“Op het water waaien alle gedachtes uit mijn hoofd”

Jeffrey Breunis kan energie kwijt in extreme sport

Een waterrat, zo kunnen we Jeffrey Breunis – eigenaar van Breunis Schilderwerken  gerust noemen. Als je hem niet vissend aan de waterkant treft, staat hij wel op een wakeboard óf is hij aan het kitesurfen. “Ik hou ervan om gekke dingen te doen, het geeft me een ontzettende kick.”

Bij Jeffrey komen en gaan zijn passies meestal in vlagen. Hij ontdekt iets, doet het een paar jaar súper fanatiek en vervolgens zakt het weer een beetje weg. En zo ging het bij het wakeboarden dus ook. “Ik ontdekte de sport een jaar of tien geleden. Een maatje van mij had een boot en een vriend van hem was daarachter aan het wakeboarden geweest. ‘Dat is wel wat voor jou’, zei hij. Ik hou wel van uitdagingen, dus ik wilde dat wel even proberen. Ik bleek er best wat aanleg voor te hebben, want de eerste keer achter die boot lukte het me meteen om te staan. Nou, dan moet je er wel mee doorgaan toch?” En dat deed hij dus ook. Bloedfanatiek natuurlijk, want als Jeffrey iets doet, doet hij het vol gas. 

In de jaren die volgden stond hij daarom meerdere keren per week op zijn wakeboard. “Meestal in Emst, daar is namelijk een mooie kabelbaan. Handig, want daardoor heb je niet altijd iemand met een boot nodig. En die baan ligt ook nog eens vol met obstakels, waardoor je ook allerlei trucjes kan doen”, zo lacht Jeffrey breed. Maar ja, zoals met zoveel dingen bij Jeffrey, verdween het wakeboarden op een gegeven moment weer wat naar de achtergrond en ging hij weer wat fanatieker vissen. Tot deze zomer! “Afgelopen juni ben ik weer eens gaan wakeboarden en meteen kwam dat gevoel weer terug. Dat was eigenlijk wel een heel bijzonder moment. Ik had het járen niet gedaan, maar toch voelde het alsof ik nooit was weggeweest. Ik was meteen weer verslaafd. Helaas is de baan in de winter dicht en moet ik dus tot april wachten. Komend halfjaar is het dus echt even afkicken…”

Vrijheid

Gelukkig voor Jeffrey hoeft hij het de komende tijd niet helemaal zonder passie te doen, want naast het wakeboarden heeft hij onlangs een andere extreme sport ontdekt: kitesurfen! Afgelopen oktober nam hij voor het eerste en paar lesjes op Texel. “Ik had met mijn grote mond gezegd: ach, dat doe ik zo eventjes! Nou, dat viel toch wat tegen… Met kiten moet je twee dingen tegelijk doen en dat kunnen kerels niet hè? Het is dus best wel pittig, maar tegelijkertijd is het ook ontzettend vet! Het mooie aan kitesurfen vind ik dat je geen baan of boot nodig hebt. Alles gaat op de wind en daardoor kun je gaan en staan waar je wil. Dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Tegelijkertijd moet er natuurlijk wel wind staan. Op een mooie zomerdag kun je dus vaak niks… Maar goed, dan is het ook maar beter dat ik zowel aan kitesurfen als aan wakeboarden doe! Ik kan altijd wel met één van de twee het water op. En dat is ook meteen het voordeel van ondernemer zijn! Als het mooi weer is dan plan ik mezelf een uurtje eerder vrij, gooi ik de spulletjes in de bus en ga ik lekker het water op. Wanneer ik dat eenmaal in mijn kop heb, dan gun ik mezelf dat ook zeker.”

Jeffrey beoefent de twee extreme sports vooral omdat hij het hartstikke gaaf vindt, maar daarnaast helpt het hem ook om een groot deel van zijn energie kwijt te kunnen. “Ik ben van nature een druk persoon, dus het is ook echt wel een manier om dat hoofdje van mij leeg te maken en even op stil te zetten. Je gaat het water op en alle gedachtes waaien uit je hoofd. Dat is echt tof.”

Jeffrey Breunis

Honderd procent

Tussen Jeffrey’s werk als schilder en zijn passie voor wakeboarden en kitesurfen lijken op het eerste oog weinig overeenkomsten te bestaan, maar toch is er zeker wél een parallel te trekken. “Of ik nou op het water sta of aan het werk ben; ik doe altijd alles voor de volle honderd procent. Ik wil met allebei progressie boeken, écht goed worden. Met schilderen wil ik altijd supermooi werk maken, maar met mijn passies ben ik net zo fanatiek. Als ik bijvoorbeeld een bepaalde trick wil kunnen, dan zoek ik filmpjes op via YouTube, zit ik daar uren naar te kijken en ga ik het vervolgens net zo lang proberen totdat het lukt. Wanneer ik iets in mijn hoofd heb, moet het ook gebeuren.” 

SOM’s Passie

Niets ten nadele van mensen die in loondienst arbeid verrichten, maar ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een 36-urige werkweek, daar lachen ze om. 40 uur is standaard en meestal wordt het wel 50 of 60 uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we iedere editie het geheim van de smid: hoe maakt de ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd leeg? Jeffrey Breunis, eigenaar van Breunis Schilderwerken, doet dit het liefst op het water tijdens het wakeboarden en kitesurfen. 

Delen:

Deel dit artikel!