Kickboksen is voor iedereen: van Karate Kids tot houterige ondernemers

Interieurontwerper Hans Kodden leeft zich uit tijdens wekelijkse les bij Tabonon

“Pfff, dit is echt fu…… zwaar.” We zijn een keurig magazine, dus we kunnen niet alles letterlijk afdrukken, maar het moge duidelijk zijn dat Hans Kodden het even zwaar heeft. “Dit is echt niet te doen”, roept hij vertwijfeld uit in de richting van trainer Daphne van Vilsteren van kickboksschool Tabonon.
Ze kent geen medelijden. Hij moet gewoon door met z’n oefening en het lukt hem ook. Het toont eens te meer aan dat je met de juiste mindset best grenzen kunt verleggen. En daar hebben we natuurlijk meteen al de eerste metafoor voor het ondernemerschap te pakken!

Collega-ondernemers Arjan en Martin laten het vandaag afweten, dus Raaltenaar Kodden mag zich deze woensdagochtend alleen in het zweet werken. “Ik probeer er echt elke woensdag rekening mee te houden. Dat is de eerste stap. Ik heb een tijdje geprobeerd naar de sportschool te gaan, maar daar kreeg ik echt last van motivatieproblemen. Het werkt voor mij goed om een stok achter de deur te hebben.”

Dan kun je misschien ook gaan korfballen, maar juist het teamverband en de daarmee gepaard gaande sociale druk is lastig voor ondernemers. Het ‘ondernemersuurtje’ op woensdagmorgen (9.00-10.00 uur) is voor Kodden ideaal. Zeker ook gezien het feit dat trainer Daphne ook op de hoogte is van zijn fysieke gesteldheid. “Ik heb een verleden met een paar hernia’s, dus we doen veel oefeningen voor de rug. Daphne zorgt voor maatwerk. Ze weet beter dan ik wat goed is voor mijn rug.”

Prachtig lijf

“En nu een serie low kicks.” Kodden trapt met zijn blote voeten tegen de zijkant van Daphne’s bovenbeen. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe. “Ach, ik ben wel wat gewend”, zegt ze als reactie op de verontruste blik van de verslaggever. “Een kwestie van de spieren aanspannen en daar vang je het mee op.” Onze nieuwe kickbokslegende uit Raalte denkt er ander over: “Nou, wij voelen het echt wel als we het op elkaar uitproberen. Er wordt soms best gemept.”
Kodden is bij veel mensen bekend als de man van Kodden Stage Support, het bedrijf dat onder andere een deel van het interieur van Stöppelhaene en Zwarte Cross ontwerpt (en bouwt). Tegenwoordig is hij vooral ook actief in de zakelijke markt met Kodden Interieurontwerp. Zijn kracht ligt ‘m vooral in het out of the box denken waarmee hij de opdrachtgever aan de hand meeneemt van een misschien wel gedurfd interieurconcept, maar waarbij zowel medewerkers als bezoekers zich erg thuis voelen.

Als je het hebt over ‘je senang voelen’, dan geldt dat zeker ook voor de combinatie Hans Kodden en kickboksen. Hij danst als een volleerd bokser over de mat, zijn stoten zijn prima en hij heeft een meer dan behoorlijke trap in de benen. “Maar”, zegt hij zelf, “ik heb bij ons soms het idee dat we net een stel boeren zijn die voor het eerst gaan stijldansen. Bij jou ziet het er allemaal zo subtiel uit. “Tja”, reageert Daphne. “Ik doe dit dan ook al zo’n zeven jaar en ben jong begonnen.”

Nadat drie ondernemers hem hadden getipt over een proefles bij kickboksschool Tabonon – gevestigd in het vroegere uitvaartcentrum van Monuta aan de Oude Molenweg in Raalte – raakte hij verslingerd aan de sport. “Nadat ik voor de televisie ging werken, was teamsport uit den boze. Ik voel wel dat ik iets van sport nodig heb. Ik moet mijn energie kwijt en hoe denk je dat ik anders aan zo’n prachtig lijf kom…”

De ondernemer met het bijzondere brein en de handige handjes levert in zijn dagelijkse leven graag maatwerk. Zonder dat het overigens standaard wordt. Hetzelfde krijgt hij terug bij Tabonon. “Je krijgt voor een deel vrijheid om het zelf in te vullen. Zo is het voor mijn rug goed om oefeningen met een bal te doen en te trainen met gewichten. Alles is er op gericht om mijn lichaam en met name rug sterker te maken. Dat is toch wel het voordeel ten opzichte van een groepsles in de sportschool waar je met zestien tot twintig man tegelijk aan het sporten bent.”

Steenkapot

Het is een uur lang focussen op de juiste stoten en trappen, dus je traint zowel de mentale als fysieke gesteldheid. Een uurtje weg uit de hectiek van het ondernemerschap. Of toch niet helemaal? Tussen de oefeningen en krachtsexplosies door moet er natuurlijk even worden uitgerust. De bidon met verfrissend water is altijd binnen handbereik. En er is tijd voor een ontspannend praatje om even weer op adem te komen. “Dat is echt niet alleen kroegpraat over wat we in het weekend hebben gedaan. Soms praat je ook over zaken die je als ondernemer tegenkomt.”

Het is inmiddels bijna 10.00 uur en Kodden heeft z’n training er weer bijna op zitten. Vanwege de onderbreking door de fotosessie is hij vandaag niet compleet gesloopt, maar soms… “Het gebeurt regelmatig dat ik steenkapot zit, maar na een heerlijke douche ben ik weer vol energie om aan de slag te gaan. Het is een mooi begin van de werkdag.”

SOMS’s PASSIE
Ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een week van veertig uur is standaard en meestal wordt het wel zestig uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we het geheim van de smid: hoe maakt de ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd schoon? In deze editie vertelt Hans Kodden honderduit over wat kickboksen voor hem betekent.

Delen:

Deel dit artikel!