5 vragen aan … Marian Ellenbroek van SchoeBroek advocaten & mediators

“Zorg dat je op iets concreets terug kan vallen”

Als ondernemer heb je ze alleen maar nodig bij problemen. Of toch niet? Advocaat Marian Ellenbroek weet wel beter. Sinds 2008 runt zij samen met Christa Schoemaker in Raalte en Deventer SchoeBroek advocaten & mediators. Wie pas bij problemen over de zaken begint na te denken, is eigenlijk al te laat. Een goed begin is namelijk het halve werk.

In Salland werken ondernemers vaak op basis van goed vertrouwen. Is dat onze valkuil?
“Dat is inderdaad iets dat wij veel zien. En een samenwerking op basis van vertrouwen gaat in negentig procent van de gevallen gewoon goed. Maar als er wel problemen zijn heb je niets concreets om op terug te vallen. Een mondelinge afspraak is wel bindend, maar bewijs die maar eens. Zorg dus in elk geval dat je iets over de samenwerking op papier hebt staan, al is het maar in een mailtje. Je kunt prima een paar afspraken mailen nadat je ergens op de koffie bent geweest. Het hoeft helemaal niet zo formeel.” 

Wat zijn dé tips als het gaat om juridische zaken?
“Als ondernemer wil je vaak van het positieve uitgaan. Als je alleen maar beren op de weg ziet, wordt ondernemen wel heel moeilijk. Toch is het goed om met een beetje afstand naar de zaken te kijken. Dat zelf doen is lastig, daarom is het handig om een jurist of advocaat in de arm te nemen. Zij kunnen meekijken naar contracten of algemene voorwaarden. Staat daar wel écht goed in wat partijen van elkaar mogen verwachten? Als dat niet helder is, wordt het bij een conflict namelijk behoorlijk lastig om te constateren wie er aansprakelijk is. En wat betreft die aansprakelijkheid is het ook goed om breder naar je bedrijf te kijken. Dan gaat het vaak ook om privézaken van werknemers of jezelf, denk aan letselschade of een echtscheiding. Die hebben namelijk ook invloed op het bedrijf. Schat dus risico’s in en denk zoveel mogelijk vooraf over zaken na. En weet dat je bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden ook tijdens het huwelijk nog kunt maken of wijzigen als je dat nodig vindt.” 

De wereld van de ondernemer is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Denk bijvoorbeeld aan werknemers die thuiswerken en kantoorruimte die ineens overblijft.
Hoe speel je daarop in?
“Ondernemers moeten in deze tijd inderdaad steeds flexibeler zijn. Personeel vraagt meer flexibiliteit, maar kantoorruimtes vragen dat ook. Overgebleven ruimte kun je natuurlijk verhuren, maar ook daar is wel het een en ander veranderd. Huurders willen bijvoorbeeld niet meer lang vastzitten aan een contract, maar de mogelijkheid hebben om tussentijds op te zeggen. Het is dus goed om vooraf dat soort zaken al goed op papier te zetten. En denk dan niet alleen aan de opzegtermijn, maar ook aan de voorzieningen. Wat is er wel inbegrepen in de prijs en wat niet? Duidelijke communicatie en sluitende contracten kunnen problemen voorkomen.” 

Over veranderingen gesproken: veel ondernemers hebben nu te maken met de wet DBA voor het inhuren van zelfstandigen. Waar moeten we rekening mee houden?
“De nieuwe wet is niet zo spannend als sommige ondernemers denken. Je kunt gerust zzp’ers in blijven huren, als er maar geen sprake is van een verkapt dienstverband. Het is wel zaak dit ook weer goed vast te leggen en daarnaar te handelen. Omschrijf de samenwerking goed en besteed daarbij ook aandacht aan de duur van de opdracht, de invulling daarvan en het ondernemersrisico dat de zzp’er heeft. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn.”

En hoe zit het eigenlijk met artificial intelligence? Wat is de wetgeving?
“Specifieke wetten over het gebruik zijn er nog niet, daar moeten we waarschijnlijk nog heel lang op wachten. Wel is er sinds 1 augustus 2024 de Europese AI-Verordening. Deze wordt gefaseerd in Nederland ingevoerd. Net als bijna iedere ondernemer, gebruiken wij ook steeds vaker AI. Het kan namelijk veel tijd schelen. Je kunt AI bijvoorbeeld ook gebruiken om contracten op te stellen. Wat eruit komt rollen is nog niet helemaal betrouwbaar, maar het wordt wel steeds beter. Daar kunnen wij ook niet meer omheen. Voorheen googelden ondernemers van alles, wat ze dan bij elkaar plakten om een contract te vormen. Dankzij AI is dat knip-en-plakwerk een stuk beter geworden. Het is dus prima om op die manier zelf een concept te maken, maar zorg wel dat het gecheckt wordt door een professional. Alleen dan weet je zeker dat het contract ook voor jouw situatie sluitend is.”

Delen:

Deel dit artikel!