Waar vecht jij voor?

Bij het opruimen van mijn bureau kwam ik een oud krantenartikel tegen met de titel ‘De 10 wetten van Joop Alberda’. Hij is vooral bekend geworden als coach en interim-directeur bij verschillende Nederlandse sportbonden. Eén van zijn grootste successen is tevens één van de mooiste vaderlandse sportmomenten: in 1996 loodste hij als coach het Nederlands volleybalteam naar Olympisch goud.

Op nummer 1 heeft Alberda staan: “Hou van je sport, met heel je hart.” Zijn eerste vraag aan sporters – ongeacht niveau en prestaties – is even simpel als doeltreffend: “Waarom is de sport zo belangrijk voor jou?” Om er vervolgens aan toe te voegen: “Als je op deze vraag geen (goed) antwoord kunt geven, dan loop ik het risico dat ik acties onderneem die niet waardevol zijn”. Natuurlijk wordt dit verder aangevuld met teksten over discipline, respect, moed doorzettingsvermogen, etc.

Als HR-manager heb ik eens een selectieprocedure mogen uitvoeren met een directeur die net nieuw was in de organisatie. Hij zei dat hij een eigen werkwijze had bij het selecteren van nieuwe medewerkers en vroeg of ik geïnteresseerd was om hier kennis van te nemen.

Het begin van alle sollicitatiegesprekken was niet anders dan anders, maar aan het eind van het gesprek werd zijn aanpak duidelijk. De directeur pakte zijn laptop en liet de sollicitant een filmfragment zien. Een ridder loopt met gezwinde spoed de grote koningszaal binnen, knielt voor de koning en zegt dat de vijand binnen een dag de stad zal bereiken.

De directeur zet de film stop en vraagt aan de sollicitant: “Waar vecht jij voor? Wat is nu jouw diepe passie voor deze functie? Wat wil jij bereiken?” Dat is de kern.


André Duteweert
www.uitzendbureausalland.nl

Delen:

Deel dit artikel!