Netty Wakker is de ambitieuze én realistische directeur Kennispoort Regio Zwolle
Yes! Daar staat ze dan. In al haar glorie. De eerste vrouw op de cover van het Sallands Ondernemers Magazine. Dat is in ieder geval een eer die ze haar (en ons) nooit meer kunnen afpakken. We zijn verheugd dat Netty Wakker, de nieuwe directeur van Kennispoort Regio Zwolle, uitgebreid de tijd neemt voor een interview inclusief fotosessie. Het is duidelijk dat ze ook het belang ziet om de regio de hand te reiken. “Mijn oproep aan ondernemers? Wees van harte welkom om kennis te komen maken.”
Kennispoort Regio Zwolle. Waarschijnlijk halen meerdere ondernemers in Salland hun schouders op. Is dat een nieuwe netwerkclub in de regio en wat moet ik in hemelsnaam met Zwolle en alles wat daar zelfs nog achter ligt? Dat zijn misschien de vragen die als eerste opborrelen. Netty Wakker staat te popelen om ‘toute ondernemend Salland’ van repliek te dienen en het bedrijfsleven te overtuigen van de meerwaarde van haar organisatie.
Regionale samenwerking is hot en wordt van alle kanten gepropageerd door gemeenten en ondernemersorganisaties. Steek niet de kop in het zand, maar steek je licht juist eens op aan de andere kant van de gemeente- of zelfs provinciegrens. Het is een credo dat door de geboren en getogen Raaltenaar Marius Woldberg vijf jaar geleden al op een tegeltje is geschreven. “Hij heeft de fundering van Kennispoort Regio Zwolle gestort en het met zijn pionierswerk verder uitgebouwd”, steekt de huidige directeur haar voorganger een veer in de hoed.
Het instituut mag dan niet bij iedere ondernemer in Salland bekend zijn, het heeft in 2017 wel 617 ondernemers in een brede regio (verder) op weg geholpen. Dat zijn toch mooie cijfers, nietwaar Netty? “Zeker, maar voor mij telt de kwaliteit meer dan de kwantiteit. Ik vind dan ook dat we een slag moeten slaan waar het gaan om ons imago.”
Dat is zeker noodzakelijk als je beseft dat Kennispoort Regio Zwolle een werkgebied beslaat van vier provincies en twintig gemeenten. De nieuwe frontvrouw is de eerste die erkent dat het grote gebied het werk enigszins complex maakt, maar aan de andere kant kun je samen wel een duidelijke vuist maken naar met name het westen van het land. “Het is nu noodzakelijk om verbindingen te leggen en je gaat me daarom veel aantreffen bij businessclubs en ondernemersverenigingen. Daar hoop ik met veel ondernemers in gesprek te komen. Ik heb zelf echt wel een uitgesproken mening hoe zaken geregeld moeten zijn of anders kunnen worden geregeld, maar ik blijf een teamspeler en luister graag!”
Vernieuwend ondernemerschap
Kennispoort Regio Zwolle kan heel soms een netwerkclub zijn, soms ook een databank waar veel kennis en ervaring bijeen is gebracht, maar bovenal is het een sparringpartner voor het bedrijfsleven. Het belangrijkste visitekaartje is zonder twijfel de groep innovatieadviseurs die de ondernemer van idee tot realisatie kunnen begeleiden. Met persoonlijk advies maar ook met het leggen van verbindingen tussen ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid (de 4 o’s). “Onze kracht is vooral dat we weten hoe de diverse sectoren in elkaar steken en waar bedrijven mee bezig zijn. Soms moet je letterlijk ondernemers bij de mouw pakken om ze met elkaar in contact te brengen. De ene keer gaat dat met grote sprongen en de andere keer met kleine stappen.”
Uit het feit dat Kennispoort diverse innovatieadviseurs in dienst heeft, blijkt wel dat het een belangrijk thema is. Als er al sprake is van een economische achterstand in dit deel van het land is innovatie de manier om het tij te keren. “Ik word er blij van als ik overal om me heen allerlei initiatieven zie ontstaan. Je merkt dan dat er vanzelf een soort regionaal thema ontstaat en dan probeer je belangrijke partijen uit de streek bij elkaar te brengen”, aldus Netty die het illustreert aan de hand van twee voorbeelden: het E-commerce project in Zwolle en The Green East in Raalte. Wat haar betreft twee mooie samenwerkingsverbanden waarbij innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap hand in hand gaan.
De nieuwe directeur van Kennispoort Regio Zwolle doet geen enkele poging haar ambities onder stoelen of banken te steken. Tegelijkertijd is ze een baken van realisme, want ze ziet diverse ondernemers op de loop gaan met het modewoord innovatie. “Het draait eerst om vernieuwend ondernemerschap. Wat is de wens en de noodzaak? Daaruit onstaat innovatie. Begin je met innovatie, dan leg je de lat te hoog.”
Innerlijke kompas
Na het pionierswerk van Marius Woldberg is het voor Netty Wakker zaak om de bekendheid van Kennispoort Regio Zwolle te vergroten. Niet alleen in Zwolle, maar vooral ook in de regio. De opdracht is een kolfje naar haar hand. “Ik ben een bouwer, geen beheerder.”
Haar hart maakte dan ook een vreugdesprongetje toen vorig jaar bleek dat zij ‘the right woman for the job’ bleek te zijn. Tegelijk kreeg ze een knoop in de maag omdat ze ‘haar’ wethouder in Enschede moest vertellen dat ze eerder dan afgesproken ging stoppen met haar interimklus als bestuursadviseur.
Ze werd notabene door iemand uit haar omvangrijke netwerk gewezen op de vacature. “Ik heb even getwijfeld, maar ik kende Kennispoort al wel en het leek me een geweldig mooie baan. Uiteindelijk ben ik in het weekend – net voor de deadline – gaan zitten en heb ik een brief geschreven die recht uit mijn hart kwam. Mijn gevoel laten spreken en dat heeft me niet in de steek gelaten. Ook van de gesprekken, één met de medewerkers en één met de Raad van Commissarissen, werd ik bijzonder blij. We spreken dezelfde taal en ik kwam voor mezelf tot de conclusie dat ik dit toch eigenlijk wel heel graag wilde doen.” Ze noemt het de innerlijke kompas die haar op iedere keer wakker schudt. De ene keer omdat ze toe is aan een nieuwe uitdaging, de andere keer omdat een functie op haar wacht die voor haar is gemaakt.
Het is raar om te schrijven, want het zou eigenlijk helemaal geen thema moeten zijn, maar het is mooi dat Kennispoort Regio Zwolle een vrouw aan de top heeft geplaatst. Ook Netty erkent dat ze nog niet met zoveel zijn. Waarom kost het toch zoveel moeite om dames op vooraanstaande posities in het bedrijfsleven te krijgen? Het antwoord is niet heel verrassend, maar slaat wel de spijker op z’n kop. “Sommige vrouwen willen zeker wel verantwoordelijkheid nemen, maar vinden de combinatie met het gezinsleven gewoon heel lastig.”
Ook binnen de regio Zwolle is ze één van de weinige vrouwen en met 40 jaar ook nog relatief jong. “Ik ben het andere in het bestendige”, zegt ze cryptisch waarmee ze maar wil aangeven dat ze de tijdsgeest mee heeft om bepaalde patronen en misschien zelfs taboes te doorbreken.
Economische Tinder
Wellicht vinden andere dames inspiratie in haar levensverhaal, want het lijkt alsof ze was voorbestemd voor het hogere echelon. Hoewel ze net een half jaar geleden bevallen was van haar eerste kind begon ze op haar 32ste met de reis door het hogere management bij LTO Noord. Een echt mannenbolwerk, want zes jaar lang was ze de enige vrouw, maar vanaf dag één liet ze een verpletterende indruk achter. “Al kwam dat toen misschien nog door mijn blonde haar en paarse jasje”, zegt ze lachend. Last heeft ze er niet van gehad. “Ach, je moet gewoon je werk doen. Uiteindelijk draait het altijd om de kwaliteit.”
Ze is het gewend om haar nek uit te steken. Ook in haar bestuursfuncties heeft ze het niet anders gedaan. Eerst vanaf de zijlijn kijken, commentaar hebben maar dan ook zelf de handschoen oppakken. Zo is ze als commissaris betrokken geraakt bij de woningbouwvereniging in Hardenberg en later als bestuurder bij AOC De Groene Welle.
In elke functie heeft ze veel geleerd, maar de baan bij de sociale werkvoorziening in Enschede opende echt haar ogen. Er wachtte daar een duidelijke economische uitdaging: zeven zelfstandige bedrijven terugbrengen naar één concern. “Dat vraagt veel van de flexibiliteit van mensen, maar ik ben er trots op dat de menselijke maat overeind is gebleven. Voor die mensen die op enig moment niet meer actief kunnen zijn in het arbeidsproces, maar nog wel een sterke wens hebben om mee te doen in de maatschappij”, aldus Netty die ook van haar interim klussen bij de gemeente Enschede en de Stadsschouwburg in Groningen veel heeft geleerd. “Echt verhelderend om ergens kort in de keuken te mogen kijken. Een soort Economische Tinder”, zegt ze lachend.
E-commerce
Al lang voordat ze uiteindelijk bij Kennispoort terecht kwam, woonde ze in deze regio (onder de rook van Hardenberg). Een regio die ze als geboren Drentse inmiddels als haar thuis is gaan ervaren. Hoewel ze westerse roots heeft, ligt het zeker niet in haar bedoeling om als directeur de boel eens even flink op te schudden. “Het allerbelangrijkste is vasthouden wat we hebben en van daaruit bouwen. De stad Zwolle doet het qua ontwikkeling gewoon prima en ik zie in het achterland ook voldoende economische kansen.”
Iets wat zeker ook bij Netty Wakker past, is een praktische instelling. Niet verzanden in theoretisch geneuzel, maar de handen uit de mouwen om in de regio samen iets te bereiken. Neem een onderwerp als e-commerce. Bedrijven als Wehkamp en De Nieuwe Zaak zijn in deze regio wat haar betreft de pioniers van de nieuwe economie. “Zij liepen tegen het probleem aan dat er niet voldoende juiste mensen beschikbaar zijn. Samen met 29 bedrijven en het onderwijs (Deltion) hebben we deze uitdaging opgepakt om mensen te leveren voor een vraag die in de markt is ontstaan.”
De oproep aan ondernemers is helder: maak kennis en schroom niet de deskundigen van Kennispoort Regio Zwolle in te schakelen. “Salland is een ondernemende streek met veel dynamiek. Het moet alleen nog meer profiteren van z’n ligging op het snijvlak tussen Twente en Zwolle. Het is daarom essentieel om diverse mooie initiatieven met elkaar te verbinden.”