Lammers Installatiebureau wil geen urenrammer zijn

Stijn Lammers: een geboren ondernemer die op zijn intuïtie durft te vertrouwen

“Ik heb het idee dat het al lang in me zat. Waar ik ook werkte, ik wilde altijd meer weten over het bedrijf dan wat voor mijn functie werd verwacht. En ik vind het ook bijzonder interessant om te zien wat de verschillen zijn in de bedrijfscultuur. Dat is overal weer anders.” Mocht iemand nog twijfels hebben of het ondernemerschap wel echt iets is voor Stijn Lammers, dan hopen we die nu te hebben weggenomen.  

Waar een ander de eerste jaren lekker vanuit huis gaat werken, besloot hij al na twaalf maanden om werk en privé te gaan scheiden. Dat hij daarbij niet houdt van half werk, wordt meteen duidelijk als je een stap zet in zijn ruime onderkomen in een voormalig winkelpand in het centrum van Luttenberg. Letterlijk gelegen tussen kerk en twee kroegen. “95 Procent van mijn klanten komen uit het bedrijfsleven. Die wil je niet thuis ontvangen.”Hij investeerde in een industriële inrichting en een warme aankleding en gaf zijn kantoor daarmee meteen een professionele uitstraling. Deze manier van zichzelf onderscheiden staat niet op zichzelf, want in tegenstelling tot de meeste collega’s weet Lammers Installatiebureau zich goed te verkopen. “Al vanaf het begin doe Ik vrij veel aan reclame, onderhoud ik de website en ben ik heel actief op social media. Daardoor springt mijn bedrijf er uit, want negen van de tien ZZP’ers in deze branche zijn techneuten. Die hebben helemaal niets met marketing. Ik vind het superbelangrijk en weet ook dat het beter is om het uit te besteden.”

Vliegende start

Tijdens zijn loondienstperiode zag Lammers hoe installatiebedrijven het ontwerp van installaties uitbesteden aan ZZP’ers. Dat zette hem aan het denken en anderhalf jaar geleden besloot hij zelf in die markt te duiken. Voordat hij naar de Kamer van Koophandel rende, keek hij wel eerst goed om zich heen. “In Salland bleek eigenlijk helemaal geen concurrentie te zijn”, stelde hij tot zijn verbazing vast.

Hij is op meerdere manieren inzetbaar. Het ene moment maakt de Luttenberger (technische) tekeningen die de installateur met de offerte kan meesturen. Het andere moment beoordeelt hij of een installatiesysteem technisch haalbaar is en voldoet aan allerlei wetten en regels. Soms is hij met elektra in de weer en soms met een riolering. Het zorgt voor de broodnodige en gewenste afwisseling. 

Lammers Installatiebureau kende een vliegende start. Zijn werkgever bood hem de kans om zijn laatste klus bij Distributiecentrum Apeldoorn in de rol van eigen ondernemer af te ronden. “Verder heb ik 90% van mijn werk te danken aan publicaties op LinkedIn. Door regelmatig een update te doen, wordt er over me gepraat en word ik eerder gevonden. Het is toch een kleine wereld.” Een voordeel is wel dat hij geen bakken met geld leeg hoefde te storten om van start te kunnen gaan. Een weloverwogen investering in de juiste software was in eerste instantie voldoende. Natuurlijk is Autocad handig voor de ‘platte’ tekeningen, maar  Lammers investeerde meteen ook in het programma Revit om driedimensionale tekeningen te kunnen presenteren. “Sommige bedrijven willen daar geen geld, tijd en energie in stoppen. Dus dan heb ik een streepje voor.”

Eigen installatiebedrijf

Hij is nog geen 32 en ‘slechts’ anderhalf jaar ondernemer, maar Stijn praat alsof ie al decennia zijn eigen business bestiert. Dat moet je zeker niet uitleggen als misplaatste arrogantie. Onze SOM’s Starter weet gewoon ongelooflijk goed wat hij wil. Eigenlijk vanaf dag 1, bevestigt hij. “Ik wilde meer zijn dan een urenrammer. Ben direct al veel gebeld door recruiters en uitzendbureaus of ze me voor een aantal dagen in de week konden inschakelen, maar dat leek me geen goed idee. Dan had ik net zo goed in loondienst kunnen blijven. Stel je voor dat een klant belt met een spoedje en je bent dan niet in staat om te helpen. Dat moet je niet willen.”

Met dezelfde overtuiging en hang naar zelfstandigheid neemt hij ook de eigen administratie ter hand. “Ach, zoveel stelt dat ook weer niet voor. Het hoort bij de werkzaamheden. Wat ik zelf erg prettig vind, is dat ik op elk gewenst moment de cijfers kan interpreteren.”

Als je Lammers verder moet typeren, komen zeker ook de woorden gedreven en leergierig naar boven. Zo koos hij er voor om zich met een post-HBO verder te scholen en werkt hij inmiddels volgens een strak ritme van 10 uur per dag. “Ik begin iedere dag om 6.00 uur en stop om 17.00 uur. De eerste twee uur van de dag werk ik aan zaken waarmee ik verder kom, de overige acht uur besteed ik aan de projecten.”

De ras-Sallander is ambitieus en durft het ook uit te spreken. Hij ziet zichzelf op termijn wel aan het roer staan van zijn eigen installatiebedrijf. “En dan ga ik het dus net andersom aanvliegen. Vanuit het ontwerp uitrollen naar uitvoering.”

Delen:

Deel dit artikel!