5 vragen aan… Daniëlle Poppe van ER IS WERK

“Wij gaan altijd op zoek naar de diepere laag”

Het doel van ER IS WERK is simpel: zoveel mogelijk mensen voor een langere tijd aan een leuke baan helpen. Het uitzendbureau gelooft heilig in een persoonlijke, laagdrempelige aanpak en breidt daarom de diensten uit met loopbaanbegeleiding. Daniëlle Poppe: “We proberen mensen zo goed mogelijk te leren kennen. Wie ben je? Wat zijn je kwaliteiten, valkuilen en drijfveren?”

Je hebt een Master in Bedrijfskunde, maar je hebt ook Psychologie gestudeerd. Die kennis zal vast goed van pas komen in je werk? 

“Zeker! Psychologie richt zich op de mens en die visie komt heel sterk terug in de filosofie van ER IS WERK. Tijdens mijn studie Psychologie heb ik echt geleerd om die extra laag op te zoeken bij mensen, maar dat zit ook wel heel erg in mijn karakter. Als ik iemand zie binnenlopen, ben ik oprecht benieuwd naar wie die persoon is en hoe die in elkaar zit. Want wat drijft iemand om datgene te doen wat hij doet? Maar ook: welke manier van begeleiding heeft diegene nodig? Mensgericht denken is dus heel belangrijk. Wij nemen dus niet alleen iemands cv door, we kijken vooral naar de méns daarachter. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie Psychologie ook analytisch leren denken. Niet alleen luisteren naar wat iemand zegt, maar ook observeren: hoe zit iemand erbij? Hoe geeft iemand antwoord? Dat zegt heel veel.”

Verdieping is jullie geheime wapen, zo zeggen jullie zelf. Waarom vind je dat zo belangrijk? 

“Omdat ik ervan overtuigd ben dat als je die verdieping zoekt, je iemand voor de lange termijn kan helpen. Het is heel makkelijk om een snelle oplossing te bieden zo van: ‘Hier heb je een baan, succes!’ Vervolgens is iemand over 3 maanden weer niet blij. Door goed door te vragen en de verdieping te zoeken, proberen we dit te voorkomen. Iemand kan namelijk wel denken dat een bepaalde baan bij hem of haar past, maar is dat eigenlijk wel zo? Soms heeft iemand gewoon een verkeerd beeld van een job. Wij willen mensen helpen aan die leuke baan voor langere tijd, daarom gaan wij altijd op zoek naar die diepere laag.”

Een mooi doel, is dat ook de reden dat jullie nu loopbaanbegeleiding aanbieden?

“Ja! Loopbaanbegeleiding past naadloos in ons DNA. Het is ons doel om mensen (weer) gelukkig te laten worden in hun werk. Dit doen we met ons uitzendbureau, maar net zo goed met loopbaanbegeleiding. Veel mensen denken dat een uitzendbureau je helpt aan een baan en dan zegt: ‘Succes en veel plezier!’ ER IS WERK stopte daar sowieso al niet. Eigenlijk deden we dus altijd al aan loopbaanbegeleiding, maar nu vonden we het tijd om het ook professioneel neer te zetten.”

De krapte op de arbeidsmarkt is op dit moment natuurlijk enorm, wat merken jullie daarvan als uitzendbureau? 

“Het is een stuk moeilijker om mensen te vinden, daar hebben wij natuurlijk ook mee te maken. Gelukkig zit er ook een mooie kant aan de krapte. Mensen maken namelijk veel bewuster een keuze. Ze kiezen niet een baan om aan het werk te zijn, maar ze kiezen juist voor die carrièreswitch of voor die stap hogerop. Als er maar één vacature per maand online komt, denken mensen snel: ik moet deze maar nemen. Nu is er ruimte om écht te zoeken en te kiezen. Op persoonsniveau is dat heel goed, maar voor werkgevers is deze krappe arbeidsmarkt natuurlijk vervelend. Al is het wel zo dat de mensen die je binnenhaalt, die keuze bewust maken. Voor het plezier en de loyaliteit is dat natuurlijk veel beter.”

‘Wij doen ons niet groter voor dan dat we zijn’, zo staat op jullie website. Een typisch gevalletje Sallandse nuchterheid? 

“Haha ja! Hier in de regio hoor je niet voor niets altijd: ‘doe wat je zegt en zeg wat je doet.’ Het heeft alles te maken met het aangaan van een eerlijk gesprek. Geen gouden bergen beloven, maar eerlijk en transparant zijn. Ik kan je niet beloven dat je straks aangenomen wordt bij je droombaan. Als je hier de deur uitloopt, wil ik dat je weet waar je aan toe bent. Het is belangrijk dat we hierin op één lijn zitten, dus daar probeer ik altijd voor te zorgen.”

Delen:

Deel dit artikel!