Vijf dagen buffelen en dan een biertje en een balletje

Veel is nieuw bij Beekman Elektro, maar de arbeidsmentaliteit en sfeer is ongewijzigd 

Je hoort wel vaker dat medewerkers apetrots zijn op ‘hun’ bedrijf. Het personeel van Beekman Elektro is geen uitzondering, maar de werknemers worden dan ook overal bij betrokken. Recentelijk nog bij de nieuwbouw en dat leverde mooie inzichten op. “Ze wilden iets anders doen met de entree. Geen foto’s van projecten maar acht beeldschermen. De aansturing is door henzelf bedacht en gemaakt. Zo laten we op een dynamische manier onze projecten zien.”

Trots op de projecten, trots op het bedrijf en trots op het prachtige nieuwbouwpand aan de Heesweg in Raalte. Eigenaar Erik Beekman laat graag het pand zien en verwondert zich nog steeds. “Weet je, in 2017 werkten we met slechts acht man. Nu zitten we zonder inhuur aan zeventien medewerkers en het doel is om binnen een aantal jaar naar twintig à 25 te gaan. Je vraagt je dus wel eens af hoe we dat toen in vredesnaam hebben gefikst.” Als je het allemaal afpelt, is het ontstaan van de groei grotendeels te herleiden tot een megaproject in het eigen Raalte, namelijk de nieuwbouw van Pan Oston. “Dat was wel een grote stap voor ons. De klant had het vertrouwen uitgesproken, maar wij hebben onszelf wel even afgevraagd of we het aan konden. Vooral omdat we niet wilden dat andere klanten er onder zouden lijden.” Het is een typerende uitspraak voor de wijze waarop Beekman Elektro in het leven staat. De grote projecten – o.a. voor de landelijke ketens van Jumbo-supermarkten en Jarola Groep (Wildkamp) rijgen zich aaneen en toch blijft het familiebedrijf oog houden voor de kleine klant. “We weten waar we vandaan komen en pakken nog steeds het stopcontactje in een woonhuis aan.”

Het is hard werken bij Beekman Elektro. Dat gaat niemand ontkennen. De medewerkers vliegen uit naar projecten in alle windrichtingen, maar de nieuwbouw zorgt er wel voor dat het voor iedereen een stuk gemakkelijker werken is. En op vrijdag wacht de beloning in de vorm van een biertje en een gehaktballetje. “Bijna niemand neemt vrij op vrijdagmiddag”, vertelt Erik lachend terwijl hij ons de fraaie kantine inclusief terras laat zien. “Ja, we hebben echt aandacht besteed aan zowel ruimte als sfeer.” Inmiddels staan we op de bovenverdieping van het fraaie nieuwbouwpand. Een mooi moment voor reflectie en om even terug te komen op zijn woorden in het begin van het gesprek. “We hebben dus geen showroom in de traditionele betekenis van het woord. Het pand is eigenlijk één grote showroom, want we laten binnen al onze vakgebieden zien wat de diverse mogelijkheden en ontwikkelingen zijn. Ga maar na: toegangscontrole, alarminstallatie, camerabeveiliging en maar liefst vijf soorten verlichting met verschillende armaturen, bediend door twee besturingssystemen”, somt Erik op.

Opening en open huis

Duurzaamheid en innovatie gaan hand in hand. Zowel in het werk van Beekman Elektro als in het eigen pand. “We denken bijvoorbeeld na over lichtvervuiling. Als je ziet wat er ’s avonds brandt op het industrieterrein… Hier hebben we het flink teruggebracht. Wat uit kan, is uit en wat wel moet branden, is gedimd naar vijf procent. Dat is het minimale. Als het personeel ’s morgens de toegangspoort opent, wordt het terrein meteen voor honderd procent verlicht. Qua duurzaamheid is de accu-opslag mijn persoonlijke favoriet. Hiermee vangen we energie op. Een mooie stap naar meer zelfvoorzienendheid. Dat is ongetwijfeld iets waar meer ondernemers nieuwsgierig naar zijn.” Dat komt goed uit, want natuurlijk komt er een officiële opening. Dit vindt plaats op vrijdag 24 november. Te gast zijn dan alle bouwpartners, leveranciers en opdrachtgevers. Wie geen uitnodiging ontvangt, kan op zaterdag 25 november (10.00 tot 16.00 uur) naar het open huis. Ook dan krijgt het personeel een prominente rol. “Zij gaan in al onze vakgebieden uitleggen wat we in huis hebben en het uiteraard demonstreren.” Om de cirkel rond te maken, komen we aan het eind nog even te spreken over het personeel. Erik Beekman kan het niet vaak genoeg zeggen hoe blij hij is met zijn team. “Het is hier zelfs zo gek gegaan dat ik nee zei tegen een groot project in Enkhuizen. Het nam zeven tot tien weken in beslag. Dat is nogal een belasting. Maar de jongens zeiden: ‘we gaan rijden’. Ze vonden het te mooi om te laten schieten. Dat zegt wel iets over hoe ze in de wedstrijd staan.”

Beekman Elektro    |    Heesweg 46   |   Raalte   |   0572 352 511   |    info@beekmanelektro.nl     |   www.beekmanelektro.nl

Delen:

Deel dit artikel!