5 vragen aan bedrijfsleider Freddy Snel van Elco Totaal

Ga niet over één nacht ijs bij de aanschaf van bedrijfskleding

We leven in een tijd van zien en vooral ook gezien worden. Als bedrijf kun je dan kiezen uit twee strategieën: je blijft je verzetten tegen dat moderne gedoe of je gaat er in mee! Dat geldt zeker ook voor de bedrijfskleding. Ga je uitsluitend voor functioneel of mag het er ook wel een beetje professioneel en modisch uitzien?

Alle reden om bedrijfsleider Freddy Snel van Elco Totaal het hemd van het lijf te vragen. Inmiddels heeft Elco Totaal meerdere pijlen op de boog, maar van oudsher staat het nog steeds bekend als specialist op het gebied van bedrijfskleding. En als we Freddy mogen geloven, dan gebeurt er momenteel best veel in de markt.

Een ondernemer heeft misschien moeite om door de bomen het bos te zien. Er zijn veel aanbieders en vele mogelijkheden. Waar moet je nu als eerste aan denken bij de aanschaf van bedrijfskleding?

“Het beste is om eerst in lagen te denken. Welke lagen heeft een medewerker nodig? Voor iemand die de hele dag actief is in een werkplaats volstaat een polo en een sweater. Maar, ben je continu buiten aan het werk, dan heb je eerst natuurlijk ook een warme jas nodig. Dus, het is zaak om goed te inventariseren wat elke afdeling nodig heeft. Begin dan altijd bij de buitendienst. Daarna kun je de laagjes als het ware afpellen.”

De laagjes, dat zegt iets over de hoeveelheid kleding die je per afdeling of per persoon moet bestellen, maar waar moet je nog meer op letten?

“Het is natuurlijk altijd erg belangrijk om te kijken naar de specifieke werkzaamheden. Kruipt iemand continu door kleine ruimtes of ligt hij buiten de hele dag op zijn knieën? Of zit hij lange tijd achter het stuur van de vrachtwagen? De een heeft behoefte aan stretch en een ander juist aan oversized. De een heeft thermokleding nodig, terwijl je voor de ander kan volstaan met gewone kleding. En als een deel van je personeel ook in de vroege ochtend en avond werkzaam is, moet je natuurlijk goed stilstaan bij het aspect zichtbaar- en veiligheid. En dan komen de reflecterende jassen om de hoek kijken.”

Ok, het klinkt allemaal misschien niet zo ingewikkeld, maar er komt dus nog wel heel wat bij kijken voordat de bestelling is afgerond. Is het bedrijf klaar als de levering is gedaan?

“Nou, het mooie is dat het kantoorpersoneel van grote bedrijven
ook wordt ontzorgd dankzij ons bestelportaal. Heeft een medewerker een nieuwe polo of broek nodig, kan hij/zij dat zelf bestellen. Wel adviseren we onze grote partners om samen met de medewerkers een kledingcode af te spreken. Dat klinkt wat zwaar, maar het is niet meer of minder dan de afspraak dat je op hetzelfde moment of bij dezelfde klus dezelfde kleding aan hebt. Goed voor de eenheid en het ziet er netjes uit.”

Zijn we nog iets vergeten?

“Ja, iets heel belangrijks. Het schoeisel! Daarbij is vooral de veiligheid heel belangrijk. Dan kom je al gauw uit bij stalen neuzen, maar wist je dat er ook schoenen zijn met een kruipneus? Die slijten minder snel. En tegenwoordig zie je ook dat styling een belangrijkere rol gaat spelen bij de werkschoenen. Het zijn net sneakers. Het is mooier, biedt meer comfort en dankzij de stalen neus voldoet het wel gewoon aan de veiligheidsnormen.”

Nog even terug naar de kleding. Veel werkkleding wordt natuurlijk intensief gebruikt en het wordt gauw heel smerig. Dat betekent dat er snel opnieuw wordt besteld?

“Er is inderdaad wel sprake van een redelijk snelle doorlooptijd en dan komen de werknemers vaak zelf even langs. Maar ten aanzien van smerigheid bieden wij in 2021 – waarschijnlijk vanaf februari – een nieuwe service met het wassen van bedrijfskleding.”

 

Delen:

Deel dit artikel!