Judith Elissen biedt managementondersteuning op afstand

Leeftijd als cadeautje om jezelf als ondernemer te ontdekken

De twee tips voor startende ondernemers staan onder elkaar in mijn notitieblok. Judith Elissen heeft ze dus vlak na elkaar uitgesproken. De ene tip is: “Zoek tijdig hulp.” En de andere tip: “Blijf bij jezelf.” Op het eerste gezicht lijken de twee haaks op elkaar te staan, maar niets is minder waar. Ze kunnen juist prachtig naast elkaar bestaan. Het bij jezelf blijven, heeft namelijk alles te maken met het vak of ambacht dat je uitoefent, terwijl de ondersteuning juist alles te maken heeft met het ondernemerschap.

Het lijkt misschien alsof hier iemand spreekt die jaren geleden voor zichzelf is begonnen. De echte situatie is dat Judith Elissen Virtual Support pas op 1 januari van dit jaar het levenslicht zag. Hoewel ze het vooralsnog combineert met een baan in loondienst bij een groot bedrijf in Raalte lijkt ze geboren voor het eigen ondernemerschap. Dat proef je aan alles. “Het was nu of nooit, omdat ik het gevoel had dat mijn eigen ontwikkeling enigszins stokte. Ik had een nieuwe prikkel nodig. Al vind ik het dus wel heel moeilijk om meteen 100% te kiezen voor mijn eigen bedrijf”, aldus de 42-jarige ondernemer.

In een notendop biedt Judith Elissen Virtual Support managementondersteuning op afstand. In principe werkt ze dus vanuit huis. Mocht het echter noodzakelijk zijn om af en toe op locatie te komen, dan is dat uiteraard geen probleem. Kortdurende acties zijn bespreekbaar, maar de voorkeur gaat wel uit naar een langdurige relatie via een maandabonnement. “Ik onderscheid me dus met het virtuele aspect. Prettig voor de klant, want die is minder personeelskosten kwijt en ik kan op deze manier het hele land door terwijl ik geen reistijd kwijt ben. Bovendien is het heel goed te combineren met het gezinsleven.”

Onbekend maakt onbemind

Als persoonlijke assistent van de directie neemt ze meer dan 18 jaar ervaring mee, maar ze heeft zich ook verdiept in het specifieke karakter van de virtuele support. In eerste instantie via informatie op internet en vakliteratuur, maar ze heeft ook een opleiding gevolgd via een academie voor virtual support professionals. Dat moet voldoende zijn om haar bedrijf het noodzakelijke fundament te geven. “Het is nu vooral zaak om de meerwaarde van de virtuele assistent te laten zien. Voor veel ondernemers is het echt nog onbekend maakt onbemind, zeker in deze regio”, aldus Judith die zich vooral wil richten op de ZZP’er en ondernemingen tot circa 10 medewerkers. “Ik heb het gevoel dat ik daar zeker van toegevoegde waarde kan zijn en dat geeft mij veel voldoening.”

Haar dienstenpakket is heel breed en misschien het gemakkelijkst duidelijk te maken met een paar voorbeelden. Zo kan ze met haar vier talen gemakkelijk contact leggen met buitenlandse klanten of vestigingen en is ze in staat om een ZZP’er uit de bouwwereld te helpen met de (verbetering van) de communicatie met klanten en online marketing. Tevens kan ze voor jou afspraken regelen en professionele presentaties maken. Ook de organisatie van bijvoorbeeld een leveranciersdag kun je met een gerust hart aan haar overlaten. De omschrijving ‘spin in het web’ past dus bij haar als ware het een maatkostuum.

Juichmomentje

Als je zoveel talenten met elkaar kunt verbinden, dan word je waarschijnlijk niet meer verrast door alles dat als eigen ondernemer op je pad komt. “Ha, dat was mijn eerste gedachte ook. De algemene kennis heb ik wel in huis, dus ik dacht dat ik het allemaal wel kon uitvogelen, maar het ondernemen is echt een vak apart”, stelt Judith die 2019 heeft uitgeroepen tot leerjaar om in 2020 te kunnen knallen. Zo kon ze het zich veroorloven om drie maanden uit te trekken voor het creëren van haar website. “Een ander had het ongetwijfeld sneller gekund, maar het was een bewuste keuze om het zelf te doen, omdat ik het leerproces weer goed kan gebruiken.”

De eerste klanten hebben zich inmiddels aangediend en ze onderneemt allerlei acties om de zichtbaarheid te vergroten. Eén van de belangrijkste stappen is de aanmelding bij ZP Raalte. Inmiddels is ze zelfs als secretaris toegetreden tot het bestuur. “Ik zit graag dicht op het vuur om optimaal betrokken te zijn. Het is ook leuk om mee te denken en mee te praten.”

Voor starters is het zeker goed om jezelf in netwerkclubs te profileren. Het zorgt voor bekendheid, maar het is ook een prima omgeving om te sparren met andere ondernemers. “Er komt echt veel op je af. Je loopt rond met allerlei vragen en er zijn allerlei praktische zaken waar je tegenaan loopt zoals een begroting maken, doelen stellen en natuurlijk geld verdienen. Ik weet nog heel goed dat ik mijn eerste aangifte heb gedaan. Dat was wel een juichmomentje.”

Het is goed om zelf zaken op te pakken, te vissen naar hoe andere ondernemers het doen, maar de boodschap van Judith Elissen is zeker ook om tijdig professionele ondersteuning te zoeken. “Als starter word je echt overspoeld met vragen en allerlei zaken die je moet regelen. Een professional die het pad al heeft bewandeld, helpt je op weg en brengt structuur aan. Dat is prettig en soms heb je dat even nodig. Overigens heb ik echt niet de illusie dat ik nergens meer tegenaan loop, maar ik vind het tot nu toe een geweldig leerproces. En mocht de eigen onderneming niet slagen, dan is er nog geen vrouw overboord. Dan ben ik nog steeds supertrots wat ik allemaal heb geleerd.”

Delen:

Deel dit artikel!