkele jaren vooruit te werpen. Gol en Tibben verwachten dat het in de elektrotechniek blijft draaien om duurzame techniek, slimme oplossingen en de integratie van systemen. “We moeten met z’n allen van het gas af en stoppen met gebruik van fossiele brandstoffen.”

Qua ontwikkelingen kun je denken aan een verdere vlucht van het aantal warmtepompsystemen en het toenemende gebruik van elektrische auto’s. “We doen niets met auto’s, maar wel met de laadpalen. Ook de verwarming wordt meer en meer een elektrische aangelegenheid en de vraag naar duurzaam opgewekte energie neemt alleen maar toe. Tel daarbij de integratie in het gebruik van de elektrische installatie zoals bediening van elektra en verwarming via internet en je weet dat we ons niet hoeven te vervelen”, lachen de twee die volop genieten van de nieuwe technieken, maar ook verheugd constateren dat je altijd nog mensen nodig hebt om het met de handjes te maken.

Cameratechniek

In de eerste jaren van oprichters Marinus Assink en Hennie Weustink was het bedrijf veelal gericht op de consument. Tegenwoordig is de B2B markt niet meer weg te denken bij Assink-Weustink. En het Raalter bedrijf kijkt daarbij niet op een kilometertje meer of minder, want ze worden ook buiten de regio veel gevraagd. 

Hoe zit het eigenlijk met de bekendheid in de eigen omgeving? “De naam Assink-Weustink is goed bekend, maar we staan wel op het punt om ons wat meer in de regio te laten zien en ondernemers te informeren over ons uitgebreide dienstenpakket. Zo zijn middenstanders onvoldoende op de hoogte dat wij veel kunnen betekenen op het gebied van camera- en beveiligingstechniek. Daar zijn we echt heel ver in.”

Samengevat kun je stellen dat Assink-Weustink een innovatief bedrijf is dat graag meedenkt met de klant. Juist die adviesfunctie is in de loop der jaren echt belangrijk geworden en het is de reden dat het Raalter bedrijf bij grotere projecten steeds vaker deel uitmaakt van een bouwteam. “Het komt de kwaliteit ten goede als je niet van onderaannemer naar onderaannemer hoeft te hoppen.”

Assink-Weustink Elektro
Overkampsweg 18
8102 PH Raalte
0572 363 355
info@assinkweustink.nl
www.assinkweustink.nl

Delen:

Deel dit artikel!