“Het belangrijkste is dat je doet waarin je zélf gelooft”

Dennis Nijland maakt zijn droom waar met Hakkert Deuren & Kasten

Een droom, zo mogen we het starten van zijn eigen onderneming gerust noemen. Dennis Nijland werkte jaren in loondienst, maar diep van binnen wakkerde toch dat ondernemersvuurtje. In 2019 besloot hij de stap te wagen en zijn eigen bedrijf te lanceren: Hakkert Deuren & Kasten. De jonge ondernemer heeft het plezier weer terug in zijn werk: “Het is nu echt alle hens aan dek”, zo zegt hij met een brede lach op zijn gezicht.

Voor Dennis, geboren en getogen in Mariënheem, was het een logische keuze om zijn eigen bedrijf te starten. Tijdens zijn werk als vestigingsleider voor een regionale bouwmarkt begon het ondernemerschap steeds meer te kriebelen. “Het werk als vestigingsleider lag mij: ik werkte met mensen én bedacht maatwerkoplossingen. Alles moest kloppen: van advisering tot inmeten en monteren. Dat lag me goed, vond ik echt mooi. In de avonduren volgde ik daarnaast een cursus tot gecertificeerd meubelmaker. Wat vooral aansprak was de combinatie van creativiteit en vakmanschap: de vrijheid om van niets iets moois te kunnen maken. Het maakte me nóg enthousiaster. Op dat moment kreeg de bouwmarkt waarin ik werkte een nieuwe formule. Dat paste me minder. Ik merkte namelijk dat ik mijn eigen waarden niet wilde loslaten. En dus besloot ik het erop te wagen.” 

Sfeervolle showroom

In zijn eigen woonplaats Mariënheem richt Dennis zich inmiddels honderd procent op zijn passie. Dat begon in 2019 met de aanschaf van een bedrijfsbus, waarna hij zijn werkplaats vestigde in het pand van Drukkerij Duteweerd. Dat deed hij onder de naam Hakkert. Waarom? “Al van jongs af aan word ik aangesproken met de naam Hakkert. In deze buurt het heel gebruikelijk dat families een bijnaam meekrijgen die bij hen past. De naam Hakkert sluit helemaal aan bij mijn vak, vandaar de keuze.”

Inmiddels kunnen we met een gerust hart stellen dat Dennis de status van hobbyproject ver achter zich heeft gelaten. De vakman is sinds vorig jaar de trotse eigenaar van een heuse showroom met deuren en maatwerkkasten en zijn werkgebied strekt zich uit van Almelo tot Zwolle. “Eigenlijk vind ik het hele proces leuk”, zo glimt hij. “Op de dagen dat mijn showroom niet geopend is, begin ik om 7.00 uur met de administratie. Een uur later spreek ik bij de klant af en aan het einde van de dag plan ik de inmeetsessies in. Heerlijk.” Met zijn gedegen vakkennis en maatwerkservice kan Dennis zich moeiteloos onderscheiden van concurrenten. “In de buurt is er vrijwel niemand die dit doet, waardoor je al vrij snel onderscheidend bent. Er zijn genoeg plekken waar je deuren kunt kopen, maar niet waar je deuren ook nog eens kan laten afhangen. En er is vrijwel niemand die er ook een showroom bij heeft. Hoe mooi is het nu om te laten zien hoe de deur of kast er thuis uitziet? In de showroom zie je ook mooi de verschillende manieren waarop klanten inspiratie opdoen. Dat verandert. De oudere generatie kijkt graag in alle rust rond, terwijl jongeren de inspiratie vooral halen uit Pinterest en Vtwonen. Daar probeer ik op in te spelen.” 

Het écht meedenken met de klant, dat vindt Dennis belangrijk. Niet alleen maar ‘ja’ knikken dus, maar deskundig advies op maat geven. “Dit betekent ook kritisch zijn en alleen de dingen uitvoeren waarvan de kwaliteit gegarandeerd kan worden”, zo vertelt hij daarover. “Bij Hakkert hebben de klanten daarom ook altijd te maken met één aanspreekpunt. In dit vak extra belangrijk, omdat zowel het inmeten als het produceren heel nauw komt.” Dennis schiet in de lach, want dat nauwkeurig werken ging onlangs even ten onder. “Ik was op bezoek bij verzorgingstehuis voor ouderen. Daar mocht ik kasten monteren. Een aantal bewoners dacht dat ik werkzaam was als gastheer en vroeg telkens aan mij of ik mee wilde doen aan een potje kruisjassen. Uiteindelijk heb ik maar meegedaan, want ik blééf mij maar voorstellen!”

 

Volop uitdaging

Hoewel onze nuchtere starter momenteel hartstikke tevreden is met zijn bedrijf, heeft hij zeker wél de ambitie om verder te groeien. “Waarschijnlijk zal ik in de toekomst meer personeel aannemen, daar kom ik niet onderuit. In de omgeving Salland zou ik graag iedereen van deuren en kasten willen voorzien… Dat klinkt ambitieus, maar dat is ook wel een belangrijke les die ik in deze aanloopperiode heb geleerd. En dat zou ik ook graag aan alle andere starters meegeven: doe datgene waarin je zelf gelooft. Dat betekent niet dat je goed advies in de wind moet slaan, maar het is typisch om zaken in twijfel te trekken. Dus als je een goed idee hebt, ga er dan voor!” 

Delen:

Deel dit artikel!