“Samen een bedrijf runnen is heftiger dan een huwelijk, je moet elkaar blind vertrouwen”

Guus en Jelle gingen van samen studeren naar samen ondernemen

Tijdens een veldweek van hun studie tuin- en landschapsinrichting zitten Guus Kolkman en Jelle ter Braak samen aan een kampvuurtje en spreken ze iets af: “Ooit gaan we samen iets beginnen.” Oké, wellicht hadden ze een biertje te veel op en namen de twee het toen nog niet zo serieus, maar een aantal jaar later is het toch écht gelukt. “We hadden nooit durven dromen dat dit zo mooi zou gaan.”

Als je bedrijf Buitenmeesters heet, kan het natúúrlijk niet anders dan dat je bezoek zoveel mogelijk buiten ontvangt. Gelukkig leent deze stralende lentedag zich daar perfect voor en treffen we Guus en Jelle in een overkapping met een heerlijk uitzicht op de groene, Heetense weilanden. De twee lachen om een herinnering uit hun studententijd. Guus: “We werkten hard, maar we genoten ook volop van het studentenleven. Docenten vroegen zich regelmatig af wat het toch van ons zou worden. Toen Jelle bij ons in het studentenhuis kwam wonen zei zelfs iemand: ‘Oh Jelle, daar gaat je carrière…’ Nou, dat is aardig goed gekomen, haha!” Jelle: “Guus en ik konden het vanaf het allereerste moment goed vinden. We delen de passie voor groen en hadden al een hoveniersopleiding gedaan voordat we elkaar leerden kennen tijdens onze vervolgstudie. Daar kwamen we er al snel achter dat we dezelfde drive en ambitie delen.”

Vertrouwen

Nadat de twee hun diploma hadden gehaald, gingen ze allebei hun eigen kant op. Guus ging aan de slag als adviseur, Jelle begon als ontwerper bij een grote aannemer. Na een tijdje liepen ze los van elkaar tegen een soortgelijk probleem aan. Jelle: “Het begon te knagen dat ik de hele dag achter een computer zat met steeds hetzelfde eindproduct: een pak papier met plannen die iemand anders buiten zou gaan uitvoeren. Om mijn passie beter kwijt te kunnen werd ik daarom uitvoerder, maar ook daar was ik steeds minder met groen bezig en meer met grijs. De energie en de liefde voor het vak ebde daardoor een beetje weg.” Guus knikt: “Ook ik miste het uitvoeren van projecten, maar daarnaast vond ik het ook moeilijk om te zien dat veel plannen die we maakten in de praktijk maar matig werden uitgevoerd. Mijn handen jeukten om dit anders te doen en gelukkig stimuleerde mijn toenmalige werkgever me hierin. Zij gaven me vertrouwen en via hen kwamen er ook best snel grote projecten op me af. Heel mooi, maar ik wist wel: dit kan ik niet alleen. In mijn hoofd was er maar één persoon met wie ik dit zou durven: Jelle.”

Aangezien Jelle net begon te twijfelen over zijn job en zich op een kruispunt bevond, kwam de vraag van Guus op precies het juiste moment. “Het trok me meteen, al heb ik ook echt wel getwijfeld. Je gaat samen wel iets aan. Aan de voorkant hebben we daarom veel tijd geïnvesteerd in het leggen van een goeie, stevige basis. We zagen elkaar vaker dan onze partners.” Guus lacht: “Onze adviseur zei niet voor niets dat het samen runnen van een bedrijf heftiger is dan een huwelijk. En hij had gelijk. Je moet elkaar blind vertrouwen. In het begin deden we echt álles samen, maar inmiddels hebben we geleerd de taken te verdelen zodat we allebei doen waar we goed in zijn én blij van worden. We weten van elkaar dat we er vol voor gaan.”

Naamsbekendheid 

Inmiddels hebben de mannen met Buitenmeesters een uniek aannemersbedrijf neergezet dat zich richt op het uitvoeren van projecten door heel Nederland. Van het inrichten van natuurinclusieve bedrijventerreinen en groene schoolpleinen tot het aanleggen en beheren van het landschap op landgoederen en zonneparken. En dat gaat als een speer! Het team bestaat inmiddels uit vijf mensen, een vaste schil zzp’ers en tal van onderaannemers. Het geheim van die snelle groei? Guus: “Veel aannemersbedrijven investeren in machines, wij bouwen bewust aan ons merk en zetten in op naamsbekendheid. In de eerste fase is dat zó belangrijk. Je moet laten zien wie je bent, opdrachtgevers overtuigen van je kennis en kunde en – als je eenmaal de kans krijgt – laten zien wat je kan. En dat is ook wel iets wat ik andere starters zou willen meegeven: wees niet bang om iets te proberen. Ga het gewoon doen.” 

Jelle: “Wij hebben onze groei mede te danken aan onze goeie samenwerking en het investeren in een nichemarkt. Ik zou starters dus vooral aanraden om daar goed over na te denken voordat je begint. En doe daarnaast echt iets wat je leuk vindt, niet iets waarmee je het meeste geld verdient. Als jij doet waar je blij van wordt en je doet dat goed, dan verdient zich dat uiteindelijk terug. Daar geloof ik in.”

Delen:

Deel dit artikel!