Niet té eigenwijs zijn maar wel altijd je eigen koers varen

Jonge Heetenaar maakt van zieltogend Bosgoed succesvolle brasserie

Instappen in een failliete horecagelegenheid, getuigt dat van jonge onbezonnenheid of van volwassen moed? Toen zalencentrum Bosgoed in Heeten drie jaar geleden ter ziele ging, had de toen 26-jarige Alexander Ruiter niet lang nodig om de stap te zetten. Een weekje heeft hij nagedacht maar het hart had al lang ‘ja’ gezegd tegen ondernemerschap, tegen de horeca, tegen lekker eten en drinken en tegen gastheerschap. Onbezonnenheid, moed: het was meer een kwestie van onvermijdelijkheid.

Afgesproken, we zullen het niet de hele tijd over de leeftijd van de horeca-uitbater hebben maar je moet toegeven dat zo’n stap misschien iets makkelijker is als je jong bent. Noem het flexibiliteit, zelfvertrouwen, een andere kijk op de wereld: voor Alexander was het niet moeilijk: “Ik wilde gewoon graag hier in Heeten iets voor mezelf beginnen. Dit is mijn dorp en ik hou ervan. Ik heb hier mijn familie, ik heb hier de voetbal en de vriendenclub. Ik heb bewust gekozen om in Heeten te blijven.” 

Dat het Bosgoed zou worden was echter helemaal niet in de lijn der verwachtingen. Al vanaf dat Alexander als kok aan het werk ging bij het tegenovergelegen café-restaurant de Molenhoek, had hij zijn zinnen gezet op dit etablissement. “Ik heb daar tien jaar gewerkt en altijd gehoopt en gedacht dat ik dat zou kunnen overnemen. Toen Bosgoed in beeld kwam, was ik daar helemaal niet mee bezig. Veel mensen hebben mij gevraagd of dat niks voor mij was maar in mijn hoofd was ik vooral met de Molenhoek bezig. Toen we eenmaal hier aan het verbouwen waren en ik ’s morgens al vroeg in de serre zat omdat ik niet kon slapen van de adrenaline, zag ik wel dat dit de juiste beslissing was. Het is zo’n goed punt in Heeten met zoveel verkeer rondom, ondanks de rondweg.”

Zorgen

In de zomer van 2016 opende Alexander na wekenlange geheimhouding dan de deuren van Brasserie Dertien. “Het dorp was er erg mee bezig, dat kon je wel merken. Iedereen hoopte natuurlijk dat er weer iemand in kwam en dat het pand en de functie ervan niet verloren zou gaan. We hielden het geheim zodat de verrassing des te groter zou zijn. De opkomst was enorm, er stonden hier wel zevenhonderd mensen voor de deur.” 

Maar een startersverhaal is niets zonder de onvermijdelijke uitglijders, daar is de Dertien-baas ook helder in. “We gingen dan wel open maar ik had het nog niet zo goed voor elkaar. Er zat hier honderd man te eten maar ik stond alleen in de keuken en had maar een persoon in de bediening. Zo’n fout kun je echt niet te vaak maken! Aan de andere kant zijn bezoekers ook wel mild als ze lang moeten wachten maar vervolgens wel een heel lekker gerecht voorgeschoteld krijgen.” 

Ook de combinatie café en restaurant heeft hem de nodige zorgen gebaard. “Dat kan heel gezellig zijn maar het mixt niet altijd even goed. Mensen die hier komen eten, zijn in een andere stemming dan een groep jongeren die later op de avond nog uitgaan.” Eens een ondernemer, altijd een ondernemer is het motto. Dus voor deze situatie was er maar één oplossing mogelijk: alsnog de Molenhoek overnemen en daar een gezellig bruin café van maken. Eind november opende Alexander de kroeg, daarmee de cirkel rondmakend. 

“Ik heb altijd geweten dat ik voor mezelf wilde beginnen. Ik ben nogal eigenwijs en liever niet afhankelijk van andere mensen. Ik wil mijn eigen koers kunnen varen.”

Stukje bij beetje

Hoewel hij zichzelf als eigenwijs bestempelt, heeft Alexander wel een goede tip voor startende ondernemers die hij zelf ook succesvol in de praktijk heeft gebracht. “Het is goed om vol overtuiging je doel voor ogen te houden maar luister daarbij ook naar anderen en wees niet té eigenwijs. Let op de reacties van mensen en neem iets aan van de personen die de expertise hebben.” Zelf heeft hij Brasserie Dertien stukje bij beetje aangepakt en hoewel er een plan lag, was Alexander flexibel genoeg om daar af en toe vanaf te wijken. “De noodzaak om de keuken aan te pakken bleek toch eerder te komen dan verwacht en ook de zaal hebben we eerder aangepakt dan de bedoeling was omdat er zoveel aanvragen voor feestjes binnenkwamen.”

De horecaman is tevreden over Dertien: “Meestal hebben we hier zo’n vijfhonderd man per week te eten, we zitten altijd goed vol.” Maar dat leidt niet tot achteroverleunen en duimendraaien want er zijn nog plannen genoeg. Een daarvan is de wens om in het pand een aparte pub te bouwen. Ook ziet hij zichzelf nog wel een wijnbar of een ander restaurant beginnen: “Als ik het leuk vind en er uitdaging in zie, ben ik extreem goed. Verlies ik de uitdaging dan word ik laconiek en extreem slecht in wat ik doe”, geeft Alexander ruiterlijk toe.

Moeite waard

“Van de week bedacht ik ineens dat ik altijd al iets met eten heb gehad. Als tienjarige stond ik al een appeltaart te bakken. Ik geniet van lekker eten en een drankje en ik wil dat overbrengen.” Is het als jonge ondernemer alles waar hij op hoopte? “Ik moet er keihard voor werken en dat moet je willen. Het geeft heel veel voldoening maar ik moet wel inleveren en mis daardoor ook veel dingen met mijn familie en vrienden. Dat is de andere kant van het verhaal.”

Brasserie Dertien
Dorpsstraat 17
8111 AA Heeten
0572 – 38 12 17
info@brasseriedertien.nl
www.dertien.nl

Delen:

Deel dit artikel!