De elementen hout en metaal smelten weer eens mooi samen

Estufa en Elders Metaal zien veel kansen voor Sallandse samenwerking

Soms is het volstrekte willekeur wie we uitnodigen voor SOM’s Uitwisseling, soms reikt één van de twee partijen de helpende hand en soms lijkt het wel van hogerhand geregisseerd. Want, wie bedenkt nu van tevoren dat de Chinese astrologie de rode draad vormt in de vijfde editie van deze rubriek. We brengen namelijk twee van de vijf elementen (hout, water, aarde, vuur en metaal) bij elkaar: hout (Estufa Wijhe) en metaal (Elders Metaal Heeten).

Elders Metaal toont zich bereid om als gastheer op te treden. Het pand – met de naam Aloys (vader) Elders op de gevel – is een gebouw dat iedere Sallander vaak is gepasseerd. Ook Herwin Horstman, eigenaar van Estufa, is er vaker langs gereden dan dat hij een voet over de drempel zette. “We hebben wel meer dan eens zaken gedaan. Het gevoel bij Elders is dat ze meteen met een oplossing komen op het moment dat je aangeeft ergens vast te lopen.” “Dat gevoel is geheel wederzijds”, betaalt Elders meteen de gunst terug.”

De samenwerking tussen een specialist in houtverbrandingsinstallaties, houtgestookte CV en energieprojecten met biomassa en een specialist in metaalconstructies en plaatbewerking blijft een mooi verhaal. Tijdens een rondleiding zie je ook meteen de interesse in elkaars ambacht. Vakmensen onder elkaar. “Eigenlijk moeten we in Salland nog meer de samenwerking opzoeken. Ook binnen dezelfde branches”, is de conclusie van de twee jonge ondernemers. “We kunnen niet allemaal dezelfde machines kopen. Dat is niet handig en ook te duur. Waarom niet gebruik maken van elkaars kennis en machinepark?”

Het credo is wat hen betreft dus: specialiseren om uniek te blijven en waar mogelijk samenwerken. Horstman: “Het sluit ook aan bij de nieuwe manier van werken. De klant wil worden ontzorgd en vraagt in een bouwtraject steeds vaker om één partij die alles voor z’n rekening neemt. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij worden gevraagd of we ook een trap en/of bordes kunnen verzorgen. Kunnen wij voor zorgen, maar het is niet ons specialisme. Wel dat van Elders Metaal. En het mooie is dat zij ook meedenken in oplossingen.”

Ondanks hun drukke bestaan hebben de hoofdrolspelers deze maandagmiddag alle tijd genomen voor het gesprek en de fotosessie. Het heeft een goede uitwerking op het gesprek. Ze lijken zelfs geïnspireerd door de oosterse wijsheden. Herwin Horstman van Estufa laat zich in ieder geval al enigszins filosofisch uit als het gespreksonderwerp uitkomt bij de medewerkers. “De buitenkant van het bedrijfspand kan nog zo mooi zijn. Het belangrijkste is het team. De mensen, dat vormt de ziel van de organisatie”, geeft hij aan. De opmerking wordt overigens volledig beaamd door onze gastheer van vandaag.
Laten we daar meteen op inhaken. Zowel Estufa als Elders Metaal is actief in een wereld waar het nog draait om (ambachtelijk) vakmanschap en waar het momenteel bijzonder lastig is om aan (de juiste) mensen te komen. Hoe gaan jullie daar mee om?
Horstman: “Het is inderdaad moeilijk. Los van de specifieke kwaliteiten in het werk vind ik het erg belangrijk of iemand in het team past en flexibel is.”
Elders: “Ik ben het helemaal met je eens. Je moet er voor zorgen dat je een echt team hebt. Ze moeten de hele dag samenwerken met dezelfde machines en gereedschappen. Dan is het wel handig dat iedereen goed samenwerkt en elkaar verstaat. Bij een sollicitatie kijk ik daarom zeker naar het karakter. Voor het metaalvak kun je iemand opleiden, maar je kunt ze niet leren om in teamverband te werken. Dat moet in je zitten.”
Horstman: “We stimuleren onze mensen zeker ook om verder te leren. Dat hebben we hoog in het vaandel staan. Dan loop je het risico dat ze op een gegeven moment uitvliegen, maar daar moet je niet te bang voor zijn. Er komt altijd weer nieuwe aanwas binnen.”
Elders: “Een frisse wind is ook wel eens goed.”

Je kunt veel overeenkomsten vinden in de manier waarop jullie tegen het leven en vooral ook het ondernemen aankijken. Er is ook sprake van een familieband en een (soort van) overnameproces. Hoe is dat verlopen?
Elders (vierde generatie van het familiebedrijf): “Dat liep eigenlijk heel lekker. We delen wel dezelfde manier van werken. Hoewel mijn vader meer praktisch is ingesteld en mijn kracht meer op het kantoor ligt, gaan we er beiden vol in. Wat ik wel anders doe, is dat ik privé en zakelijk meer gescheiden houd. Vroeger was dat meer met elkaar verweven, maar dat heeft te maken met de tijdsgeest.”
Horstman: “Estufa is in 2005 opgericht en mijn vader was ook één van de drie vennoten. Dat is natuurlijk al anders en op een gegeven moment ben ik het alleen gaan doen. Mijn vader is nog altijd heel erg betrokken bij Estufa en altijd beschikbaar voor advies. Het draait om wederzijds respect.”

Ondernemen anno 2018 betekent ook dat je de boer op moet om nieuwe klanten binnen te halen. Doen jullie ook aan koude acquisitie?
Elders: “Elk jaar maak ik een indeling van mijn klanten. Wat ze aan omzet hebben gedaan en in welke sectoren ze actief zijn. Dat geeft een bijzonder aardig overzicht. Je weet dan ook meteen welke groep bedrijven lucratief is, in welke branche de grotere klanten zich bevinden en wat de grotere projecten zijn geweest. Dan kun je eventueel gericht koude acquisitie plegen.”
Horstman: “Goh, dat is wel een interessante manier om te werk te gaan. Ik weet wel dat de omzet bij ons echt is verdeeld over meerdere branches, maar wij begeven ons in een ander marktsegment. Koude acquisitie in z’n algemeenheid, ik hou er wel van, maar de beste reclame blijft nog altijd de mond tot mond reclame.”

Delen:

Deel dit artikel!