“Mensen met een beperking zijn nog tot zoveel in staat”

Ondernemer Ben Ellenbroek geniet van bezoek aan Deventer KonnecteD

Natuurlijk nodigen we voor deze rubriek willekeurig ondernemers uit om een paar uurtjes rond te kijken op een andere werkvloer. Hoe mooi is het dan als je toevallig op bezoek mag bij een bedrijf dat jouw nieuwsgierigheid al langer prikkelt. “Ik ben vaak langs het gebouw in Deventer gereden. Een aansprekend pand en ik ben gewoon benieuwd naar alle facetten en naar de passie en beleving van de medewerkers”, aldus Ben Ellenbroek van benTop, de gelukkige ondernemer die voor deze editie is uitgenodigd.

Het gebouw is van KonnecteD, de paraplu waar Deventer Werktalent, Sallcon en DigiWerkt zijn ondergebracht. De afspraak is met Renate Smit, werkmakelaar (zeg maar accountmanager) van Deventer Werktalent. Zonder dat we er van tevoren echt over hebben nagedacht, is KonnecteD met al haar verschillende takken van sport wel gewoon de tweede werkgever van Deventer.

Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd en dat geldt natuurlijk ook voor KonnecteD. Dat moet ook, want de doelgroep – mensen met een afstand tot werk– heeft over het algemeen moeite met veranderingen. “Het is belangrijk om kleine stapjes te nemen”, zegt Smit. “Dat is de enige manier”, vindt ook Ellenbroek die vanuit zijn bedrijf o.a. mensen motiveert hoe het best om te gaan met veranderingen.
De mooie rode draad tussen beiden is al snel gevonden. In beide functies staat de menselijke maat centraal en dat (plezier in je) werk een belangrijke bijdrage levert aan jouw positie in de samenleving.

De eigenaar van benTop luistert met grote interesse naar haar relaas over de transitie die KonnecteD maakt van sociaal werkbedrijf naar een sociale onderneming. Een noodzakelijke stap omdat de doelgroep sinds kort valt onder de Participatiewet en dus wordt begeleid naar een baan bij een werkgever. “Concreet betekent het dat onze medewerkers steeds meer buiten de voor hen bekende muren van Sallcon aan de slag gaan. Dat vergt wel wat bemiddeling en begeleiding.” Ellenbroek: “Ik hou van veranderingen, maar hier moet je inderdaad voorzichtig zijn. Aan de andere kant vind ik ook dat mensen met een beperking nog tot zoveel in staat zijn.”

Werkgeluk

Tijdens een rondleiding door het grote pand van KonnecteD valt ons een aantal zaken op. Bijvoorbeeld een aantal rake uitspraken van bekende wereldburgers als Mao, Johan Cruyff (die moet je drie keer lezen en dan begrijp je het nog niet) en Loesje. Maar ook de bijzondere kleuren, de industriële look (met veel zelfwerkzaamheid tot stand gekomen) en de transparantie (waar mogelijk). Smit weet het waarom mooi onder woorden te brengen: “Het gaat om werkgeluk.”

De werkmakelaar komt nog even terug op de woorden van haar gast. Ze beaamt dat mensen met een beperking veel kunnen, maar het gaat er ook om wat de ander wil zien. “Ik ken het verhaal van een dame midden of achterin de 50. Ze werd door haar teamleider gevraagd om een formulier in te vullen, maar dat kon ze niet, want ze was analfabeet. Na zoveel jaren trouwe dienst en allerlei uitvluchten viel ze door de mand. Maar, de teamleider zei meteen dat hij vertrouwen in haar had en dat ze er samen iets aan gingen doen. En nu geniet ze met volle teugen van het voorlezen aan haar kleinkinderen.”
Er is natuurlijk nog wel veel onontgonnen gebied als het gaat om ondernemers die ineens met een ander type werknemer wordt geconfronteerd. Leuk zo’n nieuwe regeling, maar wat moet ik er mee en/of hoe ga ik er mee om? Als ze bij bedrijven over de vloer komt, lanceert Smit daarom altijd haar gouden stelregel: “Vermijd vage boodschappen, wees zo duidelijk mogelijk!”

Storytelling

Met benTop komt Ellenbroek regelmatig over de vloer bij bedrijven en instellingen die actief zijn in de sociale sector en de gezondheidszorg. De terugkerende thema’s zijn gastvrijheid en klantgerichtheid. Dat kan zijn via een quick scan, maar dat kan ook een training zijn voor groepen werknemers, managers of individuen.

In dat kader heeft hij aan de vooravond van het bezoek aan Deventer Werktalent natuurlijk al wat huiswerk verricht. Smit kan een compliment in ontvangst nemen als het gaat om storytelling: het vertellen van verhalen van ondernemers en medewerkers. “We proberen inderdaad zichtbaar te zijn en ons verhaal te vertellen. Ook als het niet goed gaat. Je valt als organisatie door de mand als je continu beweert dat alle kandidaten goed zijn”, vertelt de werkmakelaar die na de vraag van Ellenbroek over gastvrijheid aangeeft dat er ook aan de voorkant is geïnvesteerd in een betere ontvangst. “We hadden hier eerst nog beveiligers, maar daar zijn we van afgestapt. Dat werkt zo goed dat ook Tactus verslavingszorg het na een bezoek aan ons kantoor heeft doorgevoerd.

“En Ben”, gaat ze in één adem door. “Wat vind jij het allermooiste in het werk? Het laatste woord is aan Ellenbroek: “Ik ben altijd best een streber geweest en eigenlijk ben ik dat nog wel, maar ik vind het mooi om mensen te helpen. Dat ik ze iets kan meegeven dat blijvend is”, weet hij de rode draad van het gesprek tot aan het eind vast te houden.

Delen:

Deel dit artikel!