De inflatie rijst de pan uit. Welke gevolgen heeft dat voor jou?

De inflatie rijst de pan uit. In Nederland stegen de prijzen in november met 5,6%, terwijl die in oktober ook al fors waren gestegen met 3,7%. We moeten terug naar de vorige eeuw dat we in Nederland zo’n hoge inflatie hadden. Maar welke gevolgen heeft dat voor jou?

TIJDELIJKE OF STRUCTURELE INFLATIE

De grote vraag is of we te maken hebben met een tijdelijk hogere inflatie of dat we voor langere tijd te maken krijgen met een hogere inflatie. Centrale banken riepen tot nu toe het hardst dat het om tijdelijke inflatie gaat, en dat er geen reden om de beleidsrente te verhogen. Maar in dat roepen komt steeds meer nuance. Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft er, in ieder geval ‘tijdelijk’, bij dat er op dit moment geen reden is om de rente te verhogen. De ECB kijkt alleen maar op macroniveau, maar ondertussen ondervindt menigeen de vervelende gevolgen van de inflatie op zijn of haar koopkracht. 

WAT KUN JE ZELF DOEN?

Om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op prijsstijgingen is het eerst van belang om goed inzicht te hebben in de eigen uitgaven. Als je daar goed zicht op hebt, kun je je eigen individuele inflatie bepalen. Als ondernemer kun je de prijsstijgingen doorrekenen aan jouw klant. Dit is niet voor iedere ondernemer even gemakkelijk. In sommige branches is de concurrentie groter en wacht je misschien tot jouw concurrent eerst de prijzen verhoogt.

DE LANGERE TERMIJN

Je doet jezelf echter tekort als je nu niet ingrijpt. Stel daarom een goed plan op waarin je rekening houdt met jouw huidige inkomen, maar ook jouw inkomen op de lange termijn. De inflatie heeft ook invloed op de koopkracht van jou en eventueel jouw gezin in het geval van arbeidsongeschiktheid, pensioen of overlijden. Niet het leukste om tijdens de feestdagen te doen, maar het geeft vaak wel een fijn gevoel als je weet hoe je er financieel voor staat.

Fijne feestdagen!

Hendrik Kooijmans
vanbruggenadviesgroep.nl/raalte

Delen:

Deel dit artikel!