Warm welkom en duwtje in de rug voor startende ondernemers in Raalte

Meer informatie, minder doolhof en vooral maatwerk voor de (pre)starter

“Soms moet je gewoon accepteren dat je zelf niet alle kennis in huis hebt.” Wethouder Dennis Melenhorst gooit deze zin tijdens het gesprek bijna achteloos op tafel, maar hij heeft er wel degelijk een hele duidelijke bedoeling mee. Het geeft aan dat je je als gemeente Raalte best eens kwetsbaar mag opstellen. Oftewel niet alles willen regeren en controleren vanuit het gemeentehuis, maar vooral op zoek naar samenwerking met de buitenwereld.

De buitenwereld is in dit geval het bedrijfsleven, want voor de introductie van het startersloket en de startersapp werkt de gemeente Raalte samen met alle (tien) ondernemersverenigingen en ZP Raalte in het bijzonder. De extra inspanning richting de startende ondernemer is gebaseerd op cijfers die aangeven dat Raalte in de regio enigszins achterblijft als het gaat om de vestiging en ondersteuning van startende ondernemers. “Als gemeente wilden we daar iets mee. Dat is ook de reden dat we de starters in het economisch beleid hebben omschreven als specifieke doelgroep. We zijn erg blij dat ZP Raalte en de ondernemersverenigingen hier samen met de gemeente invulling aan willen geven. Tenslotte hebben zij de expertise, kennen ze het MKB en zijn ze zelf natuurlijk ook starter geweest”, aldus Melenhorst.
ZP Raalte, de vereniging van zelfstandige ondernemers en kleine bedrijven, is gevraagd om als karttrekker te fungeren voor zowel de inhoud van de startersapp als de bemensing van het startersloket. “Een mooie kans”, geeft voorzitter Vanessa Holtkuile aan die graag verwijst naar de brief van de gemeente die bij iedere nieuwe inschrijver bij de Kamer van Koophandel uit de gemeente Raalte op de deurmat gaat vallen. Daarin worden startende ondernemers uitgenodigd om via startersloketraalte.nl een digitaal starterspakket te downloaden met informatie en allerlei interessante aanbiedingen. “Dat is in ieder geval een warm welkom.”

Buddy

En daar begint het wat Melenhorst en Holtkuile betreft mee. De startende ondernemer en degene met plannen voor een eigen bedrijf moeten zich welkom voelen. De volgende stap is dat alle noodzakelijke informatie gemakkelijk kan worden opgehaald. Via site, app en via het startersloket krijgt startersondersteuning in Raalte echt een gezicht. “Om nog meer maatwerk in de dienstverlening te krijgen, is er ook de mogelijkheid tot een echt gezicht. Een soort buddy waar je met al jouw vragen terecht kunt. Zowel in algemene zin als met vragen specifiek gericht op de eigen startende onderneming. Dat is het stukje maatwerk dat andere organisaties en instellingen vaak niet bieden. En daarmee helpen wij de individuele ondernemer beter op weg.”
“Vanuit de gedachte van ondernemend noaberschap willen wij iedere ondernemer een goede start geven”, vinden de wethouder en de ZP-voorzitter. Want een eigen bedrijf beginnen kan best eng zijn. Vergelijk het maar met een kind dat voor het eerst moet leren fietsen. “Dan is het toch fijn dat er iemand is voor ondersteuning of dat duwtje in de rug”, stellen ze retorisch.

Chanine Krisman uit Raalte kan het beamen. In juni meldde ze zich bij de gemeente met de mededeling dat ze wilde praten over de start van een eigen onderneming als stylist annex personal shopper. Dat was vlak voor de start van het startersproject en ze kon daardoor mooi als proefpersoon fungeren. “Ik wilde eigenlijk weten of het bestemmingsplan het toeliet om vanuit huis te werken en zo kwam ik in gesprek met Ruurd Klaver van het economisch team.”
Daarna ging voor haar het balletje rollen en kreeg ze contact met Vanessa Holtkuile. “Vanaf dat moment zijn allerlei deuren opengegaan. Ik werd uitgenodigd voor een bijeenkomst van ZP Raalte en ik heb daar genoten van alle persoonlijke verhalen van ondernemers. Bovendien krijg je er altijd kennis mee naar huis, zoals van de AVG en het gebruik van LinkedIn. Dit gun ik iedereen die een bedrijf wil starten”, klinkt het enthousiast.

Het startersloket is een initiatief van de gemeente Raalte, ZP Raalte en de provincie Overijssel. Meer informatie is te vinden op startersloketraalte.nl of download de app ‘Raalte Onderneemt’. Wil je een gesprek met iemand van Startersloket Raalte, dan kun je terecht bij de websites van het startersloket, ZP Raalte, de gemeente Raalte of de ondernemersvereniging(en) in jouw eigen kern.

Delen:

Deel dit artikel!