De ideale oplossing voor een delicaat probleem

Less2Care zorgt met verwerking incontinentieafval voor geurvrije omgeving

Kansen zien en kansen durven te pakken. Dat is het fundament waarop het eigen ondernemerschap is gestoeld. In het geval van Jop van Haaren mag je misschien zelfs spreken van kansen ruiken. Samen met compagnon Edwin Lieverse durfde hij het namelijk aan een oplossing te creëren voor de verwerking van incontinentieafval in zorginstellingen. De Nederlandse gezondheidszorg heeft het bedrijf al in het hart gesloten. Nu is het de beurt aan Salland. En natuurlijk de rest van Europa.

Praktisch ingesteld was hij altijd al. Hoewel hij in eerste instantie op het niveau atheneum begon aan z’n middelbare schooltijd was het leren niet aan hem besteed. Van Haaren was blij dat hij aan het werk kon. In eerste instantie in de horeca en beveiliging (o.a. bij uitgaanscentrum De Leeren Lampe in Raalte en als persoonlijke beveiliger van zakenvrouw Nina Brink).

Het eigen ondernemerschap lonkte echter en als jonge vader vond hij een niche in de luiers. “Met de Joppies bracht ik de eerste luier geproduceerd zonder houtpulp op de markt. De belangstelling was er zeker, maar in het businessmodel kwam ik helaas niet verder dan het contact met kinderdagverblijven.”
De luiers bleven door zijn hoofd spoken, maar de doelgroep veranderde van zuigelingen in senioren. “Het welzijn van senioren is een terugkerend thema in verpleeg- en verzorgingshuizen. Er wordt overal kritisch naar gekeken. Van de verlichting tot het behang, maar als je niets doet aan de traditionele geur van zorginstellingen, lijken alle inspanningen voor niets te zijn geweest. Of je er nu woont, werkt of op bezoek komt; we ruiken allemaal liever de geur van bloemen of de buitenlucht.”

De geurproblematiek wordt – of moeten we zeggen werd – mede veroorzaakt door de wijze waarop de zorginstellingen zelf worstelden met het incontinentieafval. “De gebruikelijke werkwijze is dat het afval in een container gaat, door de zorginstelling wordt gereden naar een lift om het vervolgens naar een ruimte te transporteren voor verwerking. Je blijft het ruiken en sommige keukens krijgen zelfs last van vliegjes.”

In eerste instantie ging de Raaltenaar in zee met een Duits bedrijf dat hem de vacuümeermachines leverde om de strijd met de afval- en geurproblematiek aan te gaan. Het zette hem weer aan het denken. ‘Wat hij kan, kan ik ook en dan beter’, was vrij vertaald de gedachte die hem (opnieuw) de duw gaf richting het eigen ondernemerschap. “De belangrijkste motivatie was het gevoel dat ik niet afhankelijk wil zijn van andere partijen om succes te hebben. Dat had ik met de Joppies al een keer meegemaakt en dat is me niet goed bevallen. Samen met Edwin ben ik op zoek gegaan naar de beste technische bedrijven en die hebben we samengebracht. Dat is wel een succesfactor. En persoonlijk vind ik wij het beste in ons hebben verenigd. Een ondernemer moet voor 1/3 deel manager zijn, voor 1/3 deel harde werker en voor 1/3 deel visionair.”

Geen patent

Met de steun van een externe financier, die affiniteit heeft met de gezondheidszorg en dezelfde ambities deelt, was het mogelijk om in eigen beheer een vacuümeermachine te ontwikkelen. Door de klep te openen, kun je daaraan een zak met incontinentieafval hangen. Met een simpele handbeweging (dankzij een kaartje met software) wordt de lucht er uit gezogen en door een koolstof- en een bacteriefilter gehaald. Het gehele proces neemt slechts twee minuten in beslag. Wat overblijft, is een restpakketje dat vrij is van geur en ziektes en dat met het gewone bedrijfstafval kan worden verwijderd. “Bij wijze van spreken leg je het de hele zomer achterin de auto en ik garandeer je dat niemand iets ruikt”, is Van Haaren stellig.
Less2Care heeft dé oplossing voor de geurproblematiek en zorgt er tevens voor dat er sprake is van een reductie van vijftig (!) procent in het volume incontinentieafval. Een goed nieuws verhaal dat klopt aan alle kanten. Is hij niet bang dat anderen aan de haal gaan met hun concept? “Totaal niet! We zijn juist hartstikke open over ons verhaal. Wil je onder onze prijs duiken, ga je gang! In onze visie kun je nooit succes hebben als je de prijs op nummer één zet. Kwaliteit en service zijn veel belangrijker.”

“Als je eenmaal zo’n machine hebt staan, hoef je later alleen nog filters en zakken te vervangen”, vervolgt hij. “En de machine geeft het zelf aan als de filters of zakken op zijn en als het niet goed functioneert. De technische dienst hoeft er niet meer aan te pas te komen.”

Hoor je hem praten over het succes van het mooie, ingenieuze systeem van Less2Care, dan heeft hij vast een patent aangevraagd. Eigenzinnig als ze zijn, kiezen Van Haaren en Lieverse voor een andere weg. “Een patent kost veel geld. Zowel in de voorbereiding als de controle als uiteindelijk in een eventuele schadeclaim. Dan kun je net zo goed het risico nemen.”

Nieuw onderkomen

Zoals ook uit de mooie, gestage groei van de omzet blijkt, heeft Less2Care goud in handen en is nu de tijd aangebroken om stappen te maken. Met andere woorden: de productie moet omhoog. De eerste stap is gezet door de productie (bijna) geheel in eigen hand te nemen. “Voorheen besteedden we alles uit, maar dan ben je minder flexibel. Nu we zelf het productieproces controleren, kunnen we gemakkelijk schakelen en het zorgt ook nog eens voor een positieve flow bij iedereen in het bedrijf”, vindt de ondernemer die wel erkent dat het aantal geproduceerde vacuümeermachines omhoog moet. “De teller staat nu op zo’n 25 per maand en dat moet uiteindelijk toch wel naar dertig per week. Dat is het maximum dat we hier aan de Tjalkstraat kunnen afleveren. Daarna moeten we op zoek naar een nieuw onderkomen. Ik verwacht wel dat we dat moment na een jaar of drie hebben bereikt. Bij voorkeur blijven we dan natuurlijk wel in Raalte.”

Natuurlijk zijn aantallen belangrijk voor de omzet, dus Less2Care zoekt zijn heil inmiddels ook al in het buitenland. Dat heeft inmiddels geleid tot een meer dan behoorlijke omzetgroei: 40% ten opzichte van 2017 en het is nog maar september. Wel is het een duidelijke keuze om het concept (voorlopig) niet op andere sectoren te projecteren. “Onze focus ligt op de gezondheidszorg en daar kun je de gehele productie en logistiek op afstemmen. Dan gaat het ook om certificering en uitbreiding van het aantal producten. Zo heb ik ook een grote ondergrondse rolcontainer ontwikkeld die het mogelijk maakt om met één handeling zo’n 200 zakken met afval uit de vacuümeermachine te storten. Efficiënt en arbotechnisch meer verantwoord!”

Meer informatie is te vinden op www.less2care.nl

Delen:

Deel dit artikel!