Van lege kavel tot droomhuis: Oostz Ontwerp maakt van dromen werkelijkheid

“Als ondernemer moet je ook leren loslaten”

Je hebt mensen die gaan ondernemen omdat het ondernemersbloed in volle vaart door hun aderen giert en je hebt ondernemers die langzaam maar zeker naar hun eigen bedrijf toegroeien omdat ze gek zijn op hun vak. Koen Klijn Velderman, eigenaar van Oostz Ontwerp, hoort absoluut bij deze laatste groep. “Ik vind het heerlijk om met een leeg vel te beginnen en vanuit daar iemands droomhuis te mogen ontwerpen.”

Als klein jongetje had Koen zijn toekomst al helemaal uitgestippeld: hij wilde met zijn handen werken. En dan het liefst in de bouw, als timmerman. Hoewel hij ook echt ontzettend van dit werk genoot, kwam hij toch tot de conclusie dat hij al graag eerder in het proces betrokken wilde zijn. “Ik vond het heel interessant om te zien hoe een gebouw langzaam tot stand komt. En daarom besloot ik verder te gaan studeren en vervolgens als werkvoorbereider en bouwkundig tekenaar aan de slag te gaan. In loondienst, want van ondernemer worden droomde ik eigenlijk helemaal niet, al had ik altijd wel een eigen tekenbureautje. Dat deed ik er een beetje naast voor vrienden en kennissen, puur omdat ik het gewoon heel erg leuk vond. Ik had helemaal niet het idee om dat verder op te bouwen. Ik vond het ook nogal een stap, van loondienst naar een eigen onderneming. Want ja, ik heb ook gewoon een gezin thuiszitten naar wie ik een verantwoordelijkheid heb. En je weet natuurlijk nooit of en hoeveel werk je precies gaat hebben.”

Loslaten

Nee, Koen was zeker geen geboren ondernemer. Maar toen Oostz Ontwerp in kleine stapjes langzaam steeds verder groeide, durfde hij tóch de stap te zetten om zijn vaste baan op te zeggen. En met succes, want inmiddels zijn we ruim twee jaar en twee medewerkers verder. “Ja, het gaat lekker”, zo grijnst hij zelf ietwat verlegen. “Het is momenteel natuurlijk een hele gunstige tijd, dus dat is ontzettend fijn. Maar ik moet zeggen dat het ondernemen me verder ook goed bevalt. Ik vind het eigenlijk wel prettig dat ik helemaal zelf verantwoordelijk ben. Dat komt ook omdat ik behoorlijk kritisch ben en altijd wil dat het eindproduct aan een bepaalde kwaliteit voldoet. Ik vind dat je dat verplicht bent aan je klanten, ze kopen immers geen pakje boter. De meeste mensen bouwen één keer een huis, dus ik vind het belangrijk om te zorgen dat dit goed gebeurt. En nu ligt dat helemaal in mijn eigen handen. Tegelijkertijd is dat ook meteen mijn valkuil. Je bedrijf laten groeien is namelijk hartstikke leuk en mooi, maar dat zorgt er ook voor dat je niet meer alles zelf kan doen. Ik heb echt wel moeite met loslaten en ik denk dat veel starters dat wel zullen herkennen. Iemand de administratie laten doen? ‘Oh joh, dat kost allemaal geld, dat kan ook ’s avonds of in het weekend’. Ik heb inmiddels wel ontdekt dat het uitbesteden van dit soort zaken heel belangrijk is om op een gezonde manier verder te bouwen aan je bedrijf.”

Droomhuis

Of het nou om een woning, kantoorpand of bedrijfshal gaat; wie een ontwerp van Oostz Ontwerp ziet, komt al snel tot de conclusie dat het team zich vooral onderscheidt met hun oog voor detail én duurzaamheid. Als gecertificeerd energieprestatie adviseur zijn energieprestatie en duurzaamheid namelijk ook onderdeel van het ontwerp. Ja, over álles is nagedacht, zover is duidelijk. “Ik vind het heel belangrijk om eerst te beginnen met een duidelijk gesprek met de klant: wat zie je voor je? Hoe wil je je kavel indelen? Welke stijl vind je mooi? Sommige klanten komen met een heel duidelijk idee, anderen met een lege kavel zonder plan. Ik blijf het bijzonder vinden om vanuit een leeg vel het droomhuis van onze klanten op papier te zetten. Waar ik de inspiratie vandaan haal? Ja, zeg het maar, haha! Dat zit erin denk ik. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om in de regio rond te kijken wat er allemaal gebouwd wordt en verdiep ik me via vakbladen en cursussen in de nieuwste trends en mogelijkheden.”

Naast zijn creativiteit heeft Koen nóg een groot voordeel: zijn ervaring in de bouw. Daardoor weet hij precies hoe de lijnen lopen. “Ik kan bijvoorbeeld goed inschatten of een wens of een ontwerp haalbaar is of niet, maar ik kan ook qua prijs een heldere raming geven. Als het ontwerp definitief rond is, kan ik daarnaast in de bouwbegeleiding nog een rol spelen. Daarmee ontlast ik de klant, maar zorg ik er ook voor dat ons ontwerp écht gerealiseerd wordt zoals de klant voor ogen had. En dat is precies hoe ik de komende jaren verder wil. Ik heb geen uitgebreide visie op de toekomst, maar ik hoop met Oostz Ontwerp een vaste naam te worden in de regio. Maar het allerbelangrijkste is dat ik panden kan blijven ontwerpen waar ik én de klant vol trots naar kijken. Als ik dat kan blijven doen, dan ben ik hartstikke tevreden.”

SOM’s Starter

Oostz Ontwerp

De een heeft een diepgewortelde behoefte om op eigen benen te staan, terwijl de ander noodgedwongen voor zichzelf begint omdat hij/zij thuis is komen te zitten. De een heeft zich al jaren voorbereid op die belangrijke stap, een ander ziet ineens een gat in de markt en handelt in een opwelling. Kortom, starters zijn er in vele soorten en maten. SOM zoekt iedere editie een ondernemer op die recentelijk voor zichzelf is begonnen en dus van alles kan vertellen over de eerste mooie stapjes én valkuilen van het ondernemerschap. Voor deze editie spreken we met Koen Klijn Velderman, de eigenaar van Oostz Ontwerp.

Delen:

Deel dit artikel!