Mats ie mie, dan mats ik oe!

Daar zaten we dan in het Hoftheater. Eindelijk konden we weer eens naar een concert. Wat was dat genieten! Het Orkest over de IJssel speelde diverse nummers met het thema ‘Vier het leven! Vier de Vrijheid’. Gerard Oosterlaar leidde veel nummers in en sprak bij een van de nummers over het fenomeen ‘Mats ie me, dan mats ik oe’. 

Matsen; Ik zal even mijn best voor je doen. En dat doe ik met plezier en ik verwacht er niets extra’s voor terug hoor! Ik wil het juist vrijlaten, maar wil jij mij dan ook een keer matsen? Dat komt vast wel goed, daar vertrouw ik op. 

Wat een simpel principe toch. Eenvoudig maar tegelijkertijd oersterk! Op elkaar durven te vertrouwen omdat we allemaal weten dat vertrouwen de sleutel is of iets lukt of juist faalt.

En als er geen of weinig vertrouwen is in elkaar, dan kan het alles kapot maken zoals relaties, teams, families, de sterkste regeringen of succesvolle bedrijven. 

Als bijvoorbeeld het vertrouwen tussen management en medewerkers niet groot is, dan beginnen zaken te stagneren. De samenwerking wordt stroever en besluiten worden minder snel genomen. Indirect betekent dit dat de kosten zullen stijgen! En als  medewerkers zien dat zaken niet helemaal goed gaan, houden ze daarover liever hun mond. Dat wil je natuurlijk niet. Hoe vergroot je dan het onderlinge vertrouwen in elkaar? Vertrouwen begint met geloofwaardigheid. Ben je geloofwaardig voor jezelf en voor de ander? 

Om geloofwaardig te zijn moet je wel beschikken over het juiste karakter, maar je moet ook de goede competenties in huis hebben om het waar te maken. De volgende aspecten zijn hierbij belangrijk:

1) Ben ik integer? Dat gaat verder dan eerlijk zijn. Heb je ook de moed om te handelen in overeenstemming met jouw waarden en overtuigingen? 

2) Zijn mijn intenties zuiver? Zijn mijn motieven duidelijk zichtbaar voor de ander? Heb ik geen verborgen agenda? 

3) Mijn kunnen. Heb ik wel de talenten, kennis, vaardigheden en houding in huis die nodig is om bepaalde resultaten te halen waarvan ik zeg dat ik deze kan halen?

4) Mijn resultaten. Krijg ik dingen voor elkaar die van mij verwacht worden. Zo niet, dan vermindert dit mijn geloofwaardigheid.

Als jij iemand wilt matsen, vooral doen! Dan komt het vast wel goed!

André Duteweert    
www.uitzendbureausalland.nl

Delen:

Deel dit artikel!