Wordt jouw website binnenkort als ‘niet veilig’ gemarkeerd?

Vanaf juli gaat Google Chrome alle websites zonder SSL certificaat markeren als niet veilig. Een belangrijke ontwikkeling omdat Chrome de meest gebruikte browser op de computer is en op mobiel ook veel wordt gebruikt. Is jouw website klaar voor deze verandering?

Een certificaat herken je aan een beveiligde HTTPS verbinding en een groen slotje voor de URL in plaats van HTTP. Van alle .nl domeinnamen in Nederland is slechts 52% beveiligd met een SSL certificaat. En na een kleine rondgang langs websites van Sallandse ondernemers blijken ook hier veel websites nog niet voorbereid.

Maar wat doet zo’n SSL certificaat dan?

Een SSL certificaat zorgt er voor dat de verbinding van een website veilig is. Wanneer een bezoeker op de website (vertrouwelijke) persoonsgegevens invoert op een formulier, dan worden deze versleuteld. De gegevens zijn alleen zichtbaar voor de zender en de ontvanger. En vertrouwelijke informatie is voor derden dus niet te achterhalen.

Wat zijn dan de consequenties als je voor juli geen SSL certificaat hebt geïnstalleerd?

In principe blijft je website gewoon werken. Echter, in de adresbalk staat dan een melding dat de website niet veilig is. Wat doet dat denk je met het vertrouwen van de bezoeker op jouw website? Bezoekers zullen mogelijk eerder afhaken en twijfelen of het invullen van persoonsgegevens wel vertrouwd is.

Daarnaast heeft een SSL certificaat effect op de vindbaarheid in Google. Al sinds 2014 is HTTPS een van de meer dan 200 factoren van Google bij bepaling van posities in de zoekresultaten. Het effect is (nog) niet heel groot, maar in de praktijk kan het zijn dat Google voorrang geeft aan een website met HTTPS boven HTTP.

De hoogste tijd dus om actie te ondernemen!

Delen:

Deel dit artikel!