Een gezond leven begint met een beter binnenklimaat

Natuurlijke ventilatie via biobased bouwen met Herman Harms ontwerp & bouwbegeleiding

Als wereldbewoners hebben we lang gestreefd naar alle mogelijke manieren van welvaart. Onder het motto ‘sneller, meer, beter en luxer’ streefden we naar een rijker leven. In de afgelopen jaren zijn we met z’n allen echter behoorlijk met de neus op de feiten gedrukt. Dat het streven naar gezondheid en welzijn dus veel belangrijker is dan die vurig gewenste welvaart. En dat we weer even helemaal terug moeten naar de basis. Soms letterlijk…

Terug naar de basis betekent onder meer dat een andere kijk op het bouwen van huizen en bedrijfsgebouwen noodzakelijk is. Herman Harms, eigenaar van het gelijknamige bureau voor ontwerp en bouwbegeleiding, zag dat jaren geleden al onder ogen. Met een verleden in de traditionele bouw heeft hij enkele jaren geleden het biobased bouwen omarmd. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij werkt met natuurlijke materialen zoals stro en leem. Op het eerste gezicht lijkt dat een stap terug in de tijd, maar niets is minder waar, want zo slecht hadden onze voorouders het nog niet bekeken. “In de traditionele bouw zijn vaak schadelijke stoffen aanwezig in bijvoorbeeld beton, lijmen en kitten. Ook het inademen van cementstof kan leiden tot longaandoeningen. Tegenwoordig bouwen we luchtdicht om zo min mogelijk energie te verliezen. Dan is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen en goed te ventileren.” Met een cementgebonden stuclaag en verf op de muren maken we de ruimtes vaak dampdicht. Hierdoor kan de woning niet meer ademen en moeten de installaties zorgen voor frisse lucht in de woning. Werk je daarentegen met natuurlijke materialen zoals hout, stro en leem, dan zorgt dit voor een ademende gebouwschil en een betere vochthuishouding. “Luchtdicht en damp-open. Het beste van twee werelden”, betoogt de Raaltenaar

Sallandse keten

’t Natuurlijk Huus was in 2008 het eerste project dat Herman volgens het zogenaamd ADEM WONEN concept oppakte. Met z’n vijftien jaar ervaring kan hij inmiddels terugkijken op een aantal mooie projecten zoals de Olstergaard in Olst en Op je Stek in Deventer. “De regio Salland loopt aardig voorop”, stelt hij tevreden vast om ons vervolgens nog een nieuwtje toe te vertrouwen. “We zijn druk bezig om hier een eigen biobased keten op te zetten. Met hennepvezel van de boer. Dit gaat naar de industrie waar het wordt verwerkt tot isolatie- en plaatmateriaal en uiteindelijk komt het in de regionale bouwprojecten terecht. Een echte Sallandse keten dus.” Een keuze voor ademende bouwmaterialen is op dit moment prijstechnisch al bijna gelijk aan de traditionele materialen. Maar belangrijker: een veel gezondere keuze. “En wat nu soms nog iets duurder lijkt, is vaak al goedkoper omdat we aan het eind van de levensduur geen afval nalaten en onderdelen kunnen worden hergebruikt. Je bouwt dus een woning met restwaarde en dat kan niet worden gezegd van de traditionele bouwmethode”, besluit Herman die overigens overtuigd is dat Nederland op korte termijn een CO2-taks gaat invoeren waarbij de vervuiler gaat betalen. 

 

www.ademwonen.nl | www.hermanharms.nl

Delen:

Deel dit artikel!